Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 16.10.2011.
10:02
Srna A

Kusturica: Kosovom ne bih plaćao EU

Proslavljeni filmski režiser Emir Kusturica smatra da je ideja da se u Evropsku uniju mora po svaku cenu krajnje sumnjiva, istakavši da on nikada ne bi ušao u EU ukoliko bi taj ulazak morao da se plaća Kosovom i Metohijom.

"Ne mogu da shvatim zašto je neizostavno biti deo Evrope da bismo bili Evropljani", rekao je Kustrica za "Večernje novosti" i dodao da konačno rešenje pitanja Kosova i Metohije sada nije moguće, jer je KiM svetski problem i centar geostrateške podele sveta.

Mitologija ključna za opstanak naroda, smatra Emir Kusturica

On je naglasio da je Kosovo kao centar stare srpske države, danas jedna mala državica koja prati ideje moćnih, a ne može da se pohvali dometima u istoriografiji i kulturi.

"Umesto kategoričkog imeprativa kulture, ovog puta je heroin glavni obrtni izvor. Čujem i da su vlasnici 'Trepče' biznismeni koji su nam ovde držali lekcije iz demokratije, a da je vlasnica 'Telekoma' ona što nas je bombardovala", naveo je Kusturica.

On je istakao da je mitološka dimenzija Kosova najznačajniji deo bića srpskog naroda, te dodao da i sa Evropom i bez nje mora da postoji čvrst nacionalni recept.

"Nikada ne treba da se odreknemo prosvetiteljskih ciljeva Evrope. Dobra je zbog fondova, ali nije neizostavan politički recept. Nije problem u tome da li Srbija može da reši svoje zagonetke kroz EU, već je muka što je i sama EU u velikoj krizi. To je jedan privremeni ekonomski entitet i pre svega katolički projekat. Bilo je pokušaja i ranije da se Evropa ujedini. Ali ona se uvek širila sa zapada na istok. Nije Moskva samo jednom trebalo da bude zauzeta", naglasio je Kusturica.

Komentarišući tvrdnje njegovih protivnika da je vitez svih režima i da mu je sada predsednik Republike Srpske Milorad Dodik omiljeni političar, pošto mu je potreban da bi završio Andrićgrad, Kusturica je rekao da je to samo deo aktivnosti obaveštajnih službi koje dugo marljivo rade na njegovom slučaju.

"Ne pogađaju me te njihove 'frljoke'. Sa Dodikom sam prijatelj već četvrt veka. Imam za njih najbolji odgovor: u okviru Andrićgrada biće otvoren Andrićev institut kao telo koje će pod svoj krov da primi najznačajnije pripadnike našeg i drugih naroda. To je kuća u koju želim da ugradim sve valjano što živi i stvara na Balkanu", poručio je Kusturica.

POVEZANE VESTI

Nedelja 16.10.2011. 10:27
Шта рећи после Кустурице. Човек је искрени патриота. Хвала богу да има неко ко ствара нешто лепо и испуњава своје визије. Критичара из овог или оног разлога биће увек, али докле год се воли своја домовина и народ и ради нешто позитивно и корисно за све нас дотле има моју подршку. Напред Кусто.
Nedelja 16.10.2011. 10:24
Штета је само што овај човек не уђе у политику где би био право освежење за напаћени народ,али и неко чије духовне вредности могу бити водиље многима.
Nedelja 16.10.2011. 10:47
svaka ti cast,kusto.svuda po svetu si branio ovu zemlju i uvek joj bio veran.sve najbolje u zivotu legendo
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online