Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 05.03.2012.
11:09
Alo! A

Država zarađuje na nesreći kosovskih Srba

Svi oni koji u Srbiji žele da budu humani i doniraju novac najugroženijima moraju pored tog novca da izdvoje i određenu sumu za poštu ili banke...

Traže proviziju na ime humanitarne pomoći?

Naime, Beograđanka, koja se javila listu Alo, otišla je u poštu da uplati 100 dinara za pomoć narodnim kuhinjama u enklavama na Kosovu i Metohiji.

Nakon što je izvršila uplatu, iznenadila se kada su joj zatražili još 30 dinara na ime provizije na novčanu transakciju. Inače, za uplate do 3.000 dinara visina provizije u pošti je 30 dinara, dok je za uplate od 3.000 do 600.000 provizija jedan odsto.


Upravo iz ovog razloga organizacija Crvenog krsta pokušava da izdejstvuje dogovor sa bankama i poštama o ukidanju ovih provizija. U nekoliko prethodnih akcija organizovanog prikupljanja i slanja humanitarne pomoći, kao što su bile one Japanu ili Kraljevu, ipak nisu imali uspeha.


- To što mi plaćamo pri doniranju nije porez na donacije. To je provizija koju pošta ili banka uzima na svoje usluge, vi plaćate proviziju na tu novčanu transakciju. Jednostavno, u našoj zemlji ne postoji razlika između obične finansijske transakcije i humanitarne pomoći - kaže Olivera Aleksić iz finansijske službe Crvenog krsta.

S druge strane, u Pošti Srbije kažu da je to uobičajena procedura i da se provizija naplaćuje na osnovu važećeg cenovnika, koji je stupio na snagu u junu ove godine, kao i da se on odnosi na sve transakcije.

Doskora plaćali i PDV!

Podsetimo, u akciji "Pomoć Kraljevu" plaćao se čak i PDV. Tako je samo od korisnika Vip operatera koji su SMS-om na broj 1003 uputili donaciju Kraljevu država naplatom PDV-a i poreza na upotrebu mobilnog telefona(PUMT) zaradila čak 392.000 dinara za nepuna 24 sata! PDV na humanitarnu pomoć u međuvremenu je ukinut.


- Provizija se ne naplaćuje samo na neke račune poput troškova za "Infostan", PTT neta ili Verat net. Za sve ostale uplate uzima se provizija u zavisnosti od visine uplate - kaže Vladan Đakovački iz PR službe Pošte Srbije.


Ovom temom bavili su se i u Građanskim inicijativama, čija potpredsednica Dubravka Velat smatra da je država ta koja bi trebalo da stimuliše Poštu i banke na smanjivanje ili ukidanje provizija na humanitarnu pomoć.


- U zakonu nigde ne stoji da je zabranjeno smanjiti ili potpuno ukinuti proviziju na uplaćivanje humanitarne pomoći. Odluku o tome bi trebalo da donese upravni odbor Pošte, a inicijativa za tako nešto bi svakako morala da dođe iz vlade. Drugi način je da se zakon o poštanskim uslugama promeni, što opet pre svega zavisi od vlade, a u ovakvom scenariju i od Skupštine Republike Srbije - objašnjava Velatova.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.03.2012. 11:10
Bruka od drzave.Otimaju i na pomoci..
Ponedeljak 05.03.2012. 11:28
A sta drugo i ocekivati od ovkvih vlasti? Ne bi me zacudilo da po nalogu gazdi zabrane prikupljanje pomoci za Srbe na KiM.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online