Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 22.07.2011.
05:48
Blic A

Vlada ometa vraćanje imovine crkvama

Za pet godina, koliko je na snazi Zakon o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama u Srbiji, država je vratila tek 20 odsto onoga što se potražuje. Vladika bački Irinej u ime Srpske pravoslavne crkve i ostalih crkava i verskih zajednica u Srbiji optužuje Vladu da opstruira sprovođenje zakona koji je sama donela.

Patrijaršija u Beogradu
 

Od decembra prošle godine, od kada Direkcija za restituciju nema direktora, nijedno rešenje po zahtevu crkava i verskih zajednica za vraćanje oduzete imovine posle 1945. godine nije doneto.


- Čak i odluke koje su rešene u našu korist nije moguće sprovesti jer nema ko da ih potpiše - rekao je episkop bački Irinej i dodao da iako postojeći zakon predviđa i novčano obeštećenje i supstituciju, nijedno od ta dva oblika obeštećenja do sada nisu primenjena.
 

Za njega je paradoksalna i činjenica da Vlada Srbije najavljuje donošenje opšteg zakona o restituciji, a ne primenjuje ni važeći Zakon o crkvama.
 

- Taj zakon se priprema na dosta misteriozan način, u toku leta i bez javne rasprave. Do sada je bilo 24 verzije zakona o restituciji, od kojih nijednu nikada niko nije video u javnosti - rekao je Irinej.

Njega su, kako kaže, dodatno zabrinule izjave potpredsednika Vlade Božidara Đelića da Srbija ekonomski ne može da izdrži restituciju i da će bankrotirati ako bude vraćala imovinu.

- To se do sada nije desilo nijednoj zemlji, tako da Đelić ovim izjavama svesno ili nesvesno obmanjuje i uznemirava javnost jer to nije istinito - upozorio je Irinej.

POVEZANE VESTI

Petak 22.07.2011. 09:22
Gde su bili da im se vrati zemljište na Kosmetu pre proglašenja nezavisnosti i sramne rezolucije od 9 septembra 2010 kada je Tadić svojom rezolucijom prihvatio mišljenje MSP. U katastru AP Kosovo i Metohija oduzeta zemlja se vodi kao državna i država Kosovo će je prodati čim se katastarske knjige zvanično predaju od strane ove nesretne Srbije. Sada se uzdaju u EU da će naterati žute glodare na restituciju ovde, ali tamo će vlasti Kosova rešiti državnu zemlju kako njima odgovara. Šiptari su deklarativno za EU, ali u stvarnosti guraju Veliku Albaniju. Mi lutamo bez nacionalnog cilja i smisla, gde nas vetar odnese, sa sve manjom državom, i jadnijim sveštenstvom.
Petak 22.07.2011. 07:38
opstruira- опструише! Као да читам текст написан у ЗГ.
Petak 22.07.2011. 10:29
Sada da pitam: A zasto onih 80% ne moze da se vrati? Vlast ne zeli to da vrati tako da ja moju dedovinu samo gledam dok je drugi preprodaju. I zato necu da glasam za njih jer su to prvo obecali da ce da urade. I nisu, kaao ni drugo...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online