Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 06.04.2012.
13:45
Beta A

Čavoški: Tadićev treći izbor je neustavan

Akademik Kosta Čavoški ocenio je danas da je odluka doskorašnjeg predsednika Borisa Tadića da podnese ostavku zarad održavanja prevremenih predsedničkih izbora "teška zloupotreba instituta ostavke" koja za posledicu može imati dalekosežno narušavanje ustavnog poretka.

Ne može zakon, kao niži pravni akt, da suspenduje Ustavnu odredbu: Kosta Čavoški

Na konferenciji za novinare pokreta "Dveri", Čavoški je rekao da predsednik pravno i politički ispravnu ostavku može podneti samo zbog ozbiljno narušenog zdravlja ili zbog osećaja krivice za počinjene greške i promašaje u politici.

"Da je Tadić podneo ostavku zbog osećanja krivice i odgovornosti zbog očiglednih neuspeha u politici koju je vodio, to bi u javnosti bilo primljeno kao visoko moralan čin, drugima za primer i ugled. On je, međutim, podneo ostavku u poslednji mogući čas da bi samom sebi kao kandidtu namestio najpovoljniji trenutak za učešće na predsedničkim izborima", rekao je Čavoški.

Čavoški je rekao da je namerno ostavljeno da mandat parlamenta traje četiri godine a predsednika pet, da se ne bi došlo u situaciju interregnuma, odnosno stanja u kojem je ključnim državnim organima istekao mandat a novi još nisu izabrani.

Pročitajte: Zašto Tadić može triput?

"Konačno, Tadićeva namera da na prevremenim predsedničkim izborima dobije i treći predsednički mandat u očiglednoj je suprotnosti sa važećim Ustavom, čijim je članom 116, stavom 3, izričito utvrđeno da 'niko ne može više od dva puta da bude biran za predsednika Republike'", rekao je Čavoški.

On je dodao da je član Ustavnog zakona na koji se Tadić poziva prilikom treće kandidature protivustavan jer nije usvojen na propisan način, odnosno odlukom dvotrećinske većine poslanika i većine birača na referendumu.

"Prilikom donošenja Ustavnog zakona nikakvog referenduma nije bilo, što znači da je on akt niže pravne snage od Ustava, te da se njima nije mogla suspendovati i promeniti ni jedna odredba važećeg Ustava", rekao je Čavoški.

Petak 06.04.2012. 14:16
Tadićeva reakcija na ovu izjavu Akademika kad su mu je predočili mora da je izgledala: Čavoški? Ko je Čavoški? Šta on misli - ko je? Misli ako je završio pravo sa 9,85 da se razume u pravo i u Ustav? Malo sutra. To šta je ustavno a šta protustavno najbolje znam JA! Hm,dobro,de, MOJI PRIJATELJI i ja.
Petak 06.04.2012. 14:55
dijagnoza... Tadicev treci izbor je neustavan....ali ustavni sud je Tadicev.... Tako da ce neustavno ipak biti kandidat za bivseg sebe...
Petak 06.04.2012. 17:43
Господине Чавошки, хавала Богу да сте се огласили и тиме отворили очи народу и гласачима. Част ми је да сам управо такве ставове пласирао у коментарима на разним порталима. Дакле, потпуно је јасно: ови бивши просрпски мац-мац преш`едник нема легално ни морално право да се појави на председничким изборима. Међутим, он већ два месеца води предизборну кампању за себе лично и за своју ДС, за скупе паре од око 100 милиона јеврића, на наш трошак, наравно! Иако је дао оставку (нечасно!), он ће суштински вршити функцију председника све до именовања новог председника. И све ће то злоупотребити у предизборној кампањи. Зато што Србија није правна, него партијска држава, а тадић је обичан диктатор...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online