Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 29.05.2012.
21:31
Srna A

Kopija Mirosavljevog jevanđelja uručena Univerzitetu u Beogradu

Univerzitu u Beogradu uručena je replika Miroslavljevog jevanđelja. Njegova svetost patrijarh srpski Irinej tom prilikom poručio je da je Univerzitet u svoj posed uvrstio knjigu, zahvaljujući kojoj je srpski narod dospeo na kulturno istorijsku pozornicu sveta.

Patrijarh Irinej i Bogoljub Šijaković
 

Patrijarh je naveo da je Jevanđelje prešlo dug put od Beograda do Hilandara i nazad i da će, uručenjem Univerzitetu, ostati u amanet budućim generacijama.


"Ovaj momenat ima veliku simboliku. Prva knjiga napisana na ćiriličnom dijalektu ulazi na Univerzitet, što znači da će duhovno ući u njegove programe i da će se na toj božanskoj ideologiji vaspitavati generacije", rekao je patrijarh Irinej.


U ranijim vremenima, dodao je on, crkva je bila udaljena od univerziteta, a ovom prilikom se pokazalo da prave vrednosti ne mogu biti skrajnute - prenosi RTS.


Inicijativu za uručenje replike Jevanđela Univerzitetu pokrenuo je nekadašnji ministar vera Srbije Bogoljub Šijaković, koji je poručio da je taj trenutak "veoma izuzetan i višestruko simboličan".


"Miroslavljevo jevanđelje je najstariji sačuvani književni tekst i vrednost tog rukopisa pokazuje i činjenica da je stavljen pod zaštitu Uneska", istakao je Šijaković.

Utorak 29.05.2012. 22:05
  Неканонски, незаконито, неправедно и далеко од сваког поимања божанске и људске правде,паписти су приступили илегалном и неважећем, рашчињењу Епископа Артемија, његовом хапшењу и насилном удаљавању са територије његове епархије, са мученичког Косова и Метохије. О Косово грдно судилиште, насред тебе Содом запушио,Његош!
Utorak 29.05.2012. 22:09
На његово место, на неканонски начин поставили су другог Епископа, Теодосија, начинивши претешку рану на Телу Христовом, помесној Цркви. А после свега овога, проширили су лажне оптужбе на терет мученичког Eпископа Артемија као да наводно ствара раскол, док заправо ОНИ делају и одлучују, газећи брутално Свете Каноне и законе. Овај патријарх не обавља више своју функцију јер је постао само први међу епископима папистима.
Sreda 30.05.2012. 16:39
Nedavno je počasni doktor Univerziteta u Beogradu postao američki profesor s Prinstona Majkl Volcer (Michael Walzer), koji je tim povodom, a i pre toga, samouvereno, svečano i ljubazno izjavio sledeće: "Smatram da je bombardovanje Srbije bilo opravdano i da Kosovo treba da postane nezavisno, iako ne nužno unutar postojećih granica!"-КАКО ОВАКАВ УНИВЕРЗИТЕТ МОЖЕ ЗАСЛУЖИТИ ТАКО ВРЕДАН ПОКЛОН,"МИРОСЛАВЉЕВО ЈЕВАНЂЕЉЕ"?!Чиме су заслужили???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online