Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
25
Četvrtak 01.03.2012.
07:48
Blic A

Albanac na čelu grupe iz Dubaija koja hoće da kupi Železaru

“Kor grupa” sa sedištem u Dubaiju ozbiljno je zainteresovana za kupovinu smederevske Železare. Četiri direktora ove firme boravila su u Beogradu 3. februara i tada su o detaljima preuzimanja razgovarala sa ministrom Nebojšom Ćirićem i šefom vladine radne grupe za prodaju čeličane Dušanom Nikezićem, prenosi list “Blic" i navodi da je jedan od suvlasnika “Kor grupe” Albanac Džeton Sadiku, koji je i suvlasnik fabrike u Vučitrnu na Kosovu.

 Ahmetov i Mital dobili konkurenciju: Železara u Smederevu
 

Četiri direktora “Kor grupe” iz Londona i Dubaija doletela su privatnim avionima u Beograd dva dana nakon što je Vlada Srbije i zvanično preuzela “Ju-Es stil”. Nikeziću i Ćiriću tada su predočili ozbiljne namere, koje su po dogovoru nakon tri dana uputili i pismeno na i-mejl adrese dvojice ministara.


 

Dulić: Razgovarao sam sa „Kor grupom”


Predstavnici “Kor grupe” početkom februara razgovarali su i sa ministrima Dušanom Petrovićem i Oliverom Dulićem.
- Razgovarali smo o mogućoj saradnji u oblasti rudarstva u Srbiji. Oni su zainteresovani da ulažu, ali nema detalja - rekao je Dulić. Na pitanje da li je sa “Kor grupom” razgovarao o kupovini Železare, Dulić je odgovorio da čeličana nije u njegovom resoru.

U pismu o namerama za preuzimanje Železare, u koje je list“Blic” imao uvid, jasno stoji da bi “Kor grupa” preuzela sve tri fabrike “Ju-Es stila” - u Smederevu, Šapcu i Kučevu.

Ugovorom bi se obavezali i na izgradnju pogona za proizvodnju koksa u Smederevu gde bi u narednih pet godina uložili 500-600 miliona dolara. “Kor grupa” ne bi otpustila nijednog radnika u pomenutim fabrikama, čak bi se obavezala i na preuzimanje nove firme. Reč je o državnoj fabrici za cinkovanje limova u Šapcu u kojoj bi zaposlili novih 250 ljudi. U pismu stoji da bi “Kor grupa” garantovala i promet čelika od 100 miliona evra koji bi isporučivala svojoj fabrici u Vučitrnu na Kosovu. Na taj način ova kompanija uspela bi da zatvori ceo proizvodni ciklus u nekoliko stotina kilometara.

Izvor “Blica” kaže da su Nikezić i Ćirić bili zadovoljni ponuđenim uslovima, ali da “Kor grupa” i dalje nema povratnu informaciju iz Vlade Srbije.


- Bili su oduševljeni. Urađeno je sve kako je rečeno i poslato je pismo o nameri preuzimanja. Od tada je prošlo više od tri nedelje, a odgovora nema - kaže naš sagovornik.


“Kor grupa” je, inače, jedan od najvećih kupaca čelika smederevske Železare.
- Ove dve firme godišnje su znale da prometuju i 200 miliona evra. Danas im teret ne bi bio ni to što Železara Smederevo pravi velike gubitke. Računica govori da bi minus poravnali razlikom u tržišnoj i proizvođačkoj ceni čelika jer su do sada "Ju-Es stilu“ plaćali čelik, možda i duplo skuplje nego što bi morali kada bi postali vlasnici ove kompanije - objašnjava izvor lista“Blica” i dodaje da ova firma ima rudu gvožđa i koks čime, između ostalog, Vlada Srbije i uslovljava kupce.


Grupa je u privatnom vlasništvu borda direktora iz Engleske, Indonezije i Rusije. Sedište firme je u Dubaiju, a predstavništva su u Njujorku, Moskvi, Istanbulu i Kazablanki. Predstavništvo “Kor Still Ag” u Londonu likvidirano je u septembru prošle godine. Deo firme koja se bavi metalima, mineralima i gasom godišnje prometuje 2,8 milijardi dolara i zapošljava 27.000 ljudi. Samo na Balkanu imaju 1.600 radnika.


Za čeličanu u Smederevu zainteresovan je i ukrajinski kralj čelika i vlasnik Fudbalskog kluba Šahtjor Rinat Ahmetov. Osim predsedništva Srbije, sa ovim biznismenom kontaktira i Miodrag Kostić, vlasnik MK grupe. S druge strane, Vlada je angažovala još jednog domaćeg biznismena koji pregovara sa Lakšmijem Mitalom, indijskim kraljem čelika.

Vlada: Platili dolar


Na pitanje da li je Vlada zapravo platila smederevsku Železaru 40 miliona dolara, iznos koji se pojavio kao dug prema sestrinskoj firmi "Ju-Es stila“ u Košicama, u Vladi su rekli da oni nisu ništa platili osim jednog dolara za kupovinu, ali su ipak potvrdili da je Železara isplatila sve obaveze od čega i 40 miliona dolara Amerikancima. Odgovor iz Vlade pokazuje da je ukupan dug Železare bio 105 miliona dolara.


- Železara je pored prava, izraženih u imovini vrednoj 257 miliona dolara i obrtnim sredstvima od 215 miliona dolara, preuzela i obaveze prema dobavljačima od 105 miliona dolara. Među dobavljačima nalazila se i fabrika u Košicama koja je Železari Smederevo isporučila sirovine i repromaterijal u vrednosti od oko 53 miliona dolara - rekli su u Vladi.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.03.2012. 07:56
albancima ni u kom slučaju ne treba bilo šta prodavati u Srbiji.Tako je bilo i sa Kosovom,pa zar hoćete opet da se namnože
Četvrtak 01.03.2012. 09:00
Ajde bre ne lupetajte, desetine hiljada ljudi u Smederevu zive od te zelezare, zabole njih patka da li ce da je kupi Kinez, Indijac, Indijanac, Albanac, Marsovac ili clan Obraza, samo da radi.
Četvrtak 01.03.2012. 08:28
Albanci imaju novca na pretek, tako da ne bi me cudilo da prodaju Albancu jer nazalost, mi Srbi smo pokupljivi i alavi kad je novac u pitanju. Za neke ljude, sve mogu prodati uz dobru nadoknadu. To nema ni stida ni srama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online