Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Subota 12.05.2012.
05:51
Večernje novosti A

Šutanovac: Ljuti jer su izgubili

"Ko gubi ima pravo da se ljuti, ali nikakve krađe nije bilo na ovim izborima. Ovo je bio najpristojniji izborni proces otkako postoji višepartijski sistem u Srbiji. Sve stranke su imale mogućnost da prezentuju programe u medijima i direktno građanima. Zahvaljujući pomirljivom tonu, pre svega Borisa Tadića, pacifikovana je politička scena i fokusirana na poruke političara građanima, a ne na ono što jedni o drugima govore", poručuje u intervjuu za "Večernje novosti" Dragan Šutanovac, ministar odbrane i potpredsednik DS.

Šutanovac: Ljuti jer su izgubili

Lider SNS Tomislav Nikolić traži poništavanje izbora...

- Svi učesnici u izbornom procesu imali su svoje predstavnike u biračkim odborima, a bili su prisutni i CeSID i OEBS. Ocenjeno je da na izborima nije bilo nepravilnosti.


Zamerke na regularnost izbornog procesa imaju i neki vaši sadašnji partneri, recimo SVM?

- Sve eventualne neregularnosti se moraju otkloniti. Žao bi mi bilo da Ištvan Pastor i Mađari ne podrže Tadića za predsednika i formiranje nove vlade. DS je uvek bila prirodni saveznik stranaka manjina, očekujem da će takva saradnja biti nastavljena. A, što se tiče zamerki stranaka koje nisu prošle cenzus, poput "Dveri", one treba da se pozabave svojim politikama, jer je očigledno da Srbija tu vrstu radikalnog nacionalizma ne želi više da podržava, već da se okrenula umerenoj levici.
 

Manje kočničara

Kako da nova vlada bolje funkcioniše?

- Svi su u kampanji obećali da će vlada biti manja, da će imati manji broj agencija... Verujem da ćemo u parlamentu imati značajniju podršku i manje kočničara, što će omogućiti da se reforme sprovode brže.

Šta konkretno podrazumeva dogovor između DS i socijalista oko buduće vlade?

- Pre svega, da ćemo nastaviti evropski put Srbije, ispuniti obećanja koja smo dali, da su nam platforme za EU perspektivu slične, i da na tom putu nema nesuglasica o kojima ne možemo da se dogovorimo. Takođe, to podrazumeva podršku Borisu Tadiću, jer je garant evropske perspektive Srbije koju buduća vlada treba da sprovodi, njegova pobeda na predsedničkim izborima.


Dačić je još u izbornoj noći poručio: "Ne znam ko će biti predsednik, ali znam ko će biti premijer". Je li mu obećana ta funkcija?

- Nismo nikome ništa obećavali. Mislim da je Dačića ponela atmosfera i ne zameram mu. Rezultat koji su socijalisti ostvarili, dao mu je za pravo da proslavi na način na koji je to učinio. Ali, o sastavu nove vlade, razgovaraćemo 21. maja.


Da li je bilo pritisaka Zapada?

- Ne. Jedini pritisak je pritisak građana, koji žele da Srbija nastavi evropski put. Ovih dana Tadić dobija podršku pojedinaca, intelektualaca, predstavnika NVO, stranaka. To nije podrška da on dobije posao, već da Srbija nastavi pravcem koji je on trasirao, a to su evropske integracije i sigurna budućnost. Konačno, Srbija zna da bez integracija ne možemo da obezbedimo bolji život, investicije, zapošljavanje. Većinska Srbija je dala podršku upravo toj politici.


Očekujete li da problemi nastanu 21. maja?

- Ne očekujem probleme, već razgovore sa odgovornim ljudima, svesnih sa čime će se Srbija suočiti u narednim godinama. Interes predstavnika liste "Izbor za bolji život" u budućoj vlasti svakako će biti interes građana i rad na ispunjenju obećanja koja smo u kampanji davali.
 

Računamo i na Čedu i na Dinkića

Ko će činiti buduću vladu?

- Stranke koje su posvećene evropskom putu. Decidirano smo rekli ko neće biti sa nama.

Znači, računate i na LDP i URS?

- To su stranke koje dele evropske vrednosti. U ovom trenutku fokusirani smo na pobedu predsednika Tadića, i očekujemo podršku svih stranaka evropske orijentacije i njihovih birača.

Da li je DS odlučna da ne ustupi premijersko mesto ni po cenu da sene formira vlada?

- O kadrovskim rešenjima razgovaraćemo posle 20. maja.


Isključujete li mogućnost kohabitacije DS i SNS, da predsednik bude iz jedne, premijer iz druge stranke?

- Za Srbiju je izuzetno važno da u sinergiji vlade i predsednika nastavi put ka EU. Bilo koja vrsta kohabitacije bi usporila dostizanje tih standarda i ne bi bila plodotvorna. Ubeđen sam da će građani većinski glasati za Tadića i da će stub buduće vlade biti DS.


Na čemu temeljite uverenje u ubedljivu pobedu Tadića?

- Onih 70 odsto građana koji se opredeljuju za EU su ti koji mi daju najviše prostora za optimizam, jer oni treba da svoj interes vide u politici koju predlaže i sprovodi Tadić. Srbija zaslužuje predsednika koji ne menja svoje mišljenje, nije prevrtljiv, posvećen je svom poslu, koji više od 20 godina insistira na evropskim vrednostima, koji je pomiritelj, vizionar, vodi mudru politiku. Za razliku od političkog avanturizma prepunog rizika koji nam nudi Nikolić i za koji sam siguran da Srbija neće većinski da se opredeli na predsedničkim izborima.

POVEZANE VESTI

Subota 12.05.2012. 06:29
Ima čudan osećaj za pristojnost, ako su ovi izbori bili najpristojniji do sada.
Subota 12.05.2012. 06:43
Šu(n)tanovče ne znam zašto vi meni niste simpatični. Obično su mi ljudi koji pokušavaju da se šale simpatični. U vašoj šali ima nekog zla. Podsećate me na 2000 godinu koja nije bila dobra za moj narod. Umesto sila dobra nastupile su sile zla a mi posle 12 godina nemamo perspektive. Gde će naša deca gospodine koji nema smisla za humor a trudi se da bude interesantan. Samo loše su kumovi donosili kroz istoriju mom narodu a vi derfinitivno niste simpatičan čovek.Drugo izgubili ste vi a ne SNS, pogledajte broj poslanika.
Subota 12.05.2012. 09:22
Нису само"они"љути,и народ се осећа превареним.Наша апатија ће нам кад тад главе доћи.Још ћемо ми много пропатити под овим демонкратама.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online