Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Ponedeljak 04.07.2011.
18:04
Vestionline A

Obeleženo 70 godina od ustanka naroda Jugoslavije

Predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić položio je venac na spomenik borcima protiv fašizma u Bojčinskoj šumi, gde je danas obeleženo sedam decenija od ustanka naroda Jugoslavije i Srbije protiv fašističke okupacije, saopšteno je iz Gradske uprave.

"Danas, kada obeležavamo 70 godina od 4. jula 1941. godine i ustanka naroda Jugoslavije i Srbije protiv fašističke okupacije, vreme je da se setimo hrabrosti i herojstva te generacije i njihove žrtve koje su podneli da bi buduća pokolenja živela u miru i slobodi", rekao je Antić.

On je naveo da Srbija i Beograd treba da budu izuzetno ponosni na svoju antifašističku prošlost, koja ih svrstava među narode koji su dali najveći doprinos i žrtvu u toku Drugog svetskog rata.

"To je i naša budućnost, jer upravo Evropa kojoj težimo stavlja antifašizam kao jednu od svojih najvećih vrednosti", dodao je Antić, podsećajući da je upravo Dan pobede nad fašizmom 9. maj i Dan Evrope.

Događaju su, pored velikog broja poštovalaca antifašističke borbe, prisustvovali predstavnici SUBNOR-a, diplomatskog kora, a manifestaciju u Bojčinskoj šumi upotpunio je prigodan kulturno-umetnički program, koji su izveli članovi Hora "Braća Baruh" i kulturno-umetničko društvo "Srem" iz Jakova, navedeno je u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.07.2011. 18:07
Срамота. А где су прави борци против фашиста?
Ponedeljak 04.07.2011. 18:18
Као и мит о братству и јединству југословенских народа, којим су титоисти уз подршку западних метропола српски народ преко пола века држали у покорности, тако је и мит о југословенском антифашизму обична подвала. На Балкану су, поред Срба, једино Грци имали јак оружани покрет, који је пружао отпор прво Италији, а онда и Немачкој све време Другог светског рата. Тај покрет је био подељен на грађански и комунистички део, а комунистички је био далеко организованији и активнији.
Ponedeljak 04.07.2011. 18:19
Српски антифашизам се организовао у два оружана, герилска покрета, међусобно сукобљена, али мање – више једнако антифашистички опредељена. Први, који се оружано организовао и почео своју борбу и пре напада Немачке на СССР, био је Равногорски покрет ђенерала Драже Михаиловића – Југословенска војска у Отаџбини (ЈВуО), и други, који је своја оружана дејства започео тек по директиви из Москве, тј. по отпочињању немачке инвазије на СССР, партизански покрет – Народно-ослободилачка војска (НОВ).
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online