Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.10.2009.
12:08
D. N. Petrović - Vesti A

Turski predsednik ne ide na Pešter

Abdulah Gul je odustao od posete Sandžaku. Na Pešteru su razočarani vešću da ih turski predsednik neće posetiti, ali u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici veruju da će, umesto njega, ovamo stići obećani turski krediti za moderne saobraćajnice i drugu infrastrukturu.

Pešteru su najpotrebniji putevi

Predsednik Turske definitivno ne dolazi u Sandžak. Umesto Abdulaha Gula, u Novi Pazar, Sjenicu i Tutin doći će turski privrednici i bankari koji su, bar tako je mesecima najavljivano, spremni da ulože novac u razvoj ovog "bratskog" dela Srbije.

Utakmica i bezbednost

 

Neki veruju da je Gul odustao od posete Sandžaku da ne bi dodatno komplikovao bezbednosne prilike u ovom delu Srbije. Njegova poseta trebalo je da usledi dan pre utakmice Novi Pazar - Crvena Zvezda, koja je proglašena za visokorizičnu. U Novi Pazar će doći više od 2.000 "Delija", a pošto i u ovom kraju postoji više ekstremnih navijačkih grupa mogući su i ozbiljniji incidenti.
Bezbednost nije razlog nedolaska Gula u Sandžak. On ne dolazi, koliko znam, iz zdravstvenih i nekih drugih razloga, da dolazi sigurno bi mu, kao i svakom drugom visokom gostu, obezbedili sve mere najboljeg obezbeđenja - istakao je u Novom Pazaru ministar srpske policije Ivica Dačić.

U Novom Pazaru niko još ne zna: zašto je Gul odustao od dugo najavljivane i sa nestrpljenjem očekivane posete Sandžaku. Nikakvih informacija nemaju ni čelnici SDA koji imaju najbolje odnose sa Turskom i koji su najgromoglasnije najavljivali dolazak turskog predsednika.


Neki funkcioneri Ugljaninove stranke veruju da će se Gul u poslednjem trenutku predomisliti i da će helikopterom, bar na kratko, doći na Peštersku visoravan gde je trebalo da zajedno sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem položi kamen-temeljac za Industrijsku i bezcarinsku zonu u Leskovi kod Tutina.

Očekivalo se i da će Gul i Tadić označiti početak radova i na magistralnim putnim pravcima Novi Pazar - Sjenica i Novi Pazar - Tutin za čiju izgradnju će 30 miliona evra obezbediti Eksim-banka iz Istambula.
 

"Dolazak predsednika Turske Gula u Srbiju ima ogroman značaj ne samo za Srbiju i Tursku već za ceo Balkan," kaže Fuad Baćićanin, generalni sekretar SDA Sandžaka i naglašava da Bošnjaci u Turcima vide najbliže rođake, kao i da Sandžak treba da bude most saradnje između dve države.

(opširnije u štampanom izdanju „Vesti“ za 26.10.)

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online