Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Nedelja 03.06.2012.
04:19
Večernje novosti A

Izum naših učenika: Spojili vodu i struju

Tim učenika Tehničke škole ''Rade Metalac“ spojio je ono što se nikada ne spaja - vodu i struju. Ceo jedan računar smestili su u akvarijum sa ribicama i nazvali ga akva-kom. Kompjuter radi kao i svaki drugi iako su svi njegovi elementi u vodi. Zahvaljujući ovoj ideji šestoro učenika na kojem god takmičenju da se pojave dobijaju najveća priznanja, pišu beogradski mediji.

Prošle nedelje osvojili su prvu nagradu na Kupu pronalazača, u okviru sajma mladih pronalazača u Beogradu i pehar za izuzetan nastup i prezentaciju. Prvu nagradu dobili su i na sajmu preduzetnika i učeničkih kompanija sa juga Srbije i još mnogo priznanja za izuzetan rad. Računar u vodi sa ribicama, koji radi kao i svaki drugi kompjuter zaista ostavlja jak utisak, navode ''Novosti''.

Mladi pronalazači sa akva-komom

Akva-kom je urađen po ideji Lazara Vasića, učenika trećeg razreda ove škole, koju su svesrdno podržali nastavnici i menadžment škole.

- Kompjuter se nalazi u izolovanom delu, gde postoji jedan fluid koji ne sprovodi električnu energiju i služi za hlađenje računara - objašnjava Igor Arsić, profesor elektronske grupe predmeta.

U učeničkoj kompaniji kažu da postoji mogućnost za serijsku proizodnju jer su za ovaj proizvod zainteresovani mnogi vlasnici hotela i restorana. Međutim, to nije jedini proizvod koji dve učeničke kompanije ove škole mogu da ponude. Pre nekoliko meseci patentirali su dve vrste poštanskih sandučića od recikliranih materijala.

- Jedno sanduče pokazuje kućni broj i adresu noću tako što fotoćelijom u toku dana prikuplja električnu energiju, dok drugo zvučnim i svetlosnim signalom obaveštava domaćina u kući kada poštar ubaci pošiljku - objašnjava jedan od učenika.

Nedelja 03.06.2012. 05:44
... e jesu mi neki jaki pronalasci...
Nedelja 03.06.2012. 09:21
Nisam pročitao da li su pronašli toplu vodu? Kao prvo pronalasci su na nivou jednog učenika trećeg razreda osnovne škole. Kao drugo ovde se ne radi o podsmehu za dečije pronalaske, već o menadžmentu škole. Kao treće ovo nije uopšte za novine ukoliko se ne radi o reklamnom prostoru.
Nedelja 03.06.2012. 11:01
Nije mi jasno sta je njihov izum? pa pre 5-6 godina jos su ljudi to pravili sa mineralnim uljem koje ne provodi struju bla bla,evo snimka: /watch?v=PtufuXLvOok
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online