Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Četvrtak 27.10.2011.
00:04
Večernje novosti A

Dačić: Ako Tači napadne, branićemo Srbe na Kosovu

”Srbija mora jasno da kaže da je naš cilj samostalnost Srba na severu Kosova. To treba da bude zvaničan stav države, pošto ga do sada nismo ni imali. Treba razgovarati o svemu, pa čak i o razmeni teritorija”, kaže Ivica Dačić, zamenik premijera i ministar policije, koji je za ”Večernje novosti” rekao da je vreme za odlučniju akciju i da Beograd više ne sme samo parolaški da ponavlja ”Kosovo je Srbija”, objasnivši i da će Srbija braniti svoj narod u slučaju eventualnog napada šiptarskih terorista.

Ne preti nikome, samo kaže kakvo je stanje stvari: Ivica Dačić

Kako biste vi branili Srbe na severu?

- Ako kažemo da ćemo mirno da gledamo šta Albanci rade, onda je to katastrofalna poruka. Tači mora da zna da oružani napad na Srbe neće ostati bez odgovora. Ne pretim nikom, ali jasno kažem da će Srbija braniti svoj narod na Kosovu.


Mogu li Srbima opet balvani da se obiju o glavu?

- Možda neki u Beogradu ne gledaju blagonaklono na barikade, ali one su protest protiv želje da se administrativna linija na silu pretvori u granicu. Voleo bih da nije bilo razloga da do njih dođe, ali bolje balvani nego da su puške. Kada pominjem ”Oluju” na umu imam neki masovni napad koji bi značio proterivanje ili pogrom Srba. Strepim od tog ishoda.

Pretili su i meni i mom sinu

Dobijate li i dalje pretnje? Službe su nedavno osujetile plan otmice vašeg sina...
- I pretnje su sastavni deo mog posla i dobijam ih i dalje. Žao mi je što moja porodica trpi. Tačno je da su bezbednosne procene ukazivale da bi mogli da budu ugroženi i moji najbliži.


Ima li Vlada ikakvo rešenje za sever Kosova?

- Vremenski okvir u kojem se sve ovo dešava veoma je nepovoljan po Srbiju. U Briselu računaju da će Srbija zbog kandidature da pristane na sve pritiske. Uz to, imamo dve krajnosti u Srbiji. Jedna kaže da je celo Kosovo naše, a druga da je celo izgubljeno i da ga treba što pre priznati. Nemamo nijedan zvaničan i konkretan predlog.


Ali, zato vi opet predlažete razgraničenje, koje ne podržavaju ni Evropa, ni vaši partneri u Vladi...

- Neka slobodno dođu na Kosovo i neka vide šta je tamo. Mi kažemo da je ono naš sastavni deo, ali teško da možemo da ostvarimo suverenitet. A, Albanci imaju suverenitet dok ne padne prva magla. Tada helikopteri ne mogu da ih voze na takozvanu carinu na severu. Upravo zato pričam o razgraničenju.

Evropa nas uvek lagala za status kandidata

Treba li Vlada da podnese ostavku, ako ne bude statusa kandidata?

- Ne bi bio smak sveta ako ga ne dobijemo. Svake godine su nas, posle 2000, lagali da ćemo ga dobiti sledeće godine. Neće ovaj narod da propadne ako ga slažu za još jednu godinu.

Da li je tačno da se lobira u Americi za podelu Kosova?

- Nije mi to poznato. Mada je pre neki dan jedna američka članica Kongresa javno govorila o podeli Kosova.


Je li gašenje srpskih institucija na severu uslov za EU?

- U uslovima za dobijanje kandidature nigde ne piše da moramo da ukinemo institucije. To može na kraju da bude uslov, ako Evropa želi uslove koje je nemoguće ispuniti. Tu ubrajam i dilemu: Kosovo ili EU, koja je retoričko pitanje na koje se unapred zna odgovor.


Merkelova predlagala federaciju

Ali, Angela Merkel vam je jasno rekla da Srbi moraju da ugase institucije...

- Tačno. Ali, istoga dana je na ručku rekla: ”Zašto Kosovo ne bi bilo i federacija?” To je interesantna tema koju niko do sada nije pominjao.


Frustriraju li vas nove ucene iz EU?

- To je veoma loš odnos prema Srbiji, i ako išta zameram vlastima koje su došle posle Miloševića, to je što su propustile šansu da poprave naš međunarodni položaj. On je i dalje veoma težak, jer nam isporučuju zahteve koje nisu važili za druge države.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.10.2011. 00:11
ако их ти будеш бранио, ето Срба у БГ одоздо.
Četvrtak 27.10.2011. 00:18
Vise mi uz njega stoji ona narodna...Napred braco ja cu zavama, bjezte braco ja cu predvama...
Četvrtak 27.10.2011. 00:14
.....meni lichi na super hika....naravno bez kostima....ne pije chovek, ali pricha nevezano....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online