Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 21.09.2011.
18:11
Vestionline A

Vlada Srbije siluje istoriju

Poslanik SDPS Meho Omerović izjavio je danas, komentarišući Predlog zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, da će se, ukoliko prođe amandman Vlade Srbije, na mala vrata omogućiti vraćanje imovine potomcima Ljotića, Nedića i drugih koji su služili Trećem rajhu i Nemcima na prostoru Srbije za vreme Drugog svetskog rata.

Meho Omerović

"To je silovanje istorije, to je falsifikovanje istorijskih rezultata i to je nešto što Srbija u 2011. godini ne može i ne sme dozvoliti. Evropska unija to od nas ne traži", istakao je Omerović.


Vlada je amadnmanom predložila da pravo na vraćanje imovine i obeštećenje nema fizičko lice-strani državljanin koje je bilo pripadnik okupacionih snaga koje su delovale na teritoriji Srbije za vreme Drugog svetskog rata, kao ni njegovi naslednici.


On je rekao novinarima u parlamentu da potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i Vlada pokušavaju da promene i prekroje istoriju.

Omerović je naglasio da bi Đelić trebalo da odgovori ko su okupacione snage po mišljenju Vlade. "Ko su kvislinzi, oni koji su služili Trećem rajhu na prosotru Srbije? Neka otvoreno kažu građanima Srbije da ovim zakonom žele da omoguće naslednicima Nedića, Ljotića i svih onih koji su bili u službi Trećeg rajha dođu do nekakve imovine koja im je oduzeta", rekao je Omerović.

Čedomir Jovanović

Šef Poslaničke grupe Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović nada se da će Vlada odustati od amandmana koji je predložila.


On smatra da se tim amandmanom obavlja "revizija istorije, potpuno relativizuje antifašistička borba i na neprihvatljiv način menja odnos našeg društva prema temeljnim vrednostima moderne Evrope, kao što su antifašizam, čuvanje i negovanje antifašističkih tradicija i sećanja.


"Vlada pokušava da nađe parlamentarnu većinu za ovaj zakon na neprihvatljiv način, 126 poslanika koje oni pokušavaju da skrpe revizijom istorije i relativizovanjem antifašističke borbe u Srbiji, izjednačavanjem okupatora i žrtava nije vredan bilo kakvog razumevanja i zaslužuje osudu", rekao je Jovanović.


On je istakao da se zna ko su bile okupacione snage u ovoj zemlji, italijanski, bugarski, srpski, hrvatski i mađarski fašisti. "Davanjem prava na povraćaj imovine onima koji su bili pripadnici okupacionih snaga, bez obzira da li se radi o Mađarima, Nedićevcima, Ljotićevcima, Hrvatima iz Srema, Bugarima sa istoka Srbije, Srbiju vraćaju u 1945. godinu. To nije temelj moderne Srbije i mi na tako nešto ne pristajemo", rekao je Jovanović.


On je ocenio neprihvatljivim izjednačavanje žrtava i onih koji su odgovorni za to.

Jorgovanka Tabaković

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Jorgovaka Tabaković smatra da bi Vlada trebalo da definiše šta su to okupacione snage.

"Ovaj zakon je dao definiciju koja će stvoriti više štete i sukoba među onima koji polažu pravo na restituciju nego bilo koji zakon do sada", rekla je Tabaković i dodala da bi trebalo precizno da se definiše ko nema pravo na povraćaj imovine.

Đorđe Milićević

Poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) Đorđe Milićević ocenio je da je važno da “Vlada još jednom razmotri važnost i sve aspekte ovog amandmana”.

“Za Socijalističku partiju Srbije je neprihvatljivo sve ono što bi devalviralo i srozalo simbol antifašističke borbe u Srbiji”, rekao je Milićević.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.09.2011. 18:23
Čedomor nije naveo Nemce kao okupatore nego stigao samo do Italijana. To je otprilike kada kada su propagirali bratstvo jedinstvo a Lala na frontu viče prema Italijanima - Ej, Talijan je*em ti mater madžarsku -. Čedomor je gotov siroma, njemu Merkelova uterala strah u kosti za vjeki vjekov.
Sreda 21.09.2011. 19:52
Ако сам добро разумео (а верујем да јесам!),Мехо не признаје појам "право на приватно власништво" (мада је оно свугде у свету загарантовано!)!? Шта ћемо са имовином турских бегова и ага коју наследише муслимани широм Србије?! Да ли ће се Турска прогласити агресором а потурице њиховим слугама?! О Албанцима емигрантима,припадницима Ханџар дивизије и њиховим наследницима,комунистичким злочинцима и њиховим наследницима који су се добро обогатили на отимаћини од српског народа,изгледа неће бити расправе! Нема ни потребе за расправом јер су се ови "добро" потрудили да Срба нестане са лица земље!
Četvrtak 22.09.2011. 10:15
kako je moguce da covek iz bosne sedi u skupstini srbije? cije drzavljanstvo ima? ovo sto se dogadja u srbiji je za neverovati da se za mnoge ne zna ni dal imaju drzavljanstvo,ni kako i zasto su ga stekli? srbi iz srbije moraju poceti da stite interese srba iz srbije i srbije!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online