Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.03.2012.
12:12
J. L. Petković - Vesti A

Kragović: Dosta je bilo laži!

Misija UN na Kosovu će sigurno reći da nije nadležna za održavanje lokalnih izbora u pokrajini. Tako su odgovorili i kada su Albanci pokušali da proglase nezavisnost. Pitanje je šta će vlast u Beogradu učiniti da se ti izbori održe. Lako je reći - rapisali smo izbore, treba se angažovati i da se oni održe - kaže Ljubomir Kragović, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije.

Ljubomir Kragović

Lokalni izbori su najavljeni u saradnji sa Unmikom. Ima li odgovora od njih?
- Ni ranije nismo kontaktirali sa Unmikom, niti je to moj posao. O tome je odlučila vladajuća garnitura. Umesto da raspišu izbore, oni su odlučili da treba da se pitaju Kfor i Unmik. A, ovamo su misija Euleks i Kfor statusno neutralni i ne žele da se mešaju u takve stvari. Mi ćemo te izbore održati, a od funkcinera tražimo da poštuju ustav. Zato ću u petak sazvati Odbor i pozvati predsednike opština sa Kosmeta, ministra za lokalnu samoupravu, predsednicu Skupštine Srbije i predstavnike Republičke izborne komisije. Ako ne dođu, zakazivaću sednicu svakog dana.


Šta očekujete od tog sastanka?
- Da kažu kako će se izbori organizovati. Izborne liste po drugim opštinama su već poznate. Šta znači sve ovo? Da se sami snalazimo u vezi s organizovanjem izbora? Zašto bi se opštine na Kosmetu razlikovale od drugih u pokrajini?


Kakav odgovor Unmika očekujete?
- Da nije nadležan jer je statusno neutralan. Isto takvo mišljenje je imao kada su Albanci pokušali da proglase nezavisnost Kosova, pa je tadašnja vlada na čelu sa

Toga nema na kugli zemaljskoj

 

Po treći put ste sazvali Odbor na temu regionalnog predstavljanja Kosmeta. Hoće li ovoga puta doći predstavnici vlasti?
- Ne znam. Već dva puta su odboru pismeno dostavili da ne mogu da izveste odbor o zaključcima tog sporazuma jer ga vlada nije usvojila. Znači, Vlada nije usvojila sporazum, a on se već primenjuje. Kako je to moguće? Mislim da tako nešto ne postoji na kugli zemaljskoj.

Koštunicom pisala Unmiku pitajući da li su dali saglasnost za to. Tada su odgovorili da su statusno neutralni i da će tu svoju neutralnost poštovati.


A šta ako Beograd ne budu mogao da održi te izbore?
- Neka javno kažu. Neka kažu da nisu mogli da održe izbore jer im je naredila Angela Merkel, a ne ovako da nas lažu - te kao neki uslov, prepreke, Rezolucija 1244 i ne znam kakvi sve još razlozi. Na izborima će im se vratiti za njihove laži. Niko ne može da se meša u unutrašnje stvari države, u čijoj je obavezi da sprovodi ustav i zakon, a ne da radi kako zapoveda ambasador SAD ili Nemačke.


Ima mišljenja i da je raspisivanje izbora na Kosovu protivustavno?
- Ne mogu nikako to da komentarišem, osim kao suludo. Taj deo naše zemlje je pod okupacijom i protektoratom UN i ako je već tako, onda zakon i ustav važi za sve.


Da li ste čuli za projekat integracije severa pod prištinsku kapu?
- Da, čuo sam. Sprovodi ga Hašim Tači sa Borisom Tadićem, odnosno preko njegovog izaslanika Borislava Stefanovića, koji je do sada napravio osam, a uskoro će i deveti sporazum na štetu Srba i srpske države. Oni ne brinu ni o teritoriji, ni o narodu koji živi tamo, niti o ljudima koji bi da se vrate.


Teške optužbe...
- To je izdajnički režim, koji jedino želi da sačuva vlast i uz pomoć SAD i EU dobije podršku za još jedan mandat.


Koliko su parlament i Vlada do sada poštovali odluke Odbora za KiM?
- Oni ne poštuju mišljenje i zaključke nijednog odbora. Ministar za KiM Goran Bogdanović je trebalo da podnese ostavku, kada mu izveštaj za 2009. nije usvojen. Pored svih rezolucija i deklaracija, radi se suprotno sa ciljem da se pomogne realizacija plana Martija Ahtisarija koji je odbačen i u Skupštini i u UN. Dakle, plan je odbačen, a radi se sve da se podrži.
 

Ova država ima dve pokrajine

 

Da li će postojati Odbor za Kosovo i u novom sazivu Skupštine?
- Zavisi od nove vlasti. Ali, kako je sada uređeno, po potrebno je da se promeni poslovnik i da bi se izbacio odbor. Da se ja pitam, odbor ne bi trebalo da postoji, već posle parlamentarnih i lokalnih izbora da se na Kosovu formiraju organi kao i u severnoj pokrajini, izvršna i zakonodavna vlast. Ova država ima dve pokrajine, i trebalo bi da bude skupština na KiM, kao što je i u Vojvodini.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online