Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 04.07.2011.
08:21
D. Đorđević - Vesti A

Srpska hrana i Evropa (2): Zakon o krštenicama za telad

O Zakonu o bezbednosti hrane u sitnim seoskim domaćinstvima u okolini Vranja niti su čuli, niti znaju o čemu se radi. Samo retki će vam reći da su nešto načuli na televiziji i da se ta nevolja sprema da bi Srbija ušla u Evropsku uniju. Pošto ne veruju u skori ulazak Srbije, ne opterećuju se zakonom.


Selo Zlatokop na tri kilometara istočno od Vranja spojeno je sa gradom preko gvozdenog mosta na Južnoj Moravi i naselja Palestina. Njegovi žitelji slove za snalažljive i visprene ljude koji svoj lebac zarađuju pomoću "tri svrdla i dva vretena".


Goran Ilić, poljoprivrednik, tvrdi da su ih mnogi zakoni mimoišli.


- Tako će biti i sa tim zakonom o hrani. Imamo najbolje njive pored Morave, ali poljoprivredom se retko ko ozbiljno bavi. Ne isplati se, radiš kao konj, a zarada nikakva, presipaš iz šupljeg u prazno. Sitničari se za sebe i ono što pretekne za pijac. Iako selo broji preko 300 kuća, nećete naći da neko čuva više od četiri krave, 50 kokošaka, pet svinja. Ovce čuvaju dvojica u selu. Koze ne čuva niko - počinje priču.

Stres poguban po ovce

Radivoje je imao po 60 ovaca i desetinu jaganjaca do prošle godine, sada ih je sveo na dvadesetak. Nije voljan za razgovor, jer se slabo zadržava u selu. Njegove ovce su u planini gde pasu najsočniju travu i daju najukusnije jaganjce i mleko. E, on, bi, kažu meštani, mogao u dnevnik da upiše ono što ga je snašlo te 2009. godine, predlažu da to bude predgovor.
Njegovog ovčara Dragana odvela je policija pod optužbom da je ukrao poklopac za rakijski kazan, a ovce ostale same na planini.
- Ovce bile raščupane, uzneverene, jurili ih psi, možda i vuci. Tada su gore šenlučili i lovci što je ovce dodatno uznemirilo. Sakupim ih nekako i dovedem u tor. Te noći ojagnjile su se njih šest, kasnije još jedna i svi jaganjci su bili mrtvi. Ne može niko da me ubedi da ovce nisu pobacile od stresa - izjavio je Borivoje.

Živi sa ženom i sinom koji studira u Nišu. Poljoprivreda mu je glavna delatnost. Gleda da svaštari i da obezbedi hranu i prihode za školovanje sina.


- Imam četiri krave, oko 60 kokoški, tri vepra i tri svinje i to je sve. Štala je nova, uredna, tako ću da upišem u dnevnik koji ćemo, kako kažete, morati da vodimo. Krave su nam lepše od većine žena u selu. Tako kažu ljudi kad ih vide. Pogledajte, Belka, Marica, Cica i Sunčica su uvek spremne za izložbu, kao manekenke za modnu pistu. Znači, upisaću ih kao lepotice. A, kako ne bi bile? Štala se čisti tri puta dnevno, a ujutro pre no što ih pomuzem, operem im vime, pa onda svoje ruke bebi sapunom i ima do poteče rajsko mleko - sa osmehom priča Goran.


Nada se da će sveska za vođenje dnevnika biti dovoljno velika kako bi upisao sve što treba, čak i trenutne impresije.


- Lako je upisati kada je krava vakcinisana, da li je kašljucala i pila antibiotike, kada je postala steona. Sve to radimo po propisu jer od krava živimo. Vakcinišu se redovno, kad postoji potreba za antibiotike, damo im i ne muzemo ih po nedelju dana dok ne ozdrave. Kad im dođe vreme da ih odvedemo biku, pamtimo taj dan. Naravno, da bi znali kada će doći tele na svet. Zato nam neće biti teško da odredimo i upišemo dan kada su postale steone. Kad dođe na svet tele, i njega ćemo da upišemo. Voleo bih da se donese zakon o donošenju imena i izdavanja krštenica za telad, kao i overenog papira o vođenju ljubavi između bika i krave. Da i država uzme udela i deo odgovornosti u hasapu, te pomogne sama sebi da što pre uđe u EU. Nemoj da se desi da Unija nestane, a Srbija spremna k'o zapeta puška. Ništa nije čudno kad smo mi u pitanju - priča Goran.


Osim kravama, ponosi se veprovima i svinjama. Svi su negde oko 150 do 200 kile težine, čisti u odvojenim prostorijama od betona.


- Upisaću ih u dnevnik kao pametne, koje imaju dobar apetit i vole društven život. Bukarile bi