Nedelja 2. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
21
Petak 21.10.2011.
12:02
Đ. Barović - Vesti A

Preti nam treći balkanski rat!

Nekadašnji načelnik Katedre bezbednosti Vojne akademije i vanredni profesor Fakulteta bezbednosti u Beogradu, pukovnik Milan Mijalkovski, komentarišući nove događaje na severu Kosmeta, tvrdi u intervjuu za "Vesti" da ukoliko međunarodna zajednica nastavi na ovakav način da rešava krize, ovom prostoru preti treći balkanski rat.

- Prostor Balkana se još nije "ohladio" i ovde još ništa nije završeno, a posebno ne ratovi. Ukoliko NATO i Evropska unija nastave da podržavaju albanski ekstremizam, izvesno je uskoro očekivati novi, treći balkanski rat.


Nije li to prejaka ocena?
- Javnost nije upoznata sa činjenicom da najveća pretnja stabilnosti Balkana preti od albanskog vehabijskog pokreta koji je u potpunom zamahu. Svi misle da su vehabije aktivne isključivo u Bosni i delom u Raškoj, ali najveći džemat na Balkanu se nalazi u Prištini i u njemu je čak oko 20.000 punoletnih Albanaca. Oni su ozbiljna pretnja ne samo za Srbiju, već i za celo Balkansko poluostrvo, i to obaveštajne službe sa Zapada odlično znaju, ali se ništa ne čini kako bi pokret sveli ispod nivoa ozbiljne pretnje.


Vratimo se situaciji na severu Kosova. Vaša procena?
- Svi ovi događaji su kao preslikani s onim tokom vođenja pregovora u Rambujeu 1998. godine. I tada je od Srbije traženo da bespogovorno prihvati sve uslove. Doduše, tada joj je prećeno bombardovanjem, a sada im takva pretnja nije potrebna.


Koliko je realno da Srbija pošalje vojsku i policiju u zaštitu svom narodu?
- To je najrealnije bilo očekivati 2008. godine, kada je proglašena takozvana nezavisnost Kosova, jer je ovim činom najgrublje prekršena Rezolucija 1244 UN. Ali, Srbija to nije učinila, a sada smo se već izjasnili da se nećemo mešati, ma šta se dogodilo. Mislim da je to pogrešna procena.


Pa niko ne bi da ratuje sa NATO-om?
- Naravno da niko to ne želi, ali izjave tipa: "Srbija neće ratovati" odvele su nas gde

Kfor neće odustati

 

Može li se očekivati dalja eskalacija nasilja?
- Nemam nikave sumnje da će Kfor odustati od namere da ukloni barikade, ali i to govori koliko je izašao iz svog mandata. Mandat Kfora nije da prevozi albanske carinike, a pogotovo ne da puca na neoružane ljude. Uostalom, 17. marta 2004. godine 80.000 Albanaca je pokušalo da očisti Kosovo od Srba, a reagovale su samo neke jedinice Kfora, i to da bi zaštitili vlastite živote.

smo sada. Tači je upravo na osnovu ovakvih izjava odlučio da povrati kontrolu nad severom.


Šta biste Vi predložili Srbima na Kosovu?
- Poručio bih im da ne odustaju i da na svaki miran način pruže otpor. Ako Kfor i ukloni neke barikade, neka oni postave nove.

Kosovo je i dalje država koja nema legitimitet ni članstvo u Ujedinjenim nacijama. Međutim, najvažnije je da na svaki način spreče fabrikovanje incidenata koji bi ih diskreditovali.


Na šta konkretno mislite?
- Iskreno se plašim da će zapadna propagandna mašinerija izrežirati neki događaj poput onog na pijaci Markale u Sarajevu ili selu Račak, pa će za to optužiti ne samo Srbe sa severa, već i Srbiju kao navodnog organizatora nereda.

POVEZANE VESTI

Petak 21.10.2011. 12:07
sve pravoslavne zemlje u okruzenju,morace na kraju da se udruze,i da uniste ovo zlo,koje se siri
Petak 21.10.2011. 12:20
Amerikanac je poznat da rezira nerede u celom svetu i na kraju pobegne preko okeana, sve dok mu neredi nedodju ispred vrata. Nece ovo biti vecno i albanci su samo male smrdljive figure, zatrovali su vec kosmet i tako ce i njih. Ustaj Srbijo protiv okupatorske vlasti i izdajnickog rezima, jer kraj dolazi svima pa i njima.
Petak 21.10.2011. 12:20
Realno ovaj mlati ceo zapad zna da nemamo ni vojsku ni oruzje ako oce 3 sv rat da pocnu mogu i bez nas mogu da nas uniste kad hoce onda bi se rusi umesali ako ne zbog nas ono zbog njih ja bar tako mislim i zato ovaj deda mlati
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online