Utorak 4. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 25.01.2012.
19:39
Vesti online A

Ivanović: Ne solite nam pamet

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović izjavio je danas da niko nema pravo da kosovskim Srbima "soli pamet" i potvrdio da će referendum na severu Kosova biti održan 14. i 15. februara.

 Niko nema pravo da kosovskim Srbima "soli pamet": Milan Ivanović
 

"Imamo punu podršku Srba južno od Ibra, koji su počeli sa potpisivanjem peticije za održavanje pokrajinskih izbora na celoj teritoriji Kosova u isto vreme kada se i u Srbiji budu održavali lokalni i parlamentarni izbori", rekao je Ivanović na pres konferenciji.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo Ljubomir Kragović je najavio da će u toku naredne nedelje zakazati sednicu Odbora, na kojoj bi poslanici, kako je rekao, trebalo da podrže održavanje referenduma na severu Kosova.
"Svaki rezultat ispod 90 odsto bio bi poražavajući", naglasio je Kragović.

On je naglasio da su Srbi južno od Ibra "ispoljili politički stav" da se referendum održi i van severa Kosova, ali za to, kako je rekao, u ovom trenutku nema tehničkih mogućnosti.


Prema oceni Ivanovića, rezultati referenduma dovešće do "obavezujućeg stava" za srpske opštine na Kosovu, ali i za sve institucije, da ne može da se prihvati rešenje koje bi značilo "naše podvođenje pod vlast Prištine".


"Taj stav ima pravnu, moralnu i političku težinu za sve institucije ove države, jer država nije samo vlast, već i narod i druge političke institucije", ukazao je Ivanović. On je izrazio nadu da će "glas Srba sa Kosova dopreti i do ostalog naroda u centralnoj Srbiji".


Niko, naglasio je Ivanović, nema pravo da nam soli pamet i ocenio da je vlast i ranije "pretnjama pokušavala da nam utera pamet u glavu". Upitan da li održavanje referenduma "minira" pregovore Beograda i Prištine, Ivanović je odgovorio da Srbi sa Kosova ne učestvuju u tim pregovorima, za koje smatra da su na njihovu štetu i dovode do ukidanja srpskih institucija.


Potpredsednik Zajednice opština na Kosovu i Metohiju Marko Jakšić je napomenuo da referendum na severu Kosova neće imati pravni značaj, jer je Kosovo po Ustavu sastavni deo Srbije, ali će značiti "jaku političku poruku".


"To je poruka svim 'nevernim Tomama' koji smatraju da ima Srba koji su za prihvatanje institucija Kosova i da je Srbima više stalo do boljeg života, nego do slobode", objasnio je Jakšić.


On smatra da plan predsednika Srbije Borisa Tadića u četiri tačke za rešavanje kosovskog problema, u stvari, predstavlja prihvatanje plana Martija Ahtisarija. "Ta ponuda je izneta zemljama Kvinte, Americi, Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj i Italiji", tvrdi Jakšić, "i trebalo bi da bude realizovana posle izbora u Srbiji, ali se drži u strogoj tajnosti".


Na pitanje odakle zna detalje Tadićevog plana u četiri tačke, Jakšić je odgovorio da se "bavio istraživačkim novinarstvom" i da je detalje dobio od "poverljivog izvora iz Prištine".


Tvrdnje Jakšića dopunio je Ivanović, koji je novinare obavestio da je lider albanskog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti javno pitao Hašima Tačija zašto se sastajao sa Borisom Tadićem i o čemu su razgovarali.

Sreda 25.01.2012. 20:34
Samo radite suprotno od onog sto vam tadic kaze i uopste nemojte razmisljati da li ste na pravom putu jer on sigurno nije,to je do sad bezbroj puta pokazao.Nadam se da cete izdrzati i da medju vama nece biti njegovih placenika,a valjda se i braca Srbi u Srbiji konacno opamete i skinu govna s vlasti,mada izbor i nije neki,ali sve je bolje od zutih...
Sreda 25.01.2012. 20:47
NE LOMITE MI BAGRENJE....
Četvrtak 26.01.2012. 10:29
Neprihvatljivo je da vladari koji zive u BG odlucuju o sudbini ljudi bez njihovog prisustva u pregovorima !!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online