Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Utorak 08.05.2012.
19:58 >> 20:49h
Press rs A

Dačić: Podržao bih Tadića, ali...

Lider SPS-a Ivica Dačić udvostručio je broj glasova u odnosu na prethodne izbore i tako postao nezaobilazni faktor u formiranju vlade. Dačić otkriva zašto ne može da pravi koalicije sa drugim partijama, a zašto može da podrži Borisa Tadića u intervjuu koji je dao listu "Press".

URS mi je prihvatljiv koalicioni partner, dok s LDP-om moraju da se raščiste stavovi oko Republike Srpske i Kosova. Takođe, Nikolić mora da zna da ne mogu u koaliciju s onima koji su za prekid pregovora sa EU. Za sve te preokrete nisam sprema
 


- Da je kampanja malo duže trajala, bio bih u drugom krugu. Meni ne trebaju istraživanja javnog mnjenja da vidim šta narod misli, čime je nezadovoljan, šta mu treba. Ko je potcenio mene, potcenio je birače. I zato su mi danas najdraže čestitke onih ljudi koje srećem svakodnevno: sekretarice, policajci, čistačice... To mi je važnije od čestitki „važnih ljudi", kao i od mnogih koji tvrde da su sve vreme radili za mene. Ovo je pobeda za narod i moram da opravdam njegova očekivanja - kaže Ivica Dačić.

Ne znam ko je pustio navijače

 

Vaš izborni uspeh pokvario je skandal sa Aleksandrom Vavićem, vođom „Alkatraza", žestokim momkom sa 12 krivičnih prijava. Šta će on tamo?


- Ja zaista ne znam ni kako taj izgleda, niti bih znao da je bio da mediji to nisu prijavili. Nije mu mesto tu i ja sigurno ne bih bilo kakve navijače pustio.

 

Ali šta je radilo obezbeđenje? On je stajao vama iza leđa i v. d. predsednika Srbije Slavice Đukić Dejanović, a u zgradi SPS je bilo više desetina policajaca, pa čak i policijskih načelnika...


- Zaista ne znam, ali tražio sam da se utvrdi ko je za to odgovoran i u stranci, ali i u državnom obezbeđenju. Bez obzira na to da li je opuštena ili formalna atmosfera, sistem mora da funkcioniše i takvi skandali ne smeju da se događaju. A ako neko treba za nešto da odgovara, sigurno ga neće zaštititi to što je bio u izbornoj noći u štabu SPS-a.

Sada je došlo vreme da kažete sa kim ćete u postizbornu koaliciju, kao i da posavetujete svoje birače za koga da glasaju u drugom krugu?


- Sa Borisom Tadićem i DS sam imao dobru saradnju i zato je vlada opstala pun mandat, a građani nam dali poverenje. Ja bih želeo nastavak te saradnje i u tom smislu sam spreman da podržim Borisa Tadića u drugom krugu. Ali, ta podrška ne može biti odvojena od razgovora o vladi. Ne očekujem ja da dok su dva protivkandidata u trci mi delimo funkcije, ali neke stvari moraju da se raščiste. A to je: koju će politiku voditi država. Znate, nije svejedno da li će u vladi biti stranka koja zastupa politiku da je Republika Srpska genocidna tvorevina, da se treba odreći Kosova...

Takođe, ako me Tomislav Nikolić pozove na razgovor, mora da zna da ja ne mogu u koaliciju s onima koji su za prekid pregovora sa EU... Za takve preokrete u državnoj politici nisam spreman. Kada razgovaram o podršci za drugi krug izbora, jednostavno hoću da znam kakvu ćemo politiku voditi. A sa 15 posto glasova, odnosno samo sedam-osam posto manje od pobednika, imamo i te kako pravo da se pitamo i diktiramo državnu politiku. Šta je bilo, bilo je, glasovi naroda nas obavezuju da se mnogo više zalažemo i diktiramo državnu politiku.
 

