Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 02.03.2012.
13:03
Z. Gligorijević - Vesti A

Nemamo nikakve veze s Rumunima

Protivljenje Rumunije da Srbija postane kandidat za prijem u Evropsku uniju dok ne poboljša položaj vlaške manjine zbunio je Vlahe koji žive u Srbiji. Da li su oni posebna nacionalna manjina, imaju li sličnosti sa Rumunima, u poreklu ili jeziku, razgovarali smo sa Žikom Lazarevićem iz Jasenova kod Despotovca, koji u svom kraju organizuje sve aktivnosti Nacionalnog saveta Vlaha.

Mi se ne borimo ni za jedzik, ni za otcepljenje od Srbije, to je naša zemlja: Žika Lazarević
 

Kako je došlo do toga da baš Rumuni uslovljavaju srpsku kandidaturu i da li je tačno da postoji "vlaško pitanje"?
- Ma kakvi Rumuni, oni samo pokušavaju nešto da ućare! To je politika. Mi smo najstariji narod na Balkanu. Došli smo pre Slovena. I nemamo nikakve veze sa Rumunima. Ni jezik nam nije isti, a Vlasi, za razliku od Rumuna, nemaju azbuku - ocenjuje Lazarević za "Vesti".
 

Koliko Vlaha ima u Srbiji?
- Prema popisu iz 2002. godine, u centralnoj Srbiji gotovo 40.000 građana izjasnili su se kao Vlasi, dok je Rumuna bilo samo nešto više od 4.000. U u Vojvodini se 101 građanin izjasnio da pripada vlaškoj nacionalnoj manjini, a više od 30.000 građana kao Rumuni.
 

Sve upropašćeno

U Srbiji je sve upropašćeno. Privreda je gotovo zamrla. Mislite li da će nekoga iz EU biti briga ako i ovo malo firmi propadne? To je zapadni sistem. Kad neko propadne, niko ne obraća pažnju. Naša država živi od nameta i poreza. Evo, uskoro će povećati PDV. Neprestano nešto poskupljuje, a plate ostaju iste. Ko to može da izdrži?! - pita Lazarević.

Zbog čega je rezultat bio takav i kako su se u vašem kraju izjašnjavali na prošlogodišnjem popisu?
- U Vojvodini se uvek izjašnjavaju kao Rumuni. U despotovačkoj i svilajnačkoj opštini gotovo svi su se izjašnjavali kao Vlasi. U Jasenovu, na primer, od 1.300 stanovnika, od čega polovinu čine Vlasi, a polovinu Srbi, samo se jedan meštanin izjasnio kao Rumun. Vlasi su radni ljudi, najčešće su se naseljavali kraj većih reka, bave se svojim poslom i imaju sva prava kao i Srbi. Mi se ne borimo ni za jezik, ni za otcepljenje od Srbije. To je naša zemlja.
 

Da li su Vlasi za ulazak Srbije u Evropsku uniju?
- Nisu. Ja sam radni vek proveo u Davosu, u Švajcarskoj i znam šta to znači. U Srbiji s platom od 300 evra teško može da se živi kao u Evropskoj uniji. Kad postanemo članica, plate će biti još manje. A najvažnije je da naša svest nije na tom nivou.
 

Kako to mislite?
- Pođimo od jednostavne pretpostavke. Ko će srpskom seljaku zabraniti da zakolje svinju koju je sam odgajio u svom oboru i ko će mu zabraniti da peče rakiju od svojih šljiva i u svom kazanu? Niko! O čemu onda pričamo?!
 

Da se Vlasi ne plaše

Vi ste lane organizovali tribinu i poručili Vlasima da se na popisu stanovništva ne boje napisati ko su, ali i da se ne izjašnjavaju kao Rumuni?
- Od svih nacionalnih manjina, samo se Vlasi nečega plaše. Kroz film o Vlasima i predstavu "San o Balkanu" pozorišne trupe Balkan novi pokret, čiji je autor glumica Vesna Stanković, želeli smo da ih oslobodimo tog straha i poručimo da se ne izjašnjavaju kao Rumuni. Pored toga, mi smo za Nacionalni savet, formiran pre dve godine, glasali za Dragana Balaševića, a ne Predraga Balaševića, predsednika Vlaške demokratske stranke Srbije. Dragan sprovodi vlašku, a Predrag rumunsku politiku.

POVEZANE VESTI

Petak 02.03.2012. 13:12
I odjednom Vlasi postadose bitni gosp.Tadicu!!! do juce su bili samo seljaci a sada na svim naslovnim stranama!!pa 90% Beogradjana ne znaju da postoje Vlasi i vlaski jezik...dok sam studirao u Nisu i slucajno na tel.pricao vlaski,kolege su sa cudjenjem pitali kojim to jez pricam,mislili su da je hebrejski..sramota !!
Subota 03.03.2012. 01:02
Pa kada je potrebna kandidatura, svi znaju ko su Vlasi! Sramota za drzavu i narod! Svi pljuju Vlahe, kao da su oni najgori. Ljudi imaju svoju kulture,ne mesaju se u vasa srpska posla! Jeste da preteruju sto se tice obicaja, ali nisu svi isti. I mnogo su pametniji od vas ostalih sto ih pljujete. Vlasi su jako vredni,posteni i druzeljubivi. Od Vas Srba nece biti nista. Sa Beogradskim pasalukom ste poceli, tako cete i zavrsiti na kraju!
Petak 02.03.2012. 13:41
Pod ovom ZUTOM vlascu samo su SRBI OBESPRAVLJENI I PONIZENI.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online