Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 07.02.2012.
14:32
Press A

Otvoren kafić 400 metara pod zemljom u borskom rudniku

Da biste popili espreso na 400 metara ispod zemlje, ne morate da uđete u neki naučno-fantastični film. Dovoljno je da odete do Bora, gde je pre nekoliko dana u rudarskom basenu otvorena prava turistička atrakcija.

Ispijanje kafe ili čaja u središtu zemlje, u kafiću na dubini od 400 metara, je prava turistička atrakcija Rudarsko-topioničarskog basena Bor. Kafić, koji se nalazi na 11. jamskom horizontu, na početku servisnog okna "Vasa Drecuna", otvoren je 30. januara, a prvi gost ove jedinstvene turističke atrakcije bio je predsednik Srbije Boris Tadić.


Do prvog srpskog kafića u središtu zemlje stiže se za nekoliko minuta liftom, koji goste spušta vertikalno na dubinu od 400 metara. To je kao da ste u nekoj građevini na 120. spratu pod zemljom. Kafić površine 65 kvadrata smešten je u pećini isklesanoj u steni. Do kafića je urađen prilazni hodnik, postavljeni su stolovi, klupe i mini-šank.

Zidove krase bakrorezi rudara, a čitav kafić je i svojevrstan muzej rudarstva. Tu su stari rudarski telefoni, lampe, oprema za spasavanje. U hodniku, kojim se stiže do kafića, nalazi se bušeći rudarski čekić, kao i table sa natpisima o istoriji rudnika i objašnjenjima tehnološkog procesa. Sa MP3 plejera se čuje "Rudarska himna".

"Kafić je uređen i opremljen tako da posetiocima dočara neponovljivu radnu atmosferu i uslove u kojima su ovde radile generacije rudara na dubinama i do 700 metara, i tu zarađivale, i još uvek zarađuju svoj 'hleb sa sedam kora'", kaže Gorica Tončev Vasilić, portparol RTB-a.

Planirano je da u naredna dva meseca kafić vikendom najpre posete supruge i rodbina rudara, a potom i ostali zainteresovani sugrađani. Nakon toga, kafić će biti otvoren za sve organizovane grupe, a prvo interesovanje već su pokazali borski blogeri i tviteraši. Priliku da siđu i obiđu jamu u kojoj se već 100 godina iskopava ruda imaće svi Borani, ali i turisti u organizovanim grupama iz drugih gradova. Neponovljiv silazak u središte zemlje, razgledanje jamskog prostora uz ispijanje pića, predstavljaće sigurno jedinstven doživljaj.


Kako je kafić smešten u servisnom vertikalnom oknu sa ulaznom vetrenom strujom, ovaj deo 11. horizonta ima prirodno provetravanje, pa se i duboko pod zemljom diše kao napolju. Temperatura vazduha je oko 18 stepeni Celzijusa, tako da je instaliran i kalorifer za dogrevanje. Obezbeđena je i rasveta, a goste, koji će morati da koriste rudarske šlemove, liftom koji prima 50 ljudi dovodiće turistički vodič. Kafu, čaj i sokove trenutno poslužuju konobari Kluba RTB-a.

"Borska jama je jedna od najsigurnijih u Srbiji i upravo zato je poslovodstvo RTB-a želelo da omogući posetu ovom delu kombinata bakra", kaže Gorica Tončev Vasilić. "Planirano je da se u kafiću postavi i video-bim na kome će posetioci, uz 'čašicu razgovora' sa rudarima, moći da pogledaju i film o radu u borskom rudniku. Sve ovo je osmišljeno u cilju promocije turističkih potencijala borske opštine. Kafić će biti uvršten u turističku ponudu grada", dodaje Tončev Vasilić.

Pored kafića na dubini od 400 meta, turistima će biti omogućena i poseta vidikovcu, na rubu starog borskog površinskog kopa, koji je bio jedan od najvećih rudnika bakra u Evropi sve do 1992. godine. Sa oboda te ogromne rupe u koju bi, kako neki kažu, mogao da stane Rtanj okrenut naopačke, turistima se otvara panoramska slika borske topionice i dela grada.

U okviru buduće rudarske turističke ponude je i vožnja safari-stazom po terasama tog napuštenog kopa, dužine 12 kilometara i širine 10 metara. Samo kružni deo staze ima 6,5 kilometara, pa ona, u zavisnosti od broja krugova, može biti i duža. Za zaljubljenike u moto i trke džipovima, ali i ostale, biće to jedinstveno turističko čudo u Evropi.


Tako se Bor uvrstio na svetskoj mapi rudarskog turizma uz Japance, Rumune, Poljake... Za ispijanje pića ne treba neka posebna priprema, ali hrabrost svakako.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.02.2012. 15:26
Bravo nek zaradi rudnik i od turizma ! Jel ima deo za pusace?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online