Subota 8. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 28.10.2011.
20:58
Vestionline A

Dvojezična fakultetska nastava u Bujanovcu

Šef Koordinacionog tela za jug Srbije Milan Marković rekao danas u Bujanovcu da je obrazovanje jedan od najvećih problema na jugu Srbije i otvaranje dvojezičnog odeljenja Ekonomskog fakulteta iz Subotice, ocenio kao istorijski dan za Bujanovac.

Marković je rekao da je otvaranje ovog fakulteta prilika za mlade u Bujanovcu iz različitih zajednica da im budućnost bude mnogo bolja nego prošlost. On je pozvao mlade da ne dozvole da se njima manipuliše, a sve ljude na jugu Srbije da ne budu taoci prošlosti.


Marković je najavio da će Koordinaciono telo nastaviti stipendiranje mladih Albanaca, Srba i Roma iz tri opštine na jugu Srbije koji žele da studiraju i ubuduće, u Novom Sadu sa po 500 evra mesečno.

Ministar prosvete Žarko Obradović, ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković, visoki komesar za nacionalne manjine OEBS-a Knut Volebek, šef misije OEBS u Srbiji Dimitrios Kipreos i zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Adriano Martins u Bujanovcu


Ministar prosvete Žarko Obradović je rekao da je obrazovanje podjednako važno za sve ljude i da Srbija vodi računa o obrazovanju na jezicima manjina, što pokazuje i otvaranjem fakulteta u Bujanovcu.


Poslanik u Skupštini Srbije Riza Haljimi ocenio je da je otvaranje odeljenja subotičkog Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu veoma dobro za obrazovanje mladih Albanaca na matarnjem jeziku.


"Smatram da ovaj projekat ima sve šanse da bude uspešan i da se održi i da pomogne građanima da dođu do posla", rekao je on i dodao da to može da pomogne i ekonomskom razvoju regiona.

Meri Vorlik predaje indeks jednom od studenata

Ambasadorka SAD Meri Vorlik je rekla da je "ovo divan dan za jug Srbije" i dodala da je otvaranje fakulteta u Bujanovcu "velika stvar“ i pohvalila angažovanje ministara Markovića i Obradovića kao i ambasasdora OEBS i Albanije Dimitriosa Kipreosa i Špetima Čaušija.


Kipreos je izrazio nadu da će fakultet postati centar biznismena koji će raditi na ekonomskom i kulturnom razvoju u regionu.


Čauši je ocenio da je otvaranje fakulteta u Bujanovcu "konsenzus svih onih koji propagiraju demokratiju i izmedju različitih zajednica u Preševskoj dolini, koji pokazuje da možemo da idemo na tom putu još dalje".


Otvaranju fakulteta prisustvovao je i ambasador Velike Britanije Majkl Devenport koji je, zajedno sa svojim kolegama i ministrima u Vladi Srbije uručio indekse jednom broju studenata.


U prvu generaciju akademske 2011/2012. godine upisano je 69 studenata koji će nastavu pohađati na srpskom i albanskom jeziku.


Za studente iz srpske i romske zajednice nastava je na srpskom jeziku dok će studenti albanske zajednice tokom četvorogodišnjeg školovanja slušati 14 predmeta na albanskom jeziku.


Školovanje svih studenata biće finansirano iz budžeta.


Opština Bujanovac je za potrebe odeljenja ustupila prostorije Doma kulture čiju adaptaciju je finansiralo Koordinaciono telo.


Računarsku opremu obezbedili su Koordinaciono telo i PBILD program Ujedinjenih nacija, a učionice je opremila opština Bujanovac.

POVEZANE VESTI

Petak 28.10.2011. 21:29
Тако то почиње... јадна ова земља, кад ће Срби управљати Србијом?
Petak 28.10.2011. 21:23
gledao sam skoro onaj dokumentarac sto je zabrajnen u srbiji da se prikazuje. ovo ima zajednickih tacaka, nemam volje da komentarisem jer bi trebalo mnogo prostora i vremena ali mogu da kazem onu staru srbsku, seljacku poslovicu koja glasi , da$ ku4etu leba i vode da ne lip$e da te posle izede ! Laku noc ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online