Da li se vaše poruke mogu protumačiti kao da ste spremni da podržite Borisa Tadića, ali da ne želite LDP u vladi?
- Nisam ja rekao da neću LDP, ali su mi jednostavno neki njihovi stavovi neprihvatljivi i suprotni onome šta smo narodu pričali u kampanji. Neke stvari moraju da se razjasne, da se zna šta ćemo i u spoljnoj i u unutrašnjoj politici, pa ćemo tek onda personalno i matematički.

A URS, da li vam je prihvatljiv Dinkić kao koalicioni partner?
- Jeste. Nismo imali mnogo dodirnih tačaka, a ni mnogo sukoba. Dinkić se prošli put usprotivio ideji da ja budem premijer. Sada imam skoro tri puta vise glasova od njega. Hvala mu.


Da li je URS prihvatljiviji od LDP-a?
- Prvo da vidimo za šta se ko zalaže i u kom pravcu želi Srbija da ide. I ko šta želi. Onda ću kazati iskreno.


Jeste li imali kontakt sa nekim od potencijalnih koalicionih partnera?
- Čuo sam se sa Borisom u izbornoj noći, a čestitali su mi i Toma Nikolić i Dinkić. Svi oni su mene zvali; ali sam i ja sam njima čestitao izborne rezultate. A Čeda Jovanović mi je poslao flašu šampanjca. Ipak, bilo je bučno, slavljeničko raspoloženje, tako da ni sa kim ništa nisam pričao, ali već narednih dana očekujem da razgovaramo.

Tadić kaže da neće da trpi ucene i to odmah nakon što ste rekli da znate ko će biti premijer. Da li zaista tražite premijersku funkciju za podršku u drugom krugu?
- Ne ucenjujem. Samo nelogično je da stranka koja je osvojila 22-23 posto ima sve... I predsednika države, premijera, pokrajinskog premijera, gradonačelnike... Mi, ipak, imamo samo sedam odsto manje glasova od njih. Ali ne radi se ovde o premijerskoj funkciji, niti je to bilo kakva lagodna pozicija za bilo koga. Radi se o tome da se dogovorimo da se poštuje ono što su naša programska načela i izborna obećanja i da imamo resore i kadrove koji će to sprovoditi.

Na spisku želja SPS su i policija, zdravstvo, energetika, infrastruktura...
- Svakome iz stranke ko ima neki spisak želja kazaću da mu je jedini posao da radi u interesu naroda. Nema spiska želja, ali svakako da želimo da vodimo one oblasti u kojima možemo da ispunimo obećano.

Koliko ste zadovoljni rezultatima u Vojvodini i Beogradu?
- I tu smo dosta popravili rejting u odnosu na prethodne izbore, a to sigurno nije lako kada treba da pokažete nešto u oblastima koje vode Dragan Đilas ili Bojan Pajtić.

Jeste li zapevali nakon izbornih rezultata?
- Jesam. Ovo je moja kuća... I sad nastavljamo da radimo za istu tu kuću. A sada: vratimo se redovnim aktivnostima. I još nešto moram da vam poverim: posle mnogo meseci spavao sam nekoliko sati u kontinuitetu.

POVEZANE VESTI

Utorak 08.05.2012. 20:04
gadiš mi se.... ponekad pomislim da je najpametnije da vladu naprave ds i sns... ma koliko to bolelo... samo da ova komunjarska bagra ode u zaborav... pa nek ide sve u tri 3,14čke materine...
Utorak 08.05.2012. 20:05
Кајетано еСПеС Гонзалес Мартинез, скраћено Чико.
Utorak 08.05.2012. 21:38
ovaj čovek je za povraćanje ! A i nije svesan šta govori : ""....ali neke stvari moraju da se raščiste. A to je: koju će politiku voditi država...." Ja sam mislio da je ta politika u programu DS-a ? On je 4 godina u koaliciji sa DS-om i još "nezna " koja će se politika te stranke voditi na čelu države ????? ! Nemojte misliti da on nešto razmišlja, razmatra...DSovci su njegovi partneri i nema razloga da im okrene leđa (trenutno) jer pod njihovom vlašću je i digao procenat svoje stranke. Drugo : " Samo nelogično je da stranka koja je osvojila 22-23 posto ima sve...". Svud u razvijenim zemljama je to logično samo kod nas i njega nije !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online