Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 01.09.2011.
17:56 >> 20:03h
Beta A

Josipović, Vujanović i Ivanov u redu kod Tadića

Predsednici Srbije i Hrvatske, Boris Tadić i Ivo Josipović, završili su sastanak u Predsedništvu Srbije u Beogradu. Očekuje se da posle jednočasovnog sastanka dvojica predsednika daju sopštenje za javnost.

Tadić i Josipović u Predsedništvu Srbije

Predsednik Tadić je odmah posle završetka razgovora sa hrvatskim predsednikom, počeo sastanak sa crnogorskim kolegom Filipom Vujanovićem, a posle toga se sastao i sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim.

"Loše izjave ne kvare dobre odnose"

 

Tadić i Josipović su ponovili su međusobnu podršku za priključenje Evropskoj uniji i naglasili da se otvorena pitanja neće rešavati kroz uslovljavanje tih integracija. 

 

Dvojica predsednika su istakli da su odnosi između Srbije i Hrvatske previše važni, i za dve države i narode, i za region, da bi neodmerene izjave njihov razvoj dovele u pitanje, navodi se u saopštenju Tadićevog kabineta. Tadić je dodao da je sa predsednikom Josipovićem učinio veliki napor da se odnosi dve države podignu na najviši nivo i da se tako mora i nastaviti.

 

Predsednici su naglasili da će podstaći svoje vlade da ubrzano rešavaju sva otvorena pitanja - izbeglih, nestalih, granica, sukcesije i prava manjina. Istakli su i da je neophodno održavanje međunarodne donatorske konferencije za izbeglice, kao i rešavanja imovinsko-pravnih problema izbeglih lica. Kao "prioritetno humanitarno pitanje" odredili su problem nestalih. 

"Poštovati prava Srba u Makedoniji"

Đorđe ivanov i Boris Tadić

Predsednik Srbije Boris Tadić istakao je danas tokom razgovora sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim da je Srbija spremna za unapređenje saradnje u svim oblastima, navodi se u saopštenju iz Tadićevog kabineta.

"Predsednik Tadić je izrazio zadovoljstvo zbog dobre saradnje državnih organa Srbije sa Nacionalnim savetom makedonske nacionalne manjine", piše u saopštenju.

Predsednik Tadić je istakao da očekuje da se omogući puno ostvarivanje prava na upotrebu srpskog jezika u Makedoniji, poštovanje prava na informisanje na maternjem jeziku Srba, kao i veće angažovanje makedonskih vlasti na obezbeđivanju uslova da se srpski spomenici u Makedoniji čuvaju, štite i obnove, dodaje se u saopštenju.

"Srpski i crnogorski jezik moraju biti ravnopravni"

Filip Vujanović i Boris Tadić

Predsednik Srbije Boris Tadić istakao je danas u razgovoru sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem da Srbija želi najbliže moguće prijateljske odnose sa Crnom Gorom i da daje punu podršku Crnoj Gori na putu ka Evropskoj uniji.

"Predsednik Tadić je u razgovoru istakao da prava Srba u Crnoj Gori ne smeju biti svedena na manjinska i da treba da se omogući ravnopravan status srpskog jezika u obrazovnom sistemu Crne Gore", navodi se u saopštenju iz predsednikovog kabineta.

Dodaje se da je Tadić rekao i da je Srbija veoma zainteresovana da se pitanje dvojnog državljanstva reši u što kraćem roku.

Josipović je u Beograd došao posle posete Sremu gde je razgovarao sa predstavnicima lokalnih vlasti i udruženja Hrvata.

Josipović, Vujanović i Ivanov sutra će učestvovati na samitu šefova država jugoistočne Evrope "Savremena umetnost i pomirenje u jugoistočnoj Evropi" na arheološkom lokalitetu Viminacijum kod Kostolca.

Učešće na samitu su, pored Josipovića, Vujanovića i Ivanova, potvrdili i predsednici Albanije Bamir Topi, Bugarske Georgi Prvanov, i član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Očekuje se i dolazak glavne direktorke Uneska Irine Bokove, evropske poverenice za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i omladinu Andrule Vasiliju i glavne direktorke za obrazovanje, kulturu, kulturno nasleđe, sport i omladinu Saveta Evrope Gabrijel Bateni-Dragoni.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.09.2011. 18:24
red-aljka ?
Četvrtak 01.09.2011. 18:07
U jakih li zemalja.sve same supersile.o cemu li su pricali da mi je znati..sigurno o ribolovu hrani gej paradama...
Četvrtak 01.09.2011. 22:13
Поднаслов: Српски и црногорски језик морају бити равноправни. Може ли неко да замисли школу у Лондону у којој се учи на америчком или школу у Вашингтону у којој се учи на аусталијском језику? На ком језику се дошаптавају ови испод поднаслова док се цере срећни и цмаћу? Јосиповићу и Тадићу недостаје преводилац на слици. Ваљда зато што мудро ћуте? ЛАКРДИЈАШИ!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online