Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 02.05.2012.
10:43
24sata.rs A

Kako se krsti srpsko oružje?

Iza maštovitih imena kojima su krštena borbena sredstva u naoružanju Vojske Srbije uglavnom stoji konstruktorski tim koji svakom oruđu uz zvaničnu oznaku doda i ime po kojem je ono poznato široj javnosti. I kao po pravilu, u tome se poštuje određena tradicija.

Avion Kobac u proizvodnji: Dobio opasno ime jer je opasniji od prethodnika

Tako su nastali i "bumbar" - protivoklopna vođena raketa, "lasta" i “kobac” - školski avioni, "lazar" - oklopno vozilo točkaš... Izuzetak je, donekle, bespilotna letilica "pegaz 011" kojoj je kumovao lično ministar odbrane Dragan Šutanovac.

"Letilica je ime dobila po mitološkom letećem konju, a broj 011 označav i to što je razvijena u Beogradu, kao i godinu kada je obavljen prvi let", rekao je Šutanovac za "24 sata".

U nazivu protivoklopnog sistema "bumbar", koji je razvijen u Vojnotehničkom institutu, a proizveden u valjevskom Krušiku, spojeni su njegove karaktersitike i tradicija. Prethodnici ovog sistema imena su takođe dobijali po insektima ("osa" i "zolja"), a "bumbar", kao mnogo moćniji od njih, kršten je po insektu koji ima jači ubod. S druge strane, kako kažu upućeni, i let ovog projektila, kojeg operater vodi očnim vidom, podseća na bumbarov let - pomalo haotičan, vrti se oko svoje ose, ali pogađa u metu.

Školski avioni "lasta" i "kobac", koje proizvodi pančevačka Utva, takođe, slede tradiciju po kojoj vazduhoplovi dobijaju nazive po pticama - takvi su bili i "utva", "galeb", "jastreb" i "orao", koje je proizvodila nekadašnja jugoslovenska vazduhoplovna industrija. "Kobac" će istovremeno da predstavlja unapređenu i ubojitiju verziju "laste", zbog čega je i dobio "opasnije" ime.

"Jugoimport SDPR" stoji iza projekta oklopnog vozila točkaša "lazar", koji je naziv dobio po srpskom srednjovekovonm vladaru Knezu Lazaru. Kako objašnjavaju u "Jugoimport SDPR", to je i deo svojevrense međunarodne, pre svega, zapadne tradicije prema kojoj oklopna borbena sredstva dobijaju imena po istorijskim ličnostima.

Najpoznatiji primer je, svakako, američki tenk M1-A1 "abrams", nazvan po generalu Krejtonu Abramsu, nekadašnjem načelniku Generalštaba vojske SAD i glavnokomandujućem u Vijetnamu. Francuskei tenk "lekler" kršten je po francuskom generalu Filipu Lekleru, američko borbeno vozilo "bredli" ime je dobilo po generalu iz Drugog svetskog rata Omaru Bredliju.

Sreda 02.05.2012. 11:52
OVAJ "BUMBAR" NAZVAN PO DAČIĆU.....
Sreda 02.05.2012. 12:17
bice efikasno za zaprasivanje komaraca i za zaprasivanje ljudi, pogotovo ovo drugo ...
Sreda 02.05.2012. 14:48
Ако би давали имена новом оружју по политичарима онда би било најједноставније, а можда и најтачније име ПИЦАЈЗЛА, само би редни број могли да мењају Пицајзла 1, 2, 3... и тако даље.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online