Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 24.11.2011.
20:16
B92 A

Poslanici dobijaju kodeks ponašanja

Skupština Srbije trebalo bi da dobije kodeks ponašanja poslanika, a na njegovoj izradi radiće radna grupa koju će formirati skupštinski Administrativni odbor.

Kako je objasnio predsednik Administrativnog odbora Nenad Konstantinović, to telo će uskoro odrediti radnu grupu koja će izraditi kodeks ponašanja, a ideja da se poslanici ubuduće ponašaju u skladu s propisanim pravilima prihvatljiva je za stranke vladajuće većine, dok pojedine opozicione partije smatraju da bi to trebalo da bude primenjeno i na ministre.

Za uređivanje ponašanja parlamentaraca nisu dovoljni postojeći zakoni

Radikali smatraju da je bespredmetno o tome razgovarati, dok u Novoj Srbiji kažu da nemaju ništa protiv donošenja takvog kodeksa, ukoliko je potrebno, ali i smatraju da su srpski poslanici u odnosu na njihove kolege u Evropi pravo cveće.

Polivanje vodom, psovanje, kletve, sve to ne priliči članovima parlamenta, ali smo sve to gledali u Skupštini.

Ovaj vid političke borbe nije specijalitet samo srpskog paralmenta. U žustrim diskusijama na manire često zaboravljaju i poslanici u evropskim i svetskim skupštinama.

S obzirom na moje dugogodišnje paralamentarno iskustvo, mislim da je bespredmetno razgovarati o nekom kodeksu ponašanja s obzirom da dolazi iz zemalja koje ne žele dobro ni Srbiji, ni ovom parlamentu i upravo oni, načinom na koji tretiraju Skupštinu i aktuelnu vlast, ne poštuju ni građane i ne poštuju nikakve proklamovane zakone i standarde", rekla je Nataša Jovanović iz Srpske radikalne stranke za B92.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović istakla je da Skupština pre svega u otvorenosti treba da bude primer ostalim institucijama.

"Cilj je izgradnja institucije, svetionika demokratije koju će, pored ostalog, simbolizovati časni i pošteni ljudi koji, će u najboljoj veri i po čistoj savesti raditi u opštem interesu."

Inače, u parlamentu je počela dvodnevna konferencija "Etički standardi-standardi ponašanja za parlamentarce", na kojoj pored srpskih parlamentaraca učestvuju i njihove kolege iz Parlamentarne skupštine OEBS-a, kao i iz parlamenata Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Velike Britanije.

Dimitrios Kipreos i Slavica Đukić-Dejanović

Otvarajući konferenciju predsednica skupštine Slavica Đukić Dejanović je poručila da parlament u transparentnosti rada može da posluži kao model i drugim državnim organima i to ne samo u Srbiji, a šef misije OEBS-a u Srbiji Dimitrios Kipreos je rekao da izrada kodeksa ponašanja neće biti lak zadatak, ali da će ta misija pružiti podršku.

Četvrtak 24.11.2011. 21:09
Кад немају шта да раде, они по кодексу... На барикаде, бре!!
Četvrtak 24.11.2011. 23:19
Kakav crni kodeks,oni ne znaju ni da citaju sve moj do mojega!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online