Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Petak 11.05.2012.
09:25
B92 A

"Velike krađe glasova nije bilo"

Velike krađe glasova na ovim izborima, o čemu govore predstavnici pojedinih stranaka, nije moglo da bude, saglasni su sagovornici "Danas"-a.

 "Velike krađe glasova nije bilo"

Kako su objasnili stručnjaci za izborni proces i politički analitičari, prigovori i protesti u vezi s navodnim masovnim nepravilnostima obelodanjeni su kasno, a ne u izbornoj noći, kako to obično biva. Takođe, predstavnici svih stranaka su bili na biralištima i u izbornim komisijama, gde su kontrolisali jedni druge, tako da je mogućnost manipulacija svedena na minimum.

Zoran Stojiljković, profesor FPN, odgovarajući na pitanje "Danasa" da li je zaista moguće da je bilo nepravilnosti u tako velikom broju, kao što tvrde neke stranke, ukazuje da "ovo nisu devedesete“.

RIK odbacio 44 prigovora


Republička izborna komisija odbacila je na jučerašnjoj sednici ukupno 44 prigovora kao neosnovana ili neblagovremena koji su birački odbori uputili komisiji zbog neregularnosti na parlamentarnim izborima. Najveći broj prigovora odnosio se na to da su članovi jednog biračkog odbora bili u srodstvu, da su birači glasali bez lične karte, da nisu radile UV lampe... Najviše primedbi je bilo iz Prijepolja.

"S obzirom na postojanje jedinstvenog biračkog spiska i mogućnosti da ga svako proveri, kao i da je svako izborno mesto bilo „pokriveno“ članovima komisije i njihovim zamenicima i predstavnicima izbornih lista u tolikoj meri da na glasačkom mestu nije bilo dovoljno mesta za građane, količina primedbi i žalbi je preuveličana. Razumem one koji su na ivici cenzusa i koji insistiraju na nepravilnostima kako bi korigovali svoj rezultat, ali ne razumem što u prvih 48 sati nije bilo primedbi i što se sada odjednom govori o velikim krađama", objašnjava Stojiljković i ocenjuje da je razočaranost u izborni rezultat glavna motivacija onih koji se žale.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković za "Danas" navodi da treba razlikovati tehničke nepravilnosti i tvrdnje o velikoj krađi glasova, na čemu insistira SNS.

"Tehničke nepravilnosti u sprovođenju izbora na pojedinim biračkim mestima su moguće i tu se izbori ponavljaju, kao što se desilo u Beogradu na nekoliko mesta i što neće uticati na konačni rezultat. Administracija nam nije dobra u celoj zemlji, zašto da očekujemo da na izborima besprekorno radi? Međutim, druga stvar je pokretanje priče o krađi pola miliona glasova. zašto su o tome ćutali prvih 48 sati? Iskustvo iz devedesetih nas uči da se na takve stvari odmah alarmira, članovi izbornih komisija ne potpisuju zapisnike, građani se skupe na ulici. Sve to je izostalo, što govori da u toj priči nešto nije u redu, a 500.000 glasova nije igla u plastu sena", kaže Stanković.

On dodaje da je priča o velikoj obmani na izborima priprema kandidata SNS za drugi krug predsedničkih izbora i njegova želja da birače na taj način motiviše da glasaju za njega.

Izvršni direktor CeSID Marko Blagojević navodi da su zloupotrebe na izborima moguće, ali da se u svakom telu za sprovođenje izbora nalaze predstavnici svih izbornih lista i svih predsedničkih kandidata i da mu je zato neobično da "pored 50 - 60 ljudi promakne izborna krađa razmera o kojima se govori“.

Blagojević objašnjava da "u svakom sistemu postoje rupe i samo je pitanje da li postoji neko ko je raspoložen da te rupe zloupotrebi“. Prema njegovim rečima, obično se prvo posumnja na vlast, ali postoji piramida izborne administracije, u kojoj su predstavnici svih partija i koju ne čini samo vlast.

Portparol Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Frane Maroević rekao je da je Organizacija za demokratski razvoj i ljudska prava (ODIHR) konstatovala da su izbori bili „otvoreni i izuzetno konkurentni“, i podsetio na već saopštenu ocenu OEBS-a da su svi učesnici izbornog procesa izrazili uverenost u regularnost izbornog procesa i prihvatili rezultate, prenosi RTS.

Podsetimo, na zajedničkoj konferenciji za novinare međunarodnih posmatrača, održanoj 7. maja u Beogradu, šef privremene misije OEBS-a Mateo Mekači ocenio je da su izbori izvedeni u mirnoj atmosferi i da su svi učesnici izbornog procesa bili uvereni u regularnost i prihvatili rezultate.

Petak 11.05.2012. 09:29
VELIKE KRADJE GLASOVA NIJE BILO, ALI DA JE BILO, BILO JE...STA JE TO KOD NAS 500 000, ILI 1 MIL. ? SITNICA, KOGA JE NEKOGA DOVELA NA VLAST !!!
Petak 11.05.2012. 09:45
Uzeli su pusku, digli revoluciju i tako dosli na vlast. Prvo su zapalili u skupstini glasacke listice, da ne bi neko mogao da proveri jer su tada lagali da je bilo pokradeno. Sad ce neki drugi da dignu revoluciju i skinuce ih sa vlasti, samo nece paliti listice, jer imaju sta da pokazu. Pa i zgradu u Silerovoj su odmah srusili da ne bi neko istrazivao i dosao do saznanja da je i Djindjic kriminalac bio. Gori su od najgore posasti. Sam djavo je medju Srbima. Da l imamo snage da ga se resimo!?
Petak 11.05.2012. 10:13
Gubitnici ili pobednici, izbori su pokradeni kao za vreme Milosevica. NVO i Cesid koji se udaraju u grudi demokratije neka stave prst na celo i razmisle koju ulogu imaju u Srbiji. Mislio sam da je to vreme proslo i da idu bolji dani gde se postuje svaki glas ,a i prava gradjana R Srbije... Medjutim sve je to iluzija i neko jos uvek moze sve, a neko nista. Nova garnitura ,a ista pohlepa!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online