Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Četvrtak 24.11.2011.
04:16
Večernje novosti A

Koštunica: Evropa nam samo šteti

Strateški cilj Srbije treba da bude razvoj zemlje, a ne više ulazak u Evropsku uniju. Od članstva u EU mogli bismo imati više ekonomske štete nego koristi, a ulaznicu bismo morali da platimo odricanjem od Kosova i Metohije, rekao je za ”Novosti” Vojislav Koštunica, lider Demokratske stranke Srbije.

Srbiji ne treba članstvo u EU nego ekonomska saradnja: Vojislav Koštunica
 

Zašto se sada, kada smo na domak kandidature, tvrđe nego ikad zalažete za zaustavljanje puta Srbije ka EU?

- EU se nalazi u ozbiljnoj krizi, a cela ta zgrada se i te kako trese. Vode se u evropskim zemljama ozbiljne rasprave o budućnosti i opstanku EU, samo se u Srbiji, koja je posebno ugrožena, o tome ćuti. Ako EU preživi, izvesno je da će doći do njenog preuređenja i da svi članovi neće imati jednak status. Postavlja se pitanje: treba li da idemo u drugu ili treću ligu EU, bez dela teritorije, uz potpuno uništavanje privrede, pod ponižavajućim uslovima koji nisu važili ni za jednu zemlju. Uveren sam da ne treba.


Šta je alternativa? Mnogi će vas optužiti da nudite izolaciju...

- Srbiji ne treba članstvo u EU nego pre svega ekonomska saradnja sa EU kao i sa drugim državama i ekonomijama na ravnopravnim osnovama. Alternativa je, dakle, da se okrenemo sebi i da upregnemo sve snage za razvoj zemlje. Bilo kakvi odnosi sa drugim državama i sve moguće integracije treba podrediti autentičnom interesu Srbije. Srbija pre svega, to je alternativa bezglavom putu ka EU.

”Preokret” radi ono što vlast misli

Nije li paradoks što gotovo jedino vi i ”Preokret”, koji promovišu LDP i SPO, tvrdite da je nemoguća politika - i Evropa i Kosovo?

- Važna je suštinska podudarnost između ”Preokreta” i vladajuće koalicije, a razlika između njih je u nijansama. Ono što vlast čini pužući, prikriveno povremenim patriotskim parolama, prećutkivanjem i odlaganjem nekih poteza između Beograda i Prištine, ”Preokret” radi otvoreno i javno. ”Preokret” je tvrdo jezgro i dogmatski deo vladajućeg establišmenta za koji EU nema alternativu.

Strahujete li da ćete ostati usamljeni, jer se kompletna vlast i najveća opoziciona stranka SNS zalažu sa nastavak evropskih integracija?

- Stav većine političkih stranaka o EU ne poklapa se sa raspoloženjem građana. Uveren sam da većina građana smatra da bi učlanjenje Srbije u EU donelo više štete nego koristi. To me ohrabruje i uverava da ne ulazim u borbu koja je osuđena na neuspeh.


Podrazumeva li prekid puta ka EU i obustavljanje pregovora sa Prištinom? Šta bismo imali od toga?

- Te pregovore već su prekinuli Brisel, Euleks, Kfor i prištinske vlasti akcijama na severu KiM i na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak. Zato bi sadašnja vlast trebalo da se hitno okrene SB i Rezoluciji 1244 i da se zalaže za pregovore pod pokroviteljstvom SB UN. Sve drugo je srljanje u suštinsko priznavanje nezavisnog Kosova. Državna politika se svela na smokvin listić, a to je rečenica: ”Nikad nećemo priznati nezavisnost Kosova”. To priznanje će postati nebitna forma, pošto se vlast na bezalternativnom putu ka EU suštinski odrekla Kosova.


Kreće li DSS u vaninstitucionalnu političku borbu pošto su vaši poslanici do daljeg napustili parlament?

