Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 01.03.2012.
19:44
Beta A

Albanci sa juga Srbije opet o pripajanju Kosovu

Skupština svih albanskih odbornika opština Preševo, Bujanovac i Medveđa donela je danas deklaraciju kojom se traži priključenje Kosovu mesta u kojima žive Albanci - što je jedan od zaključaka referenduma iz 1992. godine.

Riza Haljimi

Predsednik Partije za demokratsko delovanje Riza Haljimi izjavio je za agenciju Beta da "program dveju Vlada (Srbije i SCG) iz 2001. godine za rešavanje problema u opštinama u kojima žive Albanci na jugu Srbije, u najvećem delu nije ispunjen i da je to razlog zašto se albanski politički predstavnici pozivaju na rezultate referenduma iz
1992. godine".

"Na tadašnje referendumsko pitanje 'Ko je za političku i teritorijalnu autonomiju u okviru Srbije sa pravom priključenja Kosovu', više od 99 odsto učesnika odgovorilo je pozitivno. Nismo zadovoljni kako se i danas rešavaju problemi Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, otuda i nova politička deklaracija", kazao je Haljimi.

Prema njegovim rečima, današnja politička deklaracija, biće upućena republičkim vlastima i međunarodnoj zajednici, od kojih se traži da se u rešavanju problema Albanca na jugu Srbije koriste isti kriterijumi kao i za rešavanje problema drugih nacionalnih zajednica u zemljama bivše Jugoslavije.

"Iako Koordinaciono telo za jug Srbije postoji 12 godina, situacija, naročito ekonomska, za Albance tog područja se pogoršala, nezadovoljstvo je veliko i u stalnom porastu. Imamo masovni odlazak Albanaca iz te tri opštine, ranije na Kosovo a sada u zemlje Evropske unije", kazao je Haljimi.

Priština: Ujediniti Kosovo sa Albanijom

Haljimi navodi da se "broj Albanaca u te tri opštine na jugu Srbije od 2001. godine skoro prepolovio, da su mnoga sela u Kopnenoj zoni bezbednosti uz liniju sa Kosovom potpuno opustela, a da se situacija sa Albancima u opštini Medveđa može uporediti sa etničkim čišćenjem".

"Nismo zadovoljni ni integracijom Albanaca u državne strukture - jedina stvarna integracija desila se formiranjem multietničke policije, a ostalo je simbolično. Imamo velikih problema sa priznavanjem diploma iz Prištine, ali i Tirane i Tetova, kao i sa
udžbenicima na albanskom, ali i nastavnim planovima i programima za kulturu i istoriju", rekao je Haljimi, koji je naveo da ne veruje da nezadovoljstvo albanskog stanovništva u opštinama Preševo i Bujanovac može da eskalira u oružane sukobe i
teške incidente koji su im 2000. godine predhodili, kada je započeo polugodišnji oružani sukob, jer situacija nije slična onoj posle rata za Kosovo.

Referendum sa pitanjem o pripajanju Kosovu organizovale su 1992. godine albanske političke partije, bez odobrenja Vlade Srbije koja ga smatra nelegalnim.

U proteklih šest godina Skupština svih albanskih odbornika iz SO Preševo, Bujanovac i Medveđa usvojila je nekoliko političkih deklaracija koje su pozivale na ostvarivanje rezultata tog referenduma.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.03.2012. 19:54
Drzava je DUZNA da momentalno reaguje i ODMAH u roku od pola sata POHAPSI sve ove koji su PROTIV USTAVNOG POREDKA SRBIJE nesto tamo lupetali!!! U protivnom,ovo je k.od drzave!!!
Četvrtak 01.03.2012. 20:25
a srbiju ko da niko ne brani. jel se to samo meni cini ili i vama?
Četvrtak 01.03.2012. 21:01
Одмах у затвор нема ту шта да се суди.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online