Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 08.02.2012.
08:27
Blic A

Propao u led dok je zavejanima nosio lekove

Radojku Boranijaševiću (45), brodaru preduzeća "Rezervat Uvac", humanost umalo nije došla glave. U pokušaju da brodićem "Uvac" dopremi lekove meštanima zavejanim na obali Zlatarskog jezera on je na minus 20 stepeni upao kroz led u hladnu jezersku vodu.

Ledom okovano Zlatarsko jezero odseklo meštane od sveta

Samo zahvaljujući prisebnosti njegovog saputnika Miša Drulovića (62), brzom intervencijom rendžera rezervata i spletu srećnih okolnosti, drama u kanjonu Uvca je posle petočasove neizvesnosti srećno okončana.

Brodić "Uvac" na kome su Radojko Boranijašević i Mišo Drulović (62) bili jedini putnici u nedelju se u mestu zvanom Đokića livade, na oko dva kilometra od Kokinog Broda, nasukao na sante leda, ostao bez kormila i zarobljen na sredini Zlatarskog jezera.

Pri pokušaju da sa ivice broda veslima razbije sante i kroz dvadesetak centimetara debeo led prokrči prolaz ka zaseoku Krivodo u Amzićima gde su bolesni meštani čekali neophodne lekove, Boranijašević je završio u hladnoj jezerskoj vodi.

"I pored toga što mu je pretila sigurna smrt, uspeo je da sačuva prisebnost i da mi pri poslednjem izranjanju na površinu kaže da mu bacim sajlu za sidrenje. Nekako sam ga privukao do pramca i pomogao mu da se nakon više pokušaja popne na brod. Na svu sreću, u kabini broda je bilo toplo. Brzo sam mu skinuo odeću, umotao ga u kese, novine, jaknu i džemper i pozvao pomoć", kaže Mišo Drulović.

Pošto je pre šest decenija formirano Zlatarsko jezero, za meštane četiri sela na njegovoj obali brodić "Uvac" i skela u vlasništvu "Limskih HE" i "Rezervata Uvac" najkraća su veza sa magistralom ka moru i centrom opštine.

Zbog leda koji je okovao jezero, a sneg zavejao staze kroz planinske vrleti, meštani ovih sela su potpuno odsečeni od sveta, a hrana i lekovi do zavejanih domaćinstava stižu samo zahvaljujući požrtvovanju zaposlenih u "Rezervatu Uvac".

"Na svu sreću na brodu je bio i Mišo Drulović, čijem smo ocu Milanu (85) i majci Miroslavi (75) poneli lekove, i što me brod koji je svo vreme radio na leru nije bacio dublje pod led. Kada sam iz Kokinog Broda krenuo na put, nisam razmišljao o mogućoj opasnosti, već kako da do bolesnih dopremim pomoć. Već danima ja i moje kolege brodićem i čamcima lomimo led kako bi smo osposobili bar deo plovnog puta do domaćinstava zarobljenih u smetovima na obali jezera", kaže Radojko Boranijašević.

Dok su Boranijašević i Drulović mokri i promrzli čekali u kabini brodića "Uvac", rendžeri rezervata su u Kokinom Brodu vodili pravu bitku sa vremenom. Tek pošto je rendžer Goran Bjelanović uspeo da se puzeći pedesetak metara preko leda domogne zarobljenog glisera rezervata i iz njegove kabine uzme motor, petočlana ekipe "Rezervata Uvac" uspela je da pokrene čamac jednog od meštana i krene na put pun neizvesnosti.

"Gotovo tri sata smo se probijali do brodića i nazad kroz led koji se u međuvremenu formirao duž plovnog puta. Sreća je da nam se u povratku nije desila havarija, jer nam pri ovako niskoj temperaturi veravatno ne bi bilo spasa", kaže Nebojša Popović, kordinator rendžerske službe "Rezervata Uvac".

Sreda 08.02.2012. 14:31
Dobro je da je ziv,...svaka vam cast na akciji
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online