- Poslanici DSS će neprestano zahtevati da Skupština raspravlja o dosadašnjim i budućim pregovorima o KiM. EU se kroz pregovore bavi Kosovom, a srpski parlament ćuti. Evropski parlament najavljuje svoju deklaraciju o Kosovu, a srpski parlament ćuti. Gest poslanika DSS je način da se borimo da se u Skupštini raspravlja o KiM.


Znači, ne vraćate se u klupe dok se ne otvori ta rasprava? To može biti do kraja mandata...

- Vlast je najavila deklaraciju o KiM, pa je od nje odustala jer nisu imali većinu. O pregovorima se odlučuje na telefonskim sednicama vlade, a najmerodavniji ministri daju negativno mišljenje o dijalogu Beograda i Prištine. Usvajaju se protivpravne uredbe za sprovođenje ”dogovorenih zaključaka”, koje pravni sistem ne poznaje jer se uredbama sprovode jedino zakoni. Dalekosežne odluke za našu zemlju donosi nekoliko ljudi bez mandata i odgovornosti prema narodu i Skupštini. Protiv toga smo se pobunili, a naša reč će se čuti u Skupštini i van zasedanja.

DSS jedina brani Ustav

Šta očekujete od rasprave pred Ustavnim sudom o ustavnosti Statuta Vojvodine koju je inicirao DSS?

- Protekle su skoro dve godine od te inicijative. Činjenica da se o tome raspravlja, posle svih političkih opstrukcija i pritisaka, mnogo je važna. Mnogi politički akteri za Ustav ne haju. DSS je u ulozi ustavobranitelja i kad je u pitanju Vojvodina, ali i preambula i celina Ustava.

Verujete li da sa Tomislavom Nikolićem možete posle izbora da promenite vlast i sadašnju državnu politiku?

- U ovom trenutku, važno je da postoji dijalog sa SNS, čak i o pitanjima koja nas razlikuju, a to su odnos prema EU, Kosovu i promeni Ustava.


Smatrate li da su te razlike sa naprednjacima premostive?

- Reč je o suštinskim i najtežim pitanjima i građanima na izborima treba jasno da saopštimo odgovore na njih.


Šta će biti vaši kriterijumi za sklapanje koalicija posle izbora?

- Razvoj Srbije, promena politike prema EU, odbrana ustavnog poretka, pitanje Kosova, Vojvodine, vojne neutralnosti, rat sa ”belom kugom”...


Koliko je moguća saradnja sa URS kad Dinkić ne pominje u kampanji EU, a priznaje da je bolje sarađivao sa vama nego sa Cvetkovićem?

- Očigledno je da EU više nije ”in”, ni u trendu, kao 2008. godine i da evroentuzijazma sve manje ima. Ali, odlučuju dela, a ne reči. Cela vladajuća koalicija klizi u pravcu neizvesne kandidature, još neizvesnijeg datuma za pregovore i najneizvesnijeg članstva u EU, što sve vodi ka suštinskom priznavanju Kosova.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.11.2011. 06:28
Dobra recenica,misao,poruka,ALI, SRBIJA JE PREPUNA BRANKOVICA, TADICA, CEDA, VUCINA , CANKOVA,PESICKI,KANDICKI,SRBLJANOVICKI, ZENA U CRNJINI I GOMILOM KOJEKAKVIH AKTIVISTICKIH POKRETA SA IMPERATIVOM RUSENJA SRBA!? BAGRA ! LEPO JE BITI SRBIN ALI JE TESKO,POGOTOVO DANAS !
Četvrtak 24.11.2011. 06:03
Istinu govori,ali sta to vredi,narod se zablesavio sa EU,umesto da se okrenu sami sebi,i sklone nesposobnu vlast,i biraju onu kojoj ce na prvo mesto biti ekonomija i koja ima u svojim redovima dobre strucnjake ekonomiste.
Četvrtak 24.11.2011. 07:24
Najpametniji i najposteniji politicar u Srbiji.uslovi za ulazak u EU,su ponizavajuci i stetni,za nas.okrenimo se nama samima,a sa EU,samo ekonomski.vojo ocisti stranku,pridji dverima i spasite Srbiju. Uz Bozju pomoc s verom u kralja i otadzbinu.vratimo se tradiciji i veri
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online