Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 20.12.2011.
15:08
Press A

Tači prima strance na srpske praznike

Zapadni zvaničnici i Hašim Tači planiraju susrete u Prištini na velike pravoslavne praznike. Tako se desilo da nemačka kancelarka Angela Merkel poseti Prištinu na Svetog Nikolu, zaobišavši pri tom Beograd.

Merkelova u Prištini saopštila uslove Srbiji na Svetog Nikolu

Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas smatra da termin posete Merkelove Kosovu nije nikakva provokacija, niti iznenađenje, jer je uobičajeno da visoki zvaničnici posećuju svoje vojnike pred praznike.


"Ja nisam ni znao da njena poseta pada na Svetog Nikolu, jer je taj praznik kod nas bio pre desetak dana", rekao je Mas za B92.

Ovo nije prvi put da se diplomate odlučuju za posete Kosovu i Metohiji na srpske crkvene praznike. Državna sekretarka SAD Hilari Klinton oktobra prošle godine obišla je Prištinu dan posle Miholjdana.
 

Bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić planirao je početkom 2010. da poseti Tačija na pravoslavni Božić, ali je odlazak u Prištinu pomerio za naredni dan posle reagovanja iz Beograda.

Mesić na Kosovu za Božić jer mu je dosadilo čekanje Tadića

Pročitajte još:

 

Mesić na Kosmetu za pravoslavni Božić

 

Mesić počasni građanin Prištine

 

Mesić za nova priznanja Kosova

Profesor Fakulteta političkih nauka i spoljnopolitički analitičar Predrag Simić ističe da je potez kancelarke Merkel "politička poruka za njene birače, ali svakako i za Prištinu i Beograd".


"Pored toga što je to redovna aktivnost uoči katoličkog Božića, kako bi se nemačkoj javnosti predstavila kao državnik koji podiže moral svojim vojnicima, Merkelova se sastala i sa Hašimom Tačijem da bi Albancima na Kosovu još jednom stavila do znanja da je Nemačka uz njih. To je dobra poruka za Prištinu, a loša za Beograd i Srbe na severu Kosova", ocenio je Simić.

On dodaje da je poseta Merkelove ujedno i odgovor nemačke diplomatije na rusku humanitarnu pomoć koju je Srbima na severu Kosova lično dopremio ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin.


"Nemačka i Rusija su velesile, čije su diplomatije kroz istoriju koristile najrazličitije načine da pokažu svoje stavove. Rusi nisu Srbima sa Kosova dali pasoše, ali su poslali Konuzina i 25 šlepera, koji su predvođeni službenim vozilom sa ruskom zastavicom stigli iz Beograda, čime je poslata poruka srpskom narodu, ali i Prištini i Evropi. Sa druge strane, kosovski Albanci su dobili Merkelovu, i to sve sa nemačkom zastavicom, što je jasna politička poruka", ističe Simić.

Protojerej-stavrofor Miodrag Popović kaže da ga poseta nemačke kancelarke Prištini na Svetog Nikolu ne iznenađuje i da je to isključivo politički čin.

POVEZANE VESTI

Utorak 20.12.2011. 15:22
Kad su nju poslali da parira Ambasadoru Rusije gos. Konuzinu...koga bi poslali da je Putin dopratio konvoj
Utorak 20.12.2011. 15:21
U Nemackoj javonsti se vise posvetila paznja njenom podrzavanju Nemackog predsednika Wulfa , nego njenom putovanju na Kosovo ! ! !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online