Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.09.2011.
09:15
Press A

Srpski plaćenici u Libiji mesečno dobijali 5.000 dolara

Na Gadafijevoj strani borilo se nekoliko desetina srpskih plaćenika, uglavnom snajperista i specijalaca, a bilo je i pilota, rekao je jedan od pobunjeničkih komandanata u Misrati Abdelaziz Madini.

Madini je za ’’Pres’’ ponovio tvrdnju da je samo u tom gradu uhvaćeno i po kratkom postupku likvidirano 85 stranih plaćenika, među kojima i 12 Srba. On navodi i da su ’’psi rata" imali plate od 5.000 dolara mesečno, pa naviše.

Foto: Ilustracija


- Nije bio nikakav problem da se doputuje u Tunis sa bilo koje strane sveta. Zato su plaćenike najčešće dovodili preko te zemlje, a poslednja grupa za koju znamo, od oko 150 ljudi, došla je preko Tunisa krajem avgusta. Takođe, ima mnogo i onih koji su dolazili preko mora. Koliko smo primetili, najviše tih plaćenika dolazi iz Srbije i Hrvatske, a ima dosta i Ukrajinaca, Kolumbijaca... Odmah po dolasku svi su dobijali novac na ruke - priča Madini.


Kako navodi, srpski i hrvatski plaćenici uglavnom su vrhunski obučeni.


- Mnogo je Srba snajperista, neki su bili u Gadafijevim specijalnim jedinicama, a na

Plaćenici - unosan biznis

 

Vojni analitičar Aleksandar Bradić objašnjava da je regrutovanje plaćenika razgranat i veoma dobro organizovan posao.


- Samo američki ’’Blekvoter" ima nekoliko manjih firmi koje rade za njih širom sveta i može u svakom momentu da regrutuje ljude iz bilo kog regiona. Postoji i veliki broj privatnih kompanija koje im rade logistiku, a kada ima potrebe i oni mogu da počnu sa regrutovanjem plaćenika. One najčešće imaju ugovor sa Ministarstvom odbrane SAD i teško je i razotkriti kojim sve kanalima šalju ljude u ratom zahvaćene zemlje. Mnogo je plaćenika bilo i u Iraku, Avganistanu, a sada i u Libiji - navodi Bradić.

početku ratovanja bilo je i srpskih pilota koji su učestvovali u bombardovanju Bengazija. Veliki broj njih je ubijen u borbama ili likvidiran posle suđenja po kratkom postupku - rekao nam je Madini.


Kako ’’Pres’’saznaje, plaćenike iz Srbije, ali i celog regiona, regrutuju velike kompanije iz čitavog sveta, a najviše iz Amerike. Jedna od najpoznatijih i najvećih je ’’Blekvoter", koja radi za američku vladu, a pretpostavlja se da je jedan broj Srba otišao u Tripoli i Misratu upravo preko nje.


O velikom broju srpskih plaćenika u Libiji svedoči i reporter hrvatskog ’’Večernjeg lista" Hasan Haidar Dijab, koji je na licu mesta.


- Kako je rat odmicao, dolazilo je sve više plaćenika iz mnogih zemalja, ali najveći broj ih je iz Srbije i Hrvatske. Lično znam da su se srpski plaćenici borili u Bani Validu, Sirtu i Sabi - kaže Hasan.


U Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, međutim, još nemaju nikakve informacije o srpskim borcima u Libiji.


- MUP nema informacije da li su tačni navodi da su pobunjenici u Libiji streljali veću grupu plaćenika, među kojima je i 12 Srba. Imamo samo informacije o petorici naših radnika koji su ranije zarobljeni. Bez obzira na to da li su navodi tačni ili ne, to nema nikakve veze sa državom Srbijom - kazao je ministar Ivica Dačić i podsetio da su mnogobrojni plaćenici učestvovali i u ratu na prostoru bivše SFRJ.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online