Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Nedelja 04.03.2012.
15:06
Z. Marjanović - Vesti A

Ćirilica državno pastorče

Jugoslavije već odavno nema, srpsko-hrvatski jezički dogovori su stvar istorije, ali ćirilica je i danas pastorče široko rasprostranjene latinice. Mnogi kažu da je za turizam važno da imamo latinične natpise kafana, apoteka ili hotela. Treba turisti nekako da se snađu i to niko ne spori, ali zašto je sa natpisa mnogih firmi nestalo drugo zvanično i tradicijom ustanovljeno pismo, nema objašnjenja.

Dušan Milošević


Aco Đenadić, predstavnik Udruženja Ćirilica, kaže da je dovoljno zagledati nazive fimi, trgovinskih i zanatskih radnji, registre privrednih subjekata po Srbiji i shvatiti da je ćirilica stradala, kao i srpski narod i srpska država.


Shvatajući činjenicu da ćirilica u Srbiji egizstira samo u tragovima iako je po Ustavu Srbije zvanično pismo, Pokret Dveri i Udruženje Ćirilica pokrenuli su u Čačku akciju za očuvanje srpskog pisma, i to tako što vlasnicima radnji i preduzeća koji su nazive svojih firmi i radnji ispisali azbukom dodeljuju zahvalnice. Nije to bog zna kakva nagrada, ali se ispostavilo da i ovakva akcija u Čačku mnogo toga menja u korist ćirilice.

URUČILI DIPLOME: Predrag Ostojić i Aco Đenadić


- Zbog nedostatka sredstava, akciju smo sproveli samo u najužem centru grada, u krugu od oko 300 metara, ali smo zaprepašćeni pozitivnom reakcijom vlasnika kojima su dodeljene zahvalnice. Vlasnici firmi su tvrdili da je bilo krajnje vreme da se neko seti i da povrati Srbe ka pismu svetih Ćirila i Metodija i pismu svetosavlja. Za sada se akcija sprovodi u Čačku, ali već na proleće pripremamo da zahvalnice dodeljujemo svima u Moravičkom okrugu koji su imena svojih firmi ispisali azbukom. Nećemo čekati da država zaštiti ćirilicu tek kada bude potpuno istrebljena - kaže Predrag Ostojić iz Dveri.


Aco Đenadić iz Udruženja Ćirilica poznat je i po tome što je do sada više puta vodio sudske sporove kako bi mu lična dokumenta bila ispisana ćirilicom i u tome je uspeo.

Mesar Slavko Pešić

Jedan od dobitnika zahvalnice je i Dušan Milošević, vlasnik fotografske radnje Čelovjek.

- Prošle godine o Božiću promenio sam naziv radnje koja se zvala Kolor foto u naziv Čelovjek jer mi je bilo više muka od raznoraznih naziva firmi u Srbiji, a posebno u Čačku, čije značenje ne znaju ni vlasnici radnji. A onda sve to ispišu latinicom. U jednom trenutku sam osetio da nas zlo savladava i da nema boraca za dobro te sam na ovaj način želeo da učinim nešto za veru, za ćirilicu i za sebe i, verujete mi, kada sam promenio naziv. Zahvalnica koju sam dobio me je istinski obradovala, a kako čujem, mnogi vlasnici radnji u Čačku su akciju prihvatili i pripremaju se da latinične nazive svojih radnji zamene ćiriličnim - ističe fotograf Dušan Milošević.
Mesar Slavko Pešić je svoju mesaru Brka otvorio pre 12 godina i od tada je naziv radnje ispisan ćirilicom, ali i sve drugo u njegovoj radnji je napisano ćiriličnim pismom.

Pečat bacio u vatru


Stariji Čačani su, prema jednoj priči o lekaru koji je svoj pečat izradio na latiničnom pismu, i te kako držali do ćirilice. Prema toj priči, jedan danas veoma poznati lekar je pre mnogo godina, po završeku studija, izradio svoj lekarski pečat na latinici i time je hteo da se pohvali ocu. Otac je dugo zagledao pečat svog sina lekara i na kraju ga bacio u vatru. Na zaprepašćenje tada mladog lekara otac mu je mirno odgovorio: "Ćirilični pečat da izradiš - samo ćirilični."


