Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 25.02.2012.
02:18
Novi magazin, Danas A

Vlasi neće da ih Rumuni asimiluju

Nacionalni savet Vlaha u Srbiji kaže da ne postoji problem u položaju vlaške manjine u Srbiji, već da vlasti u Bukureštu traže od Beograda da ih proglase Rumunima. "Mi smatramo Srbiju za maticu i sem nekih zajedničkih korena nemamo nikakve veze s Rumunijom“, ističe za "Danas" Radiša Dragojević, predsednik Nacionalnog saveta Vlaha.

Mediji u Srbiji pisali su da u Rumuniji postoje krugovi koji prete da će promeniti politiku nepriznavanja samoproglašene nezavisnosti Kosova i čak sprečiti Srbiju da dobije status kandidata za članstvo u EU "ukoliko se pod hitno ne preduzmu konkretne mere za poboljšanje položaja vlaške manjine“.

Međutim, Dragojević smatra da je to ucenjivanje i Vlaha i države Srbije, dodajući da je takav stav Bukurešta bez osnova.

Vlasi u Srbiji neće da budu asimilovani u Rumune

Prema njegovim rečima, Rumunija "želi da ima cifru od 100.000 Rumuna u Srbiji, ali i da nam nametne svoj jezik kao maternji“. Kako navodi, po popisu stanovništva iz 2002. godine, Vlaha je u Srbiji bilo oko 41.000, dok je prema poslednjem popisu ta brojka povećana za skoro 60 odsto.

"Mi ne branimo onim Vlasima koji žele da se izjasne kao Rumuni da to učine. Kao manjina u Srbiji, mi nemamo problema, pa čak i s Rumunima, niti smo obespravljeni“, ukazuje Dragojević.

Rumunija je jedna od retkih zemalja članica EU koja još nije ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije Uniji, a prema nezvaničnim saznanjima problem je upravo u tome što vlasti u Bukureštu traže od zvaničnog Beograda da vlašku manjinu deklariše kao rumunsku.

Još u novembru prošle godine ambasador Rumunije u Beogradu Danijel Banu rekao je da je neophodno da se u saradnji sa srpskim vlastima "nađu rešenja kojima će svim pripadnicima rumunske nacionalne manjine biti omogućen slobodan pristup obrazovanju, kulturi, religiji i medijima na rumunskom jeziku na celoj teritoriji Srbije“.

Inače, članovi Poslaničke grupe prijateljstva Skupštine Srbije sa Rumunijom boravili su u zvaničnoj poseti Bukureštu od 21. do 23. februara i tom prilikom je dogovorena uzvratna poseta predstavnika rumunskog parlamenta, tokom koje će biti formirana Mešovita međuparlamentarna komisija za rešavanje pitanja o unapređenju međuparlamentarne i ukupne saradnje dve zemlje, a naročito o pitanju nacionalnih manjina kroz bilateralni dijalog.

Subota 25.02.2012. 08:51
Овде се уопште не ради ниокаквим проблемима који постоје или не постоје са мањинама. Румунија једноставно жели да нам помогне. Згрозили су се када су схватили да наша власт признаје Косово и одриче се својих грађана који живе на Косову и Метохији зарад будалаштине која се зове кандидатура за кандидата. Тиме смо угрозили не само нас него и њих. Сетите се да је Румунија има сличан проблем и да је изјавила да неће признати Косово чак да то Србија уради. Хвала браћо Румуни. Ви сте нам сламка спаса од ЕУ. Не дозволите да вас поколебају у чврстом ставу да нас блокирате на европском путу!
Subota 25.02.2012. 07:49
Dok je CAUSESKU bio ziv ovog nije bilo,ubili ga FASISTI prijatelji "nasih"FASISTA " pa im sada traze ono sto nikada nije bilo.
Subota 25.02.2012. 11:00
Mi smo jedina drzava u evropi sa toliko nacija..Skoro svuda su nazalost asimilovane te manje zajednice i pripojene dominantnom nacionu....osim u Srbiji..Ili smo ludi ili smo najdemokraticnija zemlja sveta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online