Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 24.05.2012.
11:05
Pressonline A

"Supermenov mineral" i kod Valjeva

Geološka istraživanja pokazuju da jadarita, sličnog izmišljenom mineralu kriptonitu iz filmova o Supermenu, posle lozničkog ima i u valjevsko-mioničkom basenu.

Foto: Ilustracija
 

Geološka istraživanja pokazala su da tog minerala iz koga se može dobiti litijum, osnova u proizvodnji najsavremenijih baterija, ima i u okolini Valjeva.

Dr Danica Srećković Batoćanin sa Rudarsko-geološkog fakulteta kaže da je jadarit do sada u Srbiji nađen jedino u Jadarskom basenu kod Loznice, gde ima oko 220 miliona tona jadarita.

Iz jadarita se može dobiti litijum, koji je osnova u proizvodnji najsavremenijih baterija, a zajedno sa borom primena se proširuje na raketnu i automobilsku industriju. Tona litijuma na tržištu košta 5.000 evra.

Ukoliko se pretpostavke stručnjaka sa Rudarsko-geološkog fakulteta pokažu tačnim, to će biti od velikog značaja za valjevski kraj.

"Eksploatacija tih nalazišta obavljala bi se podzemnim kopom, što ne bi narušavalo životnu sredinu. Velika prednost područja gde se očekuje lociranje jadarita je i trasa buduće pruge Valjevo-Loznica u neposrednoj blizini. Ukoliko istraživanja potvrde postojanje minerala i eksploatacija počne, biće to veliki pomak za ovaj kraj, prilika da se otvore nova radna mesta", kaže ona.

Eksploatacija jadarita se obavlja na dubini od 600 metara. To je i osnovni razlog što ovaj mineral nije otkriven ranije, jer je Srbija nije imala novca za tako velika istraživanja. Minimalna cena istražne bušotine je oko 120 evra po dužnom metru, a sa ostalim radovima cena se penje i na 500 evra.

U dolini reke Jadar, jedinom do sada poznatom svetskom nalazištu, stručnjaci kompanije Rio Sava, srpske ispostave kompanije Rio Tinto, uveliko istražuju rezerve jadarita koje su otkrivene 2007. godine. Trenutno se radi na 107. bušotini, a posao je u fazi studije predizvodljivosti za koju se očekuje da traje još godinu i po do dve.

"Ako rezultati studije ukažu na opravdanost razvoja rudnika i kompanija to odobri, eksploatacija bi se mogla početi u narednih pet-šest godina", kažu u Rio Savi. Nalazište kod Loznice pokrilo bi 20 odsto svetskih potreba za litijumom.

Četvrtak 24.05.2012. 11:23
Koliko je tu od dobiti naše a koliko će uzeti stranci? To nas zanima...Nećemo da budemo kolonija više bre..!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online