- A kako bi drugačije trebalo da bude nego na ćirilici? Iskreno, ne razumem šta piše na većini firmi u Čačku jer su u pitanju strani nazivi i to je čisto pomodarstvo i dodvoravanje onima kojima je stalo da u ćirilica potpuno nestane. Ima firmi u gradu za koje prema nazivu ne znam da li su kafići, da li prodaju gaće ili su nekakve agencije. Naravno da sam za to da imena radnji budu ispisana ćirilicom da ceo svet razume čime se ta radnja bavi - naglašava mesar Slavko Pešić u čijoj radnji su i vrste mesa ispisane ćirilicom.


Među Čačanima koji su nazive svojih radnji, ordinacija i preduzeća ispisali ćirilicom najviće je zubara, kardiloga, ginekologa, očnih lekara. Među onima kojima su Dveri i Ćirilica dodelili zahvalnicu za korišćenje ćirilice je i dr Slavoljub Milosavljević, vlasnik privatne ordinacije Vid:


- Kao oftalmolog smatram da je krajnje vreme da srpski narod progleda kada je u pitanju ćirilica, ali i sve ostalo. Predugo su nam i um i oči zaslepljeni novotarijama sa Zapada da od svega toga nismo mogli da vidimo sopstvene vrednosti. Drugim rečima, zahvalnicu sam doživeo kao vrstu naočara koje će Srbima pomoći da ponovo progledaju!

Povoljno skalpiranje


Zanatlije u Srbiji zaista malo vode računa i kada su u pitanju nazivi zanatlijskih radnji. Jednom vlasniku frizerskog studija (?) učinilo se da bi najlepši naziv njegove radnje bio Skalp i da će na taj način privući veliki broj mušterija. Kako posluje frizer, nismo saznali, ali skalpiranje sigurno nije vid uobličavanja frizure i privlačnog izgleda.

POVEZANE VESTI

Nedelja 04.03.2012. 18:27
"МОЈЕ ПИСМО О мили моји Ћирилови знаци, Са вама прве познао сам бајке, С вама је увек к'о сунчеви зраци, Лик Оца мога и побожне Мајке. У неком тамном и далеком веку, У време хајки, сеоба и лова, Преци су наши прегазили реку, И твоја златна прихватили слова. И увек тако до судњега дана, Ти бићеш наше и остаћеш с нама, Лепото вечна, издали те нисмо, О мило, Свето Ћирилово писмо!"
Nedelja 04.03.2012. 18:35
Чл. 10. Устава Србије утврђено је да је званично писмо у Србији ћирилица. Та одредба остала је само мртво слово на папиру, јер његова примена није обезбеђена. А ћирилица и даље умире. Нема народа на свету који има два писма (приче о Кинезима и Јапанцима и Немцима су бацање прашине у очи, јер су у питању само варијанте истих писама). Латиницу треба учити у школи због страних језика, а и због тога што је добар део Србске књижевности и историје написан латиницом (ова чињеница последица је непријатељске присиле). То значи да се, наравно, нећемо одрећи наше културне баштине написане латиницом и да ћемо моћи да је и даље користимо. Али, наше писмо је ЋИРИЛИЦА. Горе: песма Св. Вл. Николаја
Nedelja 04.03.2012. 18:37
3. То је исто радио Бењамин Калај у Босни и Тииито у Србији. То исто раде и "тииитићи" у "другој србији". А ми који живимо у Србији (ни у првој, ни у другој, него баш у Србији) шетамо Кнез-Михаиловом улицом у којој више нема ћирилице (осим књижаре Просвета). Плаћамо дажбину за Тијанићеву телевизију која је препуна латинице, да о новинама и не говоримо. Наведене изјаве вајних политичара најбоље говоре о свести власти о овом проблему идентитета нације. Ни један не рече изричито да се ћирилица мора употребљавати тачно по Уставу!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online