Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 24.04.2012.
06:43
Press A

Ajnštajn tretirao Milevu kao služavku?

Jedan od najvećih fizičara sveta Albert Ajnštajn zahtevao je od svoje prve supruge Mileve Marić da se ponaša kao služavka, navodi Volter Ajsakson u svojoj knjizi: "Ajnštajn: Njegov život i univerzum", a prenosi britanski "Dejli mejl".

Mileva Marić i Albert Ajnštajn
 


U knjizi se navodi da je Ajnštajn Milevi rekao da od njega ne očekuje nikakvu bliskost, niti pažnju. Čuveni fizičar je u međuvremenu imao brojne afere. Albert i Mileva su 11 godina bili u braku, a Ajsakson u knjizi piše da kada je njihov brak zapao u krizu.

Ajnštajn nije želeo da se razvedu zbog dece, ali je napisao listu "pravila ponašanja" za svoju suprugu, čuvenu srpsku fizičarku i matematičarku. Oni su u braku imali razmirica, ali je on tražio da zbog dece ostanu zajedno i to uz nekoliko uslova.

Ajnštajn je od Mileve Marić zahtevao sledeće:

Vodićeš računa:
 

- da moja odeća i veš budu održavani u redu;
- da dobijam redovno tri obroka u svojoj sobi;
- da moja spavaća i radna soba budu uredne i naročito da moj sto bude korišćen samo za moje potrebe.

Odreći ćeš se svih ličnih veza sa mnom, osim ako one nisu neophodne zbog socijalnih razloga. Pogotovo ćeš se odreći:

- mog sedenja u kući sa tobom
- mog izlaženja i putovanja sa tobom.

Poštovaćeš sledeća pravila u vezi sa mnom:

- Nećeš očekivati nikakvu intimnost od mene, niti ćeš mi bilo šta prigovarati;
- Prestaćeš da razgovaraš sa mnom ako to budem zahtevao;
- Napustićeš moju spavaću i radnu sobu ako to budem zahtevao istog trena bez protesta.

Albert Ajnštajn je tokom braka sa Milevom započeo i vezu sa rođakom Elzom Lovental, sa kojom se kasnije i venčao. Mileva Marić je napustila supruga 1914. godine i zajedno sa njihova dva sina Hansom Albertom i Eduardom odselila se iz Berlina u Cirih, da bi se nakon pet godina konačno razveli. Ajnštajn se 1919. oženio sa Elzom, a imao je i ljubavnicu - svoju sekretaricu Bet Nojman.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.04.2012. 06:49
Pamet i inteligencija kod Anštajna nemaju veze sa dobrotom, dok Mileva poseduje sve tri osobine. Dobra žena kako samo na ovom prostoru mogu da se rađaju.
Utorak 24.04.2012. 09:25
Најибичнија инцестоидна јеврејска лоповчина. Искориштавао је заљубљеност генијалне и добре Милеве. Научни радови који је овај просечни студент, а натпросечни преварант потписао су милевино дело. Србија се треба борити за истину и раскринкати овог перверзног хохштаплера и профитера.
Utorak 24.04.2012. 09:55
AJNŠTAJN je bio veštiji zavodnik nego fizičar, a njegova prva supruga Mileva Marić je bila pravi “genije iz senke” čije je delo u stvari nagrađeno Nobelovom nagradom. Ovo je tvrdo ubeđenje norveške istoričarke mr Anastasije Hajdi Larvol, čije je predavanje “Relativnost jedne ljubavi” održano nedavno na “Kolarcu”, ponovo rasplamsalo polemiku o tome da li je Ajnštajn bio naučni genije ili genijalni manipulator.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online