Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 10.01.2012.
20:51
RTS A

Teroristička veza na Kosovu?

Kosovski Albanac Sami Osmakac, koga je FBI uhapsio zbog planiranja terorističkih napada na Floridi, prihvatio je radikalni islam posle puta u Tursku. Amerikanci ispituju moguće "bočne" veze na Kosovu, ali i drugde na Balkanu. Porodica, koja se zvala Osmankaj došla iz mesta Ljubižda na Kosovu.

Kosovski Albanac Sami Osmakac, koga je FBI uhapsio zbog planiranja terorističkih napada na Floridi, prihvatio je radikalni islam posle puta u Tursku
 

Plan Samija Osmakaca da samoubilačkim napadom u Tampi ustane u odbranu islama okončao se onog trenutka kada su ga uhapsili agenti Federalnog istražnog biroa. Istragom je utvrđeno da je mladić rođen na Kosovu radikalni islam prihvatio tokom boravka u Turskoj. Američki obaveštajci ispituju moguće "bočne" veze sa islamistima na Balkanu.

"Po prirodi stvari, pokušaćemo da otkrijemo gde je boravio u Turskoj i da li je, tom prilikom, išao i na druga mesta, Kosovo, na primer, gde je rođen", rekao je za Internet portal Radio-televizije Srbije zvaničnik jedne od američkih obaveštajnih službi, koji je želeo da ostane anoniman.

Kako navodi porodica osumnjičenog, Sami je planirao da se preseli u Meku u Saudijskoj Arabiji, gde bi učio islam, ali mu to zbog vize nije pošlo za rukom.

Stigao je do Turske, ali je zbog problema sa vizom morao da se vrati kući na Floridu prošlog leta. Na aerodromu je zadržan šest sati prilikom dolaska u SAD, navodi njegov brat Avni.

Kosovski Albanac Sani Osmakac uhapšen je u ponedeljak u akciji Federalnog istražnog bira zbog planiranja terorističkih napada.

Put u Tursku, kako se čini, bio je ključni momenat u životu Samija Osmakaca, jer se taj momak, po povratku, dramatično promenio. Prethodno, radio je u prodavnici balkanske hrane u Sent Pitersburgu na Floridi.

"Predao se veri prošle godine", rekao je njegov otac Aslam američkoj televizijskoj mreži Ej-Bi-Si. "Ali, on nije terorista. To je neka greška". U Samijevu odbranu stao je i njegov brat Avni, koji je rekao da vlasti pokušavaju da ga zatvore "samo zato što je musliman. To je sve fikcija. Sve su izmislili".
 

Porodica Osmakac došla je u Ameriku iz sela Ljubižda kod Prizrena, na Kosovu. Pre dolaska u SAD prezivali su se Osmankaj. Komšije porodice Osmakac su šokirane saznanjem da je pored njih živeo terorista, a uhapšenog opisuju kao povučenu osobu koja je u poslednje vreme sve više ubeđivala ljude u ispravnost islama, ali da im nikako nije ličio na potencijalnog teroristu.

Transkript Samijeve oproštajne poruke

FBI je objavio i transkript njegove oproštajne poruke u kojoj se vidi kako sedi skrštenih nogu sa pištoljem u ruci. Iza njegovih leđa, na zid je naslonjen "kalašnjikov".

"Moja poruka je: Ukoliko ne prihvatite islam, završićete u paklu", rekao je Osmakac. Plan koji je Osmakac osmislio podrazumevao je seriju eksplozija automobila bombi, uzimanje talaca, i na kraju samoubistvo. Osmakac je, navodno, želeo da u vazduh digne i mostove u Tampi.

Ma koliko takav plan delovao nerealan, stručnjaci FBI tvrde da je Osmakac bio "zastrašujuće" temeljit u planiranju i da je ovakav plan "lako mogao da uspe".

U slučaju da bude osuđen samo po jednoj tački optužnice, ovom naturalizovanom Amerikancu poreklom sa Kosova preti kazna doživotnog zatvora.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.01.2012. 23:09
Niste primetili? Spikerka nije rekla da je on Albanac sa Kosova, nego da je rodjen u bivsoj Jugoslaviji. (da bi glupi amerikanci dopunili sliku o nama Srbima) Kakva su gamad ovi amerikanci, pa to je ... I zasluzuju da ih njihovi kerovi ujedaju
Utorak 10.01.2012. 21:04
Koliko su amerikanci glupo pleme pa to je nevjerovatno...branili ste teroriste..eto kako vam zahvaljuju..licno bih volio da je uspio,al' dobro..od deset jedan ce uspjeti!
Sreda 11.01.2012. 01:18
"uhapsenog opisuju kao povucenu osobu" ....vehabije,muhadzedini ili muslimanski ekstremisti svi deluju povuceno dok ne obave zadatak....ja licno zelim da se oni u americi razmnoze ko pacovi,,,jer su americki produkt....zao mi je neduznih ako stradaju,ali americki narod treba da blagovremeno utice na svoje politicare jer zive od poreskih platisa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online