Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 17.10.2011.
09:00
Alo A

Zaplakala ikona na grobu patrijarha

Ikona Bogorodice Tabinske koju su ruski kozaci doneli u manastir Rakovica, u kome je sahranjen patrijarh Pavle, prema svedočenju vernika u subotu ujutro za vreme liturgije je proplakala!

Suza Bogorodice Tabinske na grobu patrijarha Pavla

Fotografiju na kojoj se vidi kako se pored oka Bogorodice niz njeno lice sliva kap tečnosti jedan od vernika je postavio na Internet, a najčešća reakcija među stotinama ljudi koji obilaze ovu svetinju je da je to "znak srpskom narodu, koji u ovo vreme prolazi kroz velika iskušenja".


"Primetili smo suzu tek kada nam je čovek koji je fotografisao pokazao na svom foto-aparatu. Svi mislimo da je u pitanju znak od Boga, a kakav - teško je tumačiti. Posle ovog svetog mesta idemo dalje i mnogo smo srećni što i na ovaj način možemo da posvedočimo bratske veze srpskog i ruskog naroda", rekao je ruski sveštenik juče dok su desetine vernika strpljivo čekale u redu da poljube ikonu.

"Čudotvornih suza" juče nije bilo na ikoni kada su se novinarske ekipe skupile da je fotografišu. I pored toga vernici su šapatom prepričavali događaj od prethodnog dana, a najčešće se moglo čuti mišljenje da je Bogorodica proplakala zbog toga što se našla na mestu gde počiva patrijarh Pavle, koga su mnogi još za života smatrali svecem. Druga misao je da ovaj događaj ima veze sa Kosovom i Metohijom i stradanjem srpskog naroda.

Kozak čuva ikonu Bogorodice Tabinske u manastiru Rakovica
"Suze Majke Božje nas pozivaju na molitvu i pokajanje. Nije slučajno što se ovo dešava baš ovde i u ovom trenutku", rekla je mlada žena koja se predstavila kao Aleksandra.


U pratnji ikone koja se nalazi na proputovanju kroz Srbiju u čast 90 godina od dolaska Rusa u Srbiju posle preuzimanja vlasti od strane komunista, nalazilo se i nekoliko kozaka u vojničkim uniformama koji su posvedočili da se sa ikonom ovo ranije nije dešavalo.


"Mi smo čuvari ikone i možemo potvrditi da smo u subotu videli čudo. Bili smo i u drugim svetinjama, ali ovo je prvi put da se ovako nešto događa", rekao je kozak Aleksej.

Ikona doneta protiv volje Ruske crkve?


Ikonu, koja je kopija ikone Bogorodice Tabinske iz grada Pohvistneva iz ruske Samarske oblasti,  proteklih dana pratile su mnoge nevolje. Srpska pravoslavna crkva je saopštila da je patrijarh Irinej dobio obaveštenje podvorja Moskovske patrijaršije u Beogradu da donošenje kopije ikone Bogorodice Tabinske nije imalo blagoslov Ruske pravoslavne crkve. Prema navodima pojedinih crkvenih portala, vladika bački Irinej je odbio da pusti ovu ikonu u hramove u svojoj eparhiji, a podršku je dobio i od podvorja RPC u Beogradu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.10.2011. 11:11
Шта то значи, то нажалост знамо, али о томе смо као народ требали пре да мислимо. Сад можемо само да размишљамо да ли је владика бачки био у праву кад је забранио да се икона унесе у његову епархију, или пак није био у праву...
Ponedeljak 17.10.2011. 21:27
Боже мој па сваки дан се таква чуда догађају.И НАРАВНО ИЗАЗВАНА СУ ВЕШТАЧКИ,СВЕ СЕ ИЗМИШЉА А ЈАДНИ НАРОД ВЕРУЈЕ.СТРАШНО
Subota 22.10.2011. 10:58
Kad se pojavi suza samo na jednom oku ikone to je znak da se Bogorodica RADUJE/ a ne tuguje/ kako mnogi koji ne znaju to vole da tumace.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online