Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 16.12.2011.
10:26
Press A

NIS traži naftu ispod Kraljeva

U ataru sela Vrdila kod Kraljeva od pre desetak dana monteri Naftne industrije Srbije postavljaju i instaliraju metalne kontejnere, velike cevi, ogromne dizalice, kranove. Sve to veoma podseća na naftnu platformu, a zapravo je deo opreme koju NIS instalira da bi nastavio istražne radove na pronalaženju nafte i gasa u Srbiji, u ovom slučaju na području Kraljeva.

Naftno čudo ispred Kraljeva

Inženjer Nikola Krivokuća, rukovodilac postrojenja R-4 kaže da se radi na parceli površine oko jednog hektara, na jednoj uzvisini u selu Vrdila.


"NIS je počeo montažu objekta na kome će biti toranj i bušilica koja treba da dosegne dubinu od oko 2.300 metara", kaže inženjer Krivokuća. On objašnjava da se uporedo buše i bunari koji bi trebalo da obezbede veću količinu vode neophodne za rad bušilice.

NIS: Sve je još u pretpostavkama

 

U saopštenju informativne službe NIS-a o radovima na području Kraljeva, navodi se: "NIS kontinuirano godinama sprovodi projekte istraživanja nafte i gasa na teritoriji Srbije, sa ciljem da poveća postojeću izvornu bazu. Ove godine počelo je bušenje nekoliko istražnih bušotina u Srbiji, konkretno na teritoriji Vojvodine i južno od Save i Dunava. Zahvaljujući opsežnim 2D seizmičkim istraživanjima, urađenim prošle godine, definisani su potencijalni lokaliteti za istražno bušenje. Na širem području Kraljeva istražno bušenje još nije počelo, a pripreme su u toku. Trenutno se radi na kompletiranju opreme za bušaće postrojenje i za drugu polovinu decembra. Tek nakon bušenja i ispitivanja bušotine moći će da se utvrdi da li ima komercijalnih ležišta nafte i gasa na tom području i kolike su rezerve. Dok se ti radovi ne završe, sve ostaje u domenu pretpostavke."

U ovoj fazi posao bi trebalo da traje oko 60 dana, a zatim će čitava "skalamerija" biti preseljena u susedno selo Samaila. Ako testiranja budu potvrdila da ima zaliha nafte i gasa u potencijalno komercijalnim količinama, bilo bi nastavljeno otvaranje bušotina i lociranje naftnog polja. Tako bi Kraljevčani od svog podzemlja, osim zemljotresa, mogli da dobiju i naftonosno polje!


Odluka o otvaranju istražnih bušotina u Vrdilu i Samailu doneta je posle prošlogodišnjih geofizičkih istraživanja obavljenih na prostoru između Čačka i Kraljeva. U ovim selima su krstarili kamioni, veličine koje na ovdašnjim putevima do tada niko video nije, a koji su zapravo bili mašine za stvaranje podzemne vibracije. Tada su se meštani pojedinih sela bunili da im te grdosije uništavaju puteve, a iz NIS-a kažu da sve što eventualno oštete uvek dovedu u prvobitno stanje.

Danas se na pitanje o naftnoj bušotini i zadirkivanje da li će postati šeici, meštani Vrdila, Bukovice, Dedevaca i susednih sela i smeškaju i vrte glavom. Niko još stvarno ne veruje da će ovo biti srpski Teksas. I dok su ovakva postrojenja možda uobičajena severno od Save i Dunava, u ovom delu Srbije su "čudo neviđeno".


"Ma, dobro, neka traže naftu, voleo bih da uspeju", kaže Veljko Maričić iz Bukovice. Sličnog mišljenja je i njegov prvi komšija Milan Radunković, čije domaćinstvo gleda pravo na postrojenje NIS-a. "Priča se da će ako nađu naftu otkupljivati i okolne parcele. Ma, bilo bi to dobro za grad, valjda bi se otvorila neka radna mesta", komentariše Radunković.


Ovaj brdskoplaninski deo teritorije Kraljeva oduvek je bio poznat po voćarstvu, pa se voće i danas izvozi i na istok i na zapad Evrope. Hoće li sada poteći i "crno zlato" ostaje da se vidi.

POVEZANE VESTI

Petak 16.12.2011. 11:14
Боље се држите воћа и поврћа, сигурније је. Узеће вам земљиште за бедну кинту, загадити околину, а може и НАТО пљачкаши да се окоме на вас ако налазиште буде богато. Значи нећете имати никакве вајде, а ни Србија јер ће и ово лопови из власти покрасти.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online