Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 30.10.2011.
10:52
Beta A

Uređivanje budžetskog finansiranja NVO

Ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković najavio je da će vladinom uredbom prvi put na jedinstven način biti uređeno finansiranje nevladinog sektora iz budžeta i otklonjene sve sumnje i zloupotrebe ako ih je bilo. U izjavi ageniciji Beta, Marković je naveo da očekuje da će ta uredba biti uskoro doneta, možda za mesec dana.

Ministar je rekao da do sada nisu postojali jedinstveni kriterijumi za finansiranje nevladinog sektora i da su postojale mnoge sumnje koje su katkad mnogi koristili da bi se nevladin sektor optuživao po raznim osnovama, a da posle donošenja uredbe niko nehe moći da optužuje nevladin sektor odakle im pare i zašto rade.

"Zakonom o udruženjima iz 2009. godine definisano za koje programe je država posebno zainteresovana": Milan Marković

Marković je kazao da je cilj da se otklone sve sumnje i dodao da će uredba smanjiti mogućnost ministara i rukovodilaca organa da "po nekim simpatijama" dodeljuju novac iz budžeta nevladinim organizacijama.

Ne može politika da se meša, biće potpuno transparentno, biće neka vrsta takmičenja uvek, vrlo je teško u takvim okolnostima da neko pokuša da izmanipuliše, naveo je ministar.

Ne znam da li se to tako do sada radilo ali će svakako to biti onemogućeno, sve i da jesu ili nisu, dodao je ministar.

Marković je kazao da će svaka nevladina organizacija koja se bude finansirala makar jedanput, makar jedan jedini dinar iz budžeta, morati na kraju godine da učini javnim svoje finansije.

On je rekao da se slaže sa ocenom direktorke vladine Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Ivane Ćirković da sistem finansiranja nevladinih organizacija nije dovoljno transparentan i da se novac u pojedinim slučajevima ne troši namenski.

"Do sada nije postojala jedinstvena metodologija i kriterijumi, ni obaveza javnosti kao što to postoji po novom zakonu, nije bilo definisano šta su to programi od javnog interesa pa se dešavalo da država finansira programe koji svakako ne mogu biti programi od posebnog javnog interesa", kazao je Marković.

Ministar je kazao da ne zna konkretno šta će biti sadržina uredbe jer jer ona "mnogo kompleksna".

Formirali smo radnu grupu koju čine predstavnici više od deset različitih ministarstava i drugih organa. Očekujemo u vrlo kratom roku, možda za mesec dana, da uredba bude i usvojena, rekao je ministar.

Kako je naveo, Zakon o udruženjima je utvrdio da se donese uredba ali nije utvrdio rok za njeno donošenje.

Znali smo da je to dosta komplikovano. Na pragu smo da završimo taj posao, rekao je ministar Marković.

Dereta: Propisati jasne kriterijume

Miljenko Dereta iz Građanskih incijativa izrazio je danas očekivanje da će vladinom uredbom biti propisani jasni kriterijumi za finansiranje nevladinih organizacija iz budžeta koji će biti bazirani na kvalitetu projekata.

NVO koje kritikuju vlast teže od države dobijaju novac za projekte: Miljenko Dereta

Dereta je agenciji Beta kazao da je na izradi uredbe za koju očekuje da je Vlada Srbije usvoji do kraja godine, uključen i civilni sektor, a da će nakon njenog usvajanja i predstavnici civilnog sektora biti uključeni u odlučivanje o tome kojim projektima će se novac dodeljivati.

Prema njegovim rečima, do sada se novac iz budžeta za NVO dodeljivao "po navici"."Postojala je metodologija koja je bila tradicionalna - ko jednom dobije novac za neki projekat kao da se pretplatio", kazao je Dereta.

Na predstavljanju istraživanja o stanju u sektoru organizacija civilnog društva 20. oktobra u Beogradu rečeno je da u Srbiji ima 15.700 NVO sa više od 4.200 zaposlenih, 4.500 honorarnih saradnika, oko 150.000 volontera i sa stotinama hiljada članova.

Istraživanje koje je sprovedeno na uzorku od oko 10 odsto registrovanih nevladinih organizacija a koje su tada predstavile Građanske inicijative, pokazalo je da u Srbiji ima samo osam kompanija sa većim brojem stalno zaposlenih nego civilni sektor koji zapošljava jednak broj radnika kao Merkator ili US Steel Srbija.

Prema rezultatima tog istraživanja, oko 60 odsto registrovanih nevladinih organizacija bavi se socijalnim radom, kulturom, medijima, ili zaštitom životne sredine, a više od dve trećine ima sedište u Vojvodini ili Beogradu.

Jedna trećina, odnosno oko 4.000 nevladinih organizacija osnovana je posle 2000. godine. Većina NVO prošle godine imala je budžet manji od 20.000 evra, dok je svaka 10. organizacija raspolagala budžetom većim od 100.000 evra, navodi se u istraživanju.

Novac za rad nevladinih organizacija u 2011. obezbedilo je nešto više od trećine nevladinih organizacija u Srbiji, a svaka peta organizacija nema obezbeđene fondove za rad u tekućoj godini, rezultat je ankete sprovedene u junu.

Istraživanje koje je za potrebe Građanskih inicijativa sprovela agencija Ipsos Stratedžik Marketing, pokazalo je da se trećina NVO finansira iz projekata, 23 odsto iz članarina, a 13 odsto zavisi od institucionalne podrške, odnosno budžeta koji izdvaja država za rad tog sektora.

Prema rezultatima istraživanja, oko 40 odsto aktivnosti NVO finansiraju iz sopstvenih izvora, 20 odsto plaća lokalna administracija, a 12 odsto međunarodni donatori. Skoro polovina NVO smatra se siromašnim, a 17 odsto ocenjuje da je u dobrom finansijskom stanju.

Najveći deo civilnog sektora smatra da je održivost najveći problem NVO, a još važnija im je podrška države i odnos sa donatorima i lokalnim vlastima, dok se manji značaj pridaje partnerstvu sa medijima i stavu okoline i građana, pokazalo je istraživanje.

Nedelja 30.10.2011. 10:55
zasto siromasna srbija i srbi iz srbije finansiraju nvo na cijem su celu ljudi iz otcepljenih drzava? zasto srbija placa tudjinske interese? zasto srbi iz srbije cute?
Nedelja 30.10.2011. 12:28
Srbija i Srbi da finansiraju organizacije koje ce raditi protiv njih samih!? Ovo samo u Srbiji ima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online