Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 31.05.2012.
09:24
Alo, pištaljka.rs A

Miškovićeva "vojna tajna"

Ugovori kompanije "Jugohemija" Miroslava Miškovića s Ministarstvom odbrane proglašeni su vojnom tajnom, piše portal "Pištaljka", a prenosi beogradski list "Alo".

Miroslav Mišković
 

Naime, kako prenosi portal "pištaljka.rs", ministarstvo je ugovore i proviziju isplaćenu tom preduzeću radi nabavke aviona "pajper seneka V" proglasilo tajnim tvrdeći da bi otkrivanje podataka o komisionom uvozu opreme za Vojsku Srbije "ugrozilo bezbednost države ili građana".

Šuković: Sumnja na korupciju

Kako za "Alo!" objašnjava član Saveta za borbu protiv korupcije Danilo Šuković, poverenik za informacije od javnog značaja je s punim pravom poništio više rešenja ministarstva u kojima se taj organ suprotno zakonu pozivao na "vojnu tajnu" i oznaku "poverljivost".
- Ne vidim zašto bi ovo dobilo oznaku "vojne tajne" jer nisu tehnički detalji u pitanju, već cena - kaže Šuković i dodaje da se u ovakvim slučajevima može posumnjati i na korupciju.

Pod ovim izgovorom, kako navodi "pištaljka.rs", nalaze se i druge informacije iz petogodišnjih aranžmana sa "Jugohemijom".


Kako otkriva ovaj portal, pozivanje na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja povodom poslovanja ministarstva s "Jugohemijom" u periodu od 2007. do 2012. nije bilo dovoljno, pošto je ministarstvo iskoristilo leks specijalis odbivši da obelodani detalje ugovora. Isto je bilo i s ugovorom o kupovini aviona "pajper seneka V“, koji je u Srbiju stigao krajem januara ove godine, a koji je prva letelica koju je naša vojska nabavila u poslednjih 25 godina, po ceni od oko 2,7 miliona evra.

U obrazloženju rešenja kojim je odbijen zahtev, nadležni iz Ministarstva odbrane naveli su da se tražene informacije odnose na "podatke o nabavkama sredstava posebne namene koje se u Ministarstvu odbrane sprovode u skladu sa odredbama Uredbe o sredstvima posebne namene", a na koju se ne primenjuju odredbe Zakona o javnim nabavkama, već uredba propisuje da nabavke nepokretnih i pokretnih stvari za potrebe Ministarstva odbrane, Vojno-bezbednosne agencije (VBA) i Vojno-obaveštajne agencije (VOA) imaju "poverljiv karakter", čije bi obelodanjivanje "ugrozilo bezbednost države ili građana", odnosno "nastupile bi teške posledice po interes zaštićen zakonom koji preteže nad interesom za pristup informaciji, a u konkretnom slučaju posledice po bezbednost države i građana". Kako bi informacija o visini provizije ugrozila nacionalnu bezbednost, nije objašnjeno.


Iz "Jugohemije a.d.“ samo su novinarima "Alo-a" kratko rekli da ne mogu da komentarišu ugovor zbog klauzule o tajnosti podataka.
 

- Nemamo komentar. Ugovor sadrži klauzulu o tajnosti podataka i niko iz "Jugohemije" ne sme da govori o tom ugovoru - rekao je za "Alo!" direktor sektora za specijalne programe ove kompanije Ljubomir Jovanović ne želeći da odgovori ni na pitanje koja strana je insistirala na klauzuli o tajnosti. Iz ministarstva su odgovore najavili za naredne dane.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 31.05.2012. 09:38
mišković - jedan od ČETIRI jahača apokalipse.... PRAVI GROBAR srbistana...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online