Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Ponedeljak 10.10.2011.
01:07
Beta A

"Srbija nema pretenzije na Kosovo"

Šef srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Dragoljub Mićunović ocenio je da bi u rešavanju kosovskog problema trebalo poći "od realnog stanja" i videti da li na nov način može da se reši pitanje severa, autonomija srpskih enklava i druga pitanja o prirodi suvereniteta.

Revidirajmo Ahtisarija: Dragoljub Mićunović

"Postoji nametnuti Ahtisarijev plan, koji mi nismo prihvatili, ali dajte da vidimo ima li mogućnosti da se on revidira, da se na nov način reši pitanje severa Kosova, autonomija srpskih enklava i niz drugih pitanja o prirodi suvereniteta i prava na posebne veze manjina sa maticom", rekao je Mićunović za "Politiku".

Prema njegovoj oceni, rešenje kosovskog problema može da se nađe samo na međunarodnoj konferenciji, ukoliko se želi stabilan mir.

"Ja sam želeo da podstaknem inicijativu da se održi međunarodna konferencija, na kojoj bi učestvovali Beograd, Priština i Brisel, pod pokroviteljstvom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koji je dao mandat Euleksu za određene reforme i izgradnju institucija na Kosovu", precizirao je on.

Mićunović je kazao da bi trebalo poći od realnog stanja na Kosovu, jer, kako je istakao, "savršeno je jasno" da Srbija nema pretenzije da upravlja Kosovom.

"Činjenica je da je dva miliona ljudi izabralo svoje predstavnike i proglasilo svoju državu, ali uz protivljenje jednog manjeg broja stanovnika u toj državi i protivljenje države od koje se otcepljuju", naveo je on.

"Nemaju snage da se bore za Kosovo"

 

Milan Nikolić

Svako ko ima pameti mora da kaže da nova demokratska elita nema snage da se bori za Kosovo, jednostavno zato što je ono izgubljeno, izjavio je direktor Centra za proučavanje alternativa Milan Nikolić.


Da ima pameti, političari bi jasno rekli da je ono izgubljeno za vreme Miloševića, a borili bi se za prava Srba na Kosovu, za manastire, za prava starih, za prava mladih, za radna mesta, istakao je Nikolić u intervjuu za "Blic".


On je ocenio da je emocionalno teško prihvatiti gubitak Kosova, ali "problemi se ne rešavaju emocijama".

 

Jeftina i ružna demagogija


Nikolić političare na vlasti optužuje da nemaju hrabrosti da kažu istinu, ali i da iz sebičnih interesa opstanka na vlasti "manipulišu iluzijama o navodnoj borbi za Kosovo".


"DSS i DS, Koštunica i Tadić, pa i oni iz DS pre njega, takmiče se ko će više da odbrani Kosovo, a ono se svakim danom sve više udaljava od Srbije. To navodno rodoljublje, pogotovo iz DSS, jedna je jeftina i ružna demagogija", ocenio je Nikolić.


"Vreme je za hrabre političare koji će sve ovo jasno reći", naglasio je on, podsećajući da u anketama između 60 i 70 odsto građana kaže da je Kosovo izgubljeno i da je to realnost.

"Umesto da političari iz nove demokratske elite nauče da čitaju te ankete, oni su se bacili u uzaludan posao. Najbolje je narodu reći ono što već zna, jer ne prolaze manipulacije sa televizora o tome kako se oni kao bore za Kosovo", istakao je Nikolić.


 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.10.2011. 02:11
Koja glupa i opasna izjava ! Od kada se srpska vlast bavi diplomacijom i izjavama da nećemo da ratujemo, da smo 100% okrenuti evropom, da smo za pregovore, da smo ispunili sve Haške obaveze,...itd, ceo zapad nas svakodnevno ucenjuje, ponižava, ocrnjuju nas svud gde stignu, podržavaju kriminalnu vlast u Prištini...a ovaj Mićunović traži da nas još jašu ! Treba im jednom reći da nas Evropa više i neinteresuje jer oni se služe sa obećanjem statusa kandidata da nas jeb..! Jačamo našu propalu vojsku, sklapamo vojne i komercijalne ugovore sa Rusijom, Kinom, Brazil, Turskom , Indijom pa čak i Iranom ako treba ! I obećavati kad tad da Srbija ima pravo da se bori za svoj integritet !
Ponedeljak 10.10.2011. 06:43
Нема вече ''реалности'' од чињенице да је КОСОВО И МЕТОХИЈА НЕОТУЂИВИ ДЕО СРБИЈЕ!Све остало је демагогија као и ''бајка'' да 70% Срба,сматра КиМ изгубљено!? Они који тако мисле (сва срећа да су мањина!) брата би рођеног убили због међе а поклонили би део своје државе непријатељу!!! Где је ту реалност?!Толико о ''бисерима'' сенилног али још увек изузетно кварног Мићуновића и осталих следбеника политике оног непоменика!
Ponedeljak 10.10.2011. 08:19
Izdajnik je najgora vrsta coveka. Ubica, silovatelj i najgnusniji zlocinac je mala maca naspram izdajnika. Izdajnik ubija, siluje i najgnusnije unistava sopstveni narod u drzavu. Ovakve izjave su uzasne i bukvalno vriste: "Podrzavam Siptare u njihovim zlcinima!"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online