Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 04.02.2012.
13:03
N. Popović - Vesti A

Nemački policajci pomažu zavejanima u Srbiji

Već je mesec dana jug Srbije je okovan snegom, a posebno je teška situacija na pešterskoj visoravni. Sada se na to nadovezao i "sibirski" talas hladnoće, što dodatno otežava i tako tešku situaciju za tamošnjii živalj kome je i odlazak po namirnice ili, ne daj Bože, lekara postao prva avantura kroz snežna bespuća, a moze se završiti i - tragično!

Danima odsečeni: Do nekih zaselaka se ne može probiti

I "Vesti" o toj elementarnoj nepogodi već danima iscrpno izveštavaju svoje čitaoce, a neki od njih odlučiće da ne sede skrštenih ruku. Rešeni da nekako pomognu, pre neki dan, na vrata redakcije "Vesti" u Bad Filbelu zakucaše dva mladića u civilu i "sa vrata" povadiše legitimacije da se identifikuju: Dobar dan, policija pokrajine Hesen!


Dvojica prijatelja i kolega, Sanel Turković i Dejan Panić zasposleni su kao inspektori u policiji u Frankfurtu. U "Vestima" su pročitali i na TV videli o nevolji koja je zadesila zemljake, a Sanel Turković je rodom baš iz sela koja su ovih dana najviše pogođena snegom i ledom i zbog toga gotovo odsečena od sveta. Panić je rodom iz Knjaževca, ali shvata gde je pomoć potrebnija.


- Bio sam nedavno u otadžbini i video kako se narod u selima Pod, Poljica, Tuzinje, Rastenović, Boljar, Buđevo, Krnja... muče da prežive ovu tešku zimu. Znam da smo za ovu godinu zakasnili, ali imamo dobru nameru da im u budućnosti, a nadam se već od sledeće zime, olakšamo muke - kaže nam Sanel Turković.

Snalazi se ko kako ume: Sa konjima najsigurnije


 

Iz razumljivih razloga i prirode posla kojim se bave, zamolili su da im ne objavljujemo fotografije, što naravno poštujemo. Ali, prenosimo zato njihov apel zemljacima širom dijaspore.


- Dejan i ja smo pokrenuli akciju za kupovinu bagera za sneg koji bi bio "nadležan" za nekih 35 kilometara seoskih puteva u tom regionu. Tako se više ne bi moglo desiti da usred zime ostanu ovako odsečeni od ostatka Srbije - priča Turković.

- Za sada sam prikupio 3.000, ali ta mašina košta čitavih 25.000 evra i nećemo uspeti da sakupimo toliku sumu bez uključivanja većeg broja ljudi u akciju. Zato smo, eto došli kod vas u "Vesti".

Veliki smetovi: Ni motorne sanke ne stižu svuda


 

Dragan Panić kaže da nameravaju, kada prikupe novac, da kupe bager u Srbiji, a onda bi njime zadužili jednog od vozača u tom delu Peštera.


- On će bager dobiti na revers, troškove za gorivo će snositi opština, a verujem da bi i onaj ko bude njime upravljao mogao štogod da zaradi "na čast", jer je kod nas običaj da se daje u ovakvim slučajevima kad vam neko prokrči put do kuće - dodaje Panić.


Verujemo da čitaoci "Vesti", već nebrojeno puta dokazani kao humanisti, ni na ovaj apel neće ostati gluvi, a o toku akcije i dalje ćemo izveštavati verne kupce naših novina.

Kontakt telefon

 

Oni koji žele da pomognu kupovinu bagera za Pešter mogu se obratiti Sanelu Turkoviću na telefon (++49) 0176 62 88 2781 (oni koji zovu izvan Nemačke treba da izbace nulu). On će im objasniti na koji način mogu da uplate svoj prilog za ovu akciju.

POVEZANE VESTI

Subota 04.02.2012. 16:42
MA NISU NEMCI...BORO I RAMIZ...
Nedelja 05.02.2012. 03:17
Pozdrav Svima ! Kao prvo mi smo porijeklom iz Srbije ali smo rodjeni u Nemackoj tako da smo obojica zavrsili u Nemackoj Policiji :-) To nimala nije cudno kao ni ova Akcija. Kamo srece da je vise takvih iskrenih Akcija a mi smo ipak puno razmisljali dali je ovo pametno pokrenuti ili ne...."bas zato jer je nazalost mnogo tih sto ovako nesto koriste za svoj licni interes". Cinjenica da smo BAS nas dvojica u Policiji i to da radimo zajedno je za nas veliki plus i zelimo pomoci svom narodu uz Nadu da NASI zemljaci u nas kao Policajce nece videti nesto cudno :-) ili slicno vec da tu ipak koliko toliko postoji neko poverenje koje ce biti i opravdano !! Pozdrav svima Turkovic
Nedelja 05.02.2012. 12:18
p.s. Svi koji mogu i zele da ucestvoju u ovoj Pomoci mogu na ovaj ziro racun uplatiti svoje ucesce: Deutsche Bank Bulduzer Kto.Nr.: 307941517 BLZ: 50070024 IBAN: DE86 5007 0024 0307 9415 17
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online