Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 03.12.2011.
13:04
D. Dekić - Vesti A

Pravosuđe i dalje u haosu

Predsednici Društva sudija Srbije Dragani Boljević, koja pred domaćim organima bije bitku za povratak na nepravedno joj oduzetu sudijsku funkciju, stiglo je međunarodno priznanje iz Evropskog udruženja sudija i tužilaca za demokratiju i slobode Medel, koje joj je poverilo funkcije Generalnog sekretara i člana Biroa.

Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije

- To nije samo priznanje meni, već i Društvu sudija i Udruženju tužilaca za naše napore da se u Srbiji pojača etičnost i profesionalizam u pravosuđu, koje je jako ugroženo - kaže Boljevićeva za "Vesti".

Za razliku od Srbije, u Evropi su prepoznati vaši napori!
- Pokazali smo da nam nisu potrebni datumi i procedure da bi promovisali i zalagali se za pravila ponašanja EU u struci. Važno je da ljudi u Srbiji shvate šta se oko njih dešava i da teže ka boljem. Da li će biti dobijena nalepnica o kandidaturi ili članstvu u EU, manje je značajno od toga hoćemo li primeniti standarde te zajednice, a ne simulirati ih kao što se to u domaćem pravosuđu radi.
 

Pred Visokim savetom sudstva nedavno je razmatrana odluka o vašem neizboru za sudiju?
- Ukoliko VSS zaista postupa po zakonu i savesti, morao bi da me vrati u pravosuđe. Videćemo šta će biti, pošto se kao problematičan pokazao kvorum. Od 11 članova VSS-a, jedan je uhapšen, drugi je podneo ostavku, moj izvestilac je izuzet, jer se tvrdilo da smo prijatelji. Obećano je i da četiri stara člana neće učestvovati u glasanju, pa većine za odluke nema. Međutim i posle ostavke Milimira Lukića održane su dve sednice, što pokazuje da im kvorum nije bitan, pa potkrepljuju sumnje da rade pod pritiscima i proizvoljno. U radu VSS-a učestvuju i stari članovi i što je paradoksalno, jer odlučuju o pravilnosti odluka koje su sami doneli.
 

Zakopani u greškama

Zbog čega je dve i po godine posle reformi u pravosuđu toliko problema?
- VSS se ozbiljno zakopao u greškama oko reizbora nosilaca sudskih funkcija, pa su i neki rokovi za odlučivanje u tom procesu istekli. Recimo, na tri godine treba vrednovati rad sudije, a onih koji su prvi put na funkciji već posle godinu. Duboko smo u trećoj godini od reizbora i treba oceniti oko 2.400 sudija, a VSS je zaglibljen i nije sproveo te postupke, niti dao ocene za šta je rok bio 9. maj ove godine.

Kako tumačite ocenu šefa MEDEL-a Antonija Klunija, koji je bio na vašem ročištu, da iz političkih razloga niste prošli reviziju?
- On je rekao kako je neshvatljivo da nema sudske kontrole pravilnosti odluka o prestanku funkcije sudija i tužilaca. To ne može da razume, pošto kontrola suda ne postoji u slučaju kada je odluka o razrešenju politička, pa su, kako je kazao očito postojali vansudski razlozi. To je zato što naš Ustav propisuje da onaj kome je prestala funkcija može da se žali Ustavnom sudu koji je u Srbiji izvan pravosudnog sistema i kao takav više politički organ. U drugim državama je takva odluka na vrhovnom ili upravnom sudu.


Da li simuliranja EU standarda ima i u drugim oblastima?
- Kada bi se oni koji su u državnim organima iskreno zalagali za dostizanje EU standarda, situacija u našoj zemlji i društvu bila bi mnogo bolja. Naravno, Srbija bi bila mnogo bliža Briselu nego što je sada.

POVEZANE VESTI

Subota 03.12.2011. 15:07
Pravosudje u pravom smislu...bilo nekada a sada se samo napominje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online