Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 30.05.2012.
14:24
Smedia A

"Videla sam svoju smrt"

Novosađanka Aleksandra Matić (24) je pobedila opaku bolest i postala medicinski fenomen. Od detinjstva se bori sa mnogim bolestima. Sa 14 godina je preživela kliničku smrt, a sa 22 ostaje bez pet unutrašnjih organa.

Foto: Arhiva

Kliničku smrt Aleksandra Matić je doživela u Dečjoj bolnici u Novom Sadu sa četrnaest godina. Tada se u boljnicu javila zbog jakih bolova, međutim, lekari su joj tek šest godina kasnije otkrili podmuklu bolest, zbog koje je ostala bez pet unutrašnjih organa: jajnika, materice, limfnih čvorova i trbušne maramice. Zbog ovoga je svi lekari nazivaju medicinskim fenomenom.

Tada joj je rečeno da je već kasno, da ima još 30 dana života. Još 30 puta da se probudi, i - nikada više.

- Od malih nogu sam bila bolesna. Razni virusi i infekcije samo su se smenjivali, a lekari su sve to pripisivali nesvakidašnje slabom imunitetu - priča Aleksandra.

Dramatične godine detinjstva dodatno je ohrabruju

Izbegla iz Bosne

Aleksandra je izbegla iz Bosne kada je imala sedam godina. Njeni roditelji Stana i Boža, kao i četiri sestre Zorica, Ranka, Dragana i Ilijana najveća su joj podrška. Detinjstvo je provela u ratu. Porodica bi im bila brojnija za dva člana, ali su jednu ćerku, pre nego što se Aleksandra rodila, njeni roditelji već izgubili zbog teške bolesti. Drugu ćerku izgubili su kasnije, u automobilskoj nesreći.

Nije tužna. Nije ni setna. Naprotiv. Podsećanje na dramatične godine njenog mladog života samo je dodatno ohrabruje. Oči joj sijaju optimizmom i nadom, jer ona je pobednica u ovoj priči.

- Čudne stvari su mi se dešavale - imala sam vrtoglavice, padala u nesvest nekoliko desetina puta na dan. Mononukleozu sam preležala za jedan dan. Imala sam epileptični napad, pesak u bubregu... Ali sve je bilo kratkotrajno, a analize koje sam radila bile su uvek na kraju uredne. Loš imunitet - jedini zaključak svih doktora za 15 godina - govori Aleksandra.

Da njen organizam ipak muči nešto ozbiljnije od imuniteta, njen unutrašnji glas počeo je da joj govori tek pre tri godine. Zbog toga je često odlazila na analize krvi, ali su rezultati svaki put negirali njenu intuiciju.

- Uvek su, bez izuzetka, nalazi bili uredni. Međutim, stomak mi se jedne noći naduo kao da sam u osmom mesecu trudnoće, a onda se izduvao. Počela je i temperatura da mi raste i stvarno sam se uplašila. Prva pomisao tada bila je da imam rak - zastala je načas, kao da pokušava da se priseti tog ubitačnog osećaja svoje nadrealne spoznaje, koja se javila svega jedan dan pre medicinske potvrde. Uzdahnula je duboko.

"Šta si čekala do sad?"

Prijatelji se razbežali

U drami koja ju je zadesila, ova devojka osetila je kako je to kada joj najbliži prijatelji okrenu leđa. - Kad je rak otkriven, svi prijatelji su nestali. Užasavali su se moje bolesti, plašili da je prelazna i prestali da mi se javljaju - kaže Aleksandra. - Srećom, pokazalo se da su mi prave prijateljice Božana i Nataša, koje su sve vreme bile uz mene. A pre bolesti jedva smo se poznavale. Hvala im na tome.

- Otišla sam, tako, sa "trudničkim" stomakom kod lekara, odakle su me hitno uputili na ginekologiju. Doktor me je primio, pregledao i uradio ultrazvuk. Izraz lica mu se najednom promenio, pogledao me je i upitao: "Šta si čekala do sad?" - priseća se Aleksandra.

Od tada, njen život više nije isti. Operisana je i izvađeno joj je pet ograna zahvaćenih karcinomom. Ostala je bez reproduktivnih organa, bez mogućnosti da ikada postane majka. I sa tim se pomirila.

- Mogu da usvojim dete i da ga usrećim. Nije majka samo ona koja rađa, već ona koja voli - odvažno govori hrabra devojka.

Zbog raka, koji se proširio i na mozak i na debelo crevo, morala je na hemoterapiju, ali doktori su smatrali da, posle svega, neće izdržati tako jaku dozu terapije. Aleksandra nije htela da se pomiri s tim da je sve gotovo.

Predaja bi bila sebična

- U bolničkoj sobi sam razmišljala o tome kako mogu da sedim još nekoliko dana i da čekam da opet vidim onu belu svetlost. Da se predam. Ali shvatila sam da bi to bilo sebično prema mojim roditeljima, sestrama i prema samoj sebi. I rešila sam da se borim - kaže naša sagovornica.

- Već posle prve hemoterapije ostala sam bez obrva, trepavica, a uskoro i bez kose. Bolovi su bili užasni, a kada je jednom medicinska sestra slučajno ispustila pakovanje te tečnosti na pod pred mojim očima, zgrozila sam se. Ono što teče mojim venama, pločice je nagrizlo u sekundi.

Iako niko nije verovao da će uspeti da preživi, Aleksandra je, uporna u tome da dobije bitku sa bolešću, paralelno sa hemoterapijom, počela da uzima isključivo makrobiotičku hranu. To joj je takođe pomoglo.

Aleksandra je sada zdrava. I vesela. Rak je ustuknuo pred mladošću koja mu je pokazala zube.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.05.2012. 14:39
Bravo Aleksandra! Pokazala si kako se može ne umreti posle svih umiranja.Neka ti je dug i srećan život!
Sreda 30.05.2012. 14:34
Svaka čast ovoj devojci šta je sve preživela i pobedila! Potresna priča..ne daj Bože nikome..
Četvrtak 31.05.2012. 06:35
Hrabra Aleksandra, zaslužila je da bude srećna.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online