Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Subota 25.02.2012.
11:34
Alo A

Patrijarh sprečio puč u SPC?

Srpska pravoslavna crkva protekle nedelje je doživela pokušaj puča. Prema saznanjima beogradski medija iz izvora bliskih vrhu SPC, državni sekretar u Ministrastvu vera i dijaspore Bogoljub Šijaković je bez znanja patrijarha Irineja organizovao sastanak predsednika Srbije Borisa Tadića sa mlađim vladikama iz Srbije i zemalja regiona čiji je cilj bila priprema terena za penzionisanje vladike bačkog Irineja Bulovića, koji se poslednjih meseci u nekoliko navrata zamerio Demokratskoj stranci, a pre svega napristajanjem na ustupke u vezi s Kosovom.

Srpski patrijarh Irinej
 

Iz predsednikovog kabineta je u sredu saopšteno da je sastanak otkazan „iz tehničkih razloga“, odnosno zbog snega, ali pravi razlog, prema saznanjima našeg lista, bio je to što se patrijarh Irinej žestoko naljutio kada je čuo da se tako nešto radi i zabranio je održavanje sastanak. Iza patrijarha stao je i Sinod, čiji je portparol vladika bački.


 

Četiri posla u tri države

Za vreme ministarskog mandata, Bogoljub Šijaković je najčešće pominjan kao "supermen“ koji je pored funkcije u vladi zaposlen na fakultetima u tri države - Crnoj Gori, Srbiji i Republici Srpskoj. U rodnom Nikšiću je zaposlen na matičnom Filozofskom fakultetu, u Srpskom Sarajevu radi honorarno, a u Beogradu predaje dva predmeta na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu.

- Na sastanku je trebalo da se razgovara o penzionisanju nekih vladika i podeli eparhija, a Šijakoviću je posebno stalo da bude sklonjen Irinej Bulović. Jednim delom zbog toga što se vladika sa vlašću, pre svega sa DS-om, sukobio zbog Kosova, obeležavanja 70. godišnjice Novosadske racije i Zakona o restituciji. Šijaković, koji je do prošle godine bio ministar vera, ima i lični razlog da se otarasi Bulovića, a to je što "puca" na njegovu poziciju dekana Bogoslovskog fakulteta u Beogradu - tvrdi izvor "Alo!".


Sagovornik našeg lista podseća da je posle smrti patrijarha Pavla, prilikom izbora za njegovog naslednika, tadašnji ministar vera napravio isti prekršaj javno lobirajući da jedan vladika bude izabran, zanemarujući ustavnu odrednicu da su Crkva i država odvojene i da svako treba da se stara o svojim nadležnostima.

Šijakoviću žao

Na pitanje kako komentariše optužbe da pokušava da zloupotrebi SPC u političke svrhe, državni sekretar u Ministarstvu vera i dijaspore Bogoljub Šijaković je kratko odgovorio.
- Žao mi je što neki ljudi žive od laži - rekao je Šijaković.

- Mi se nadamo da će predsednik ipak prepoznati o čemu se radi, pogotovo što je svestan da ni njemu ni DS-u pred izbore ne bi odgovaralo da se kompromituje mešanjem u unutrašnje stvari Crkve - kaže izvor "Alo!“ iz vrha SPC.


Do prvog javnog suprotstavljanja SPC vlasti došlo je početkom decembra, kad je Sinod saopštio da "jedino Srbija i srpski narod kao celina za odgovornu državnu vlast i političku elitu Srbije nemaju alternativu, a da sve drugo ima, pa čak i idealizovana i mitologizovana EU". Vladika Irinej je pred usvajanje Zakona o restituciji optužio vlast da nepravedno oduzetu imovinu poklanja tajkunima, a sukob sa Igorom Pavličićem, gradonačelnikom Novog Sada, oko toga ko će organizovati pomen žrtvama Racije u Novom Sadu pretvorio se u pravi skandal, u koji su bili umešani i ambasadori pojedinih zemalja. Vladika Irinej je u intervjuu za "Politiku" juče izjavio da "najave predstojećeg penzionisanja ovog ili onog arhijereja nema nikakvog uporišta u stvarnosti".

POVEZANE VESTI

Subota 25.02.2012. 12:54
Pitam se pitam zasto su uopste onda navodni borci za Kosovo, obojica Irineja, oterali Vladiku Artemija i brojne monahe i ostavili izdajnicki par Sibalic-Janjic? Bas oni promovisu te mladje vladike kao glasacku masinu za obracun sa nepodobnima a sa Sijom su sve vreme duvali u istu tikvu. Sve ovo podseca na paljenje Rajhstaga. Obuzeti su jos uvek obracunima i razracunavanjem u sopstvenim redovima, i do njih problemi naroda, pogotovu na Kosovu, i izdaja vlade ne dopiru.
Subota 25.02.2012. 13:18
Totalna neistina i medijska patka.Svi su oni za EU i njihovog dragog papicu pa sad nama glume neko ludilo.Jedini Vladika Artemije nije u toj ekipi i zato je i zavrsio kako jeste.Irinej backi nosi papski prsten i taj ostaje episkop dozivotno jer mu ni tadic ne moze nista.
Subota 25.02.2012. 12:58
Монтенегроси су отворено прешли у безскрупулозну акцију разбијања Србије и свега српскога и у томе су безобзирнији од Немаца и Амера заједно. Запосели су сваки сегмент власти па и опозиције. А Срби мирно блеје... Додуше редовно и лојално им односе гомиле новца на штрокаве полу-дивље плаже. Оно што им поједини пркосни не однесу ови узму сами у Београду.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online