Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 23.11.2011.
12:01
N. Jokić - Vesti A

Ahtisarijev plan za sever Kosmeta?

Odbor za spoljnu politiku Evropskog parlamenta (EP) raspravljao je juče po podne o nacrtu izveštaja i predlogu rezolucije o Kosovu, a u kome se, kao i u svim prethodnim izveštajima i rezolucijama, odbacuje ideja o mogućnosti podele Kosova, dok se za sever pokrajine predlaže primena Ahtisarijevog plana koji je pre tri godine odbacila i Srbija i Savet bezbednosti UN.

SVE U FUNKCIJI PRIŠTINE: Ulrike Lunaček

U izveštaju, čiji je autor austrijska poslanica Ulrike Lunaček, podvlači se da bi primena Ahtisarijevog plana na severu Kosova dala široku autonomiju kosovskim Srbima.

Pozdravlja se "učestalije uključivanje Srba južno od Ibra u kosovske organe vlasti".


Naglašava se da su 22 države EU priznale Kosovo i preporučuje da pet država članica Unije koje to nisu učinile takođe priznaju nezavisnost južne pokrajine Srbije.

U nacrtu izveštaja, u čiji tekst su "Vesti" imale uvid, Evropski parlament poziva "Vladu Srbije da rasformira paralelne strukture na severu Kosova". Naglašava se važnost dijaloga Beograd-Priština za čiji zastoj se odgovornost pripisuje Srbiji i pozdravlja namera Evropske komisije da do kraja godine počne vizni dijalog sa Kosovom.


Iako je i ovaj, kao i svi prethodni izveštaji EP o Kosovu, izrazito naklonjen nezavisnosti - novina je da ovoga puta postoje i kritičniji tonovi zbog izbornih prevara u decembru prošle i u januaru ove godine i sveprisutne korupcije.


Podržava se rad Euleksa, pravosudne i policijske misije EU na Kosovu i ističe da on treba da se usredsredi na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

U potrazi za rešenjem: Kosovska Mitrovica

Parlament poziva na saradnju sa specijalnim istražnim timom Euleksa u njegovoj istrazi o navodnoj trgovini organima o kojoj govori rezolucija iz Saveta Evrope usvojena u januaru ove godine.

EP poziva države EU da pomognu sprovođenju programa zaštite svedoka na Kosovu i njihovom premeštanju sa Kosova.

Zanimljivo je da se u nacrtu izveštaja navodi da EP "poziva da se odmah počne sa primenom zakona o zaštiti svedoka" iako zapravo takav zakon na Kosovu ne postoji.
 

Nigde Srba

 

U delovima teksta u kojima se govori o povratnicima na Kosovo, pored Aškalija, Egipćana i Roma uopšte se ne pominju Srbi. Tamo gde se govori o zaštiti pravoslavnih srpskih manastira daje se uopštena odrednica o zaštiti "istorijskog nasleđa".


Jedina uteha Beogradu

 

Da Evropski parlament govori o Kosovu kao nezavisnoj državi, potvrđuje i poslednja, protokolarna rečenica teksta nacrta izveštaja. Tu je navedeno da se traži da se rezolucija EP o Kosovu posle izglasavanja uputi Komisiji i Savetu EU, kao i vladi, predsedniku i parlamentu Kosova, dok se Srbija ne pominje. Jedina uteha Beogradu je da se u uvodnom delu kao referenca ipak navodi Rezolucija UN 1244.

 

Reagovanja u Skupštini Srbije

Dokument EP je jasna poruka Srbiji


Zahvaljujući Tanjugu koji je preneo saznanja prištinskog lista "Koha ditore", neki delovi nacrta izveštaja i predlog rezolucije o Kosovu, pripremljen za sednicu Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta, dospeli su i do poslanika Skupštine Srbije i izazvali reakcije.


- Posle ovakvog teksta potpuno je jasno da je uslov Srbiji da uđe u EU da prizna nezavisnost Kosova - smatra Srpska radikalna stranka.

Slobodana Samardžića (DSS) predlog rezolucije Evropskog paramenta o Kosovu ne iznenađuje.

Za razliku od Mome Čolakovića (PUPS) koji misli da politika Srbije prema Kosovu treba da ostane ista "bez obzira na rezoluciju EP", Čedomir Jovanović (LDP) smatra da vlast u Srbiji mora ozbiljno da shvati dokument Evropskog parlamenta. 

POVEZANE VESTI

Sreda 23.11.2011. 12:10
Ваљда је свима јасно да ЕУ којој власт по сваку цену очајнички хрли сматра и жели независност Косова. Подржавају све шиптарске планове а и Ахтисаријев план који је израдио по налогу шиптара. Власт коју нико не цени ни за шта обмањује народ зарад сопственог опстанка на власти.
Sreda 23.11.2011. 23:16
Nije njima stalo do Kosova republike, vec imaju istorijsku obavezu da ponize i uniste Srbiju. A ko ce to najbolje da uradi ako ne peta kolona.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online