Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 22.12.2009.
06:01 >> 18:12h
Tanjug A

Tadić: Istorijski dan za Srbiju

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u utorak posle zvaničnog podnošenja zahteva za kandidaturu naše zemlje za članstvo u Evropskoj uniji da je to ’’istorijski dan za Srbiju’’.

Tadić je istakao da je tokom deset godina od uspostavljanja demokratije glavni cilj demokratskih snaga bio da uvedu Srbiju u Evropsku uniju, ali ne kao puka težnja i simbolika.
 

Boris Tadić i Oli Ren (levo)

"Evropa znači privrženost trajnoj demokratiji. Za Srbiju EU ne predstavlja samo zakone, nego i vrednosti... Ući ćemo u Evropu sa sopstvenim identitetom... Cilj za naše integracije je 2014. godina. Mislim da možemo biti pozitivno iznenađeni ", rekao je Tadić, dodavši da će Srbija nastaviti sa naporima da se uhapse svi odgovorni za ratne zločine i da se reše sva otvorena pitanja i problemi u regionu.

"Učinićemo sve da dobijemo status kadnidata... Stav evropskih institucija je da pre toga moramo da ispunimo sve svoje obaveze - uhapsimo Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Mi svakodnevno radimo na tome. Ali, ratifikacija Sporazuma od stabilizaciji i pridruživanju zavisi i od izveštaja (glavnog tužioca Haškog tribunala Serža) Bramerca i vrlo sam zadovoljan prošlim izveštajem’’, istakao je srpski predsednik.

Predsednik Srbije Boris Tadić predao je u utorak popodne zahtev za sticanje statusa kandidata za punopravno članstvo Srbije u EU švedskom premijeru Frederiku Rajnfeltu.

Premijer Švedske Frederik Rajnfelt izjavio je da je Srbija predajom kandidature za članstvo u Evropskoj uniji načinila istorijski korak.
To, prema njegovim rečima, pokazuje snažnu rešenost Vlade i široku podršku naroda Srbije za ulazak u EU.

Prema uobičajenoj proceduri, zahtev se predaje zemlji koja predsedava Unijom, u njenom glavnom gradu. Kandidatura za članstvo u EU je korak u procesu evropskih integracija, koji sledi pošto na snagu stupi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ili dok traje proces njegove ratifikacije.

 

 

Posle podnošenja kanidature, zahtev za dobijanje statusa kandidata će biti stavljen na dnevni red sastanka Saveta ministara EU, a ukoliko ga podrže ministri svih 27 zemalja-članica EU, biće prosleđen Evropskoj komisiji, koja će potom Srbiji proslediti opsežan upitnik. Odgovor o prihvatanju kandidature sledi pošto država koja želi status kanidata odgovori na 1.000 pitanja iz upitnika.

’’Put je dug i zahtevan i traži hrabre odluke i velike reforme, ali sam ubeđen da će Srbija ispuniti neophodne uslove. Ubeđen sam da aplikacija Srbije nije važna samo za razvoj Srbije, već i za ceo region, Sada je potrebno da unapredimo odnose Srbije i EU’’ rekao je Rajnfelt, dodavši da oseća lično zadovoljstvo što je primio kandidaturu Srbije tokom švedskog predsedavanja EU.

Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt izrazio je svoje očekivanje da će Srbija 2010. godine dobiti status za članstvo u Evropskoj uniji. Švedski šef diplomatije čestitao je predsedniku Tadiću na tome što je, kako je rekao, uradio za svoju državu.

"Dosta toga je postignuto zbog Vašeg uspeha na prošlogodišnjim predsedničkim i parlamentarnim izborima, kada ste nastupili sa platformom evropskih integracija", zaključio je švedski ministar spoljnih poslova.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da je Beograd podnošenjem aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji (EU) pokazao veliku političku hrabrost i usmerenost ka budućnosti.

’’Odlučnost Srbije da podnese aplikaciju ove godine shvatam kao jasnu obavezu za brže i odlučnije političke i nužne ekonomske reforme, koje su preduslov za članstvo u EU’’, poručio je Kacin.

Vlada Srbije je u subotu donela odluku o podnošenju kandidature za članstvo u Uniji do kraja godine, a Švedska je, kao predsedavajuća, odredila 22. decembar kao datum kada ta odluka može i zvanično da bude formalizovana.

Premijer Švedske, koja do kraja godine predsedava EU, poručio je da je predsednik Tadić dobrodošao u Stokholmu 22. decembra i ocenio da je Srbija odlukom o kandidaturi "napravila istorijski korak". I šef švedske diplomatije Karl Bilt rekao je da je njegova zemlja spremna da primi aplikaciju Srbije za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU. 

POVEZANE VESTI

Utorak 22.12.2009. 09:39
Dobrodosao predsednice nas u srpski Stokholm.............
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online