Petak 24. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 10.03.2012.
15:12
rts rs A

Fajront - nema više slavljenja mature u kafanama!

Matursko veče za učenike osmog razreda više neće moći da se slavi u kafanama i restoranima već u školama, ukoliko se usvoji zakon o osnovnoj školi. Đaci razočarani.

Fajront, nema više slavljenja mature u kafanama!
 

Ukoliko se usvoji zakon o osnovnoj školi, matursko veče za učenike osmog razreda neće više moći da se organizovano slavi u restoranima, već samo u školama. To bi važilo i za proslave Nove godine i državnih praznika. Ta novina obradovala je profesore i roditelje, ali ne i decu.

Po večernjim toaletama, odelima i glamuru koji prate restoransku proslavu mature, osnovci nisu nimalo zaostajali za srednjoškolcima. Novi zakon napraviće razliku, kažu nadležni.

"To su deca od petnaest godina i moramo brinuti o njihovoj bezbednosti i njihovom izgledu", kaže Želimir Popov iz Ministarstva prosvete i nauke.

"Često vidimo tu decu, pogotovo devojčice koje više liče na barbike, našminkane, na visokim potpeticama, da se pije pivo i sviraju trubači. To nije primereno tim godinama i njihovom uzrastu", rekao je Popov.

Predlog donosi i roditeljima olakšanje.

"Prva stvar je bezbednost dece koja su sigurnija nego u restoranu ili hotelu, i naravno finansijski trenutak. Mala matura se ne razlikuje od velike, roditeljima je to veliki izdatak, do 200 evra i mislim da je to zaista nepotrebno", kaže roditelj Gordana Plemić.

Slavlje u školi, đake razočarava. Oni kažu da su sve prethodne generacije su slavile u restoranima, zašto ne bi i oni.

Da bi proslava u školi bila uspešna neophodna je dobra i pametno osmišljena organizacija, kažu zaposleni i podvlače da je neophodna podrška roditelja i opštine.

"I ako bude u školi, oni će se sigurno organizovati da odu negde. Negde će roditelji da ih okupe i odvedu, i biće tri četiri proslave male mature a škola neće imati kontrolu", kaže direktor Osnovne Škole "Svetozar Marković" iz Beograda Dragi Lukić.

Da restoran nije uslov uspešne zabave pokazuje decenijska tradicija škole "Drinke Pavlović". Zaposleni i đaci tokom celog drugog polugodišta osmišljavaju kako da školsko slavlje bude što zanimljivije.

"Ono je specifično obeleženo u našoj svečanoj sali gde se promoviše učenik generacije i naši najbolji đaci. Takođe postoje igre određene, kvizovi, ples, izbori za najbolju kreaciju što se tiče odevnih predmeta, i svi smo tu jako zadavoljni", navodi Božidar Ostojić iz Osnovne Škle "Drinka Pavlović".

Tako je ne samo jeftinije, već proslava ima, tvrde, više stila, i dostojna je završnica male mature.

POVEZANE VESTI

Subota 10.03.2012. 22:38
Матурске вечери, главобоље за родитеље...
Subota 10.03.2012. 17:53
Zanimljivo je da ce sada ne daj Boze..svako moci da ponese do 1 gram droge lepo sa sobom i da to ne bude kaznjivo...Takav zakon usvajaju...a smeta im sto deca slave maturu gde im je prijatno...SVASTA.
Nedelja 11.03.2012. 07:51
Vrlo pametan predlog, maturske večeri se obično završe pijankom i povraćenjem, roditelj može samo da razmišlja gde mu je dete. Raskalašnost je dostigla takav nivo da neka deca se čak i plaše maturske večeri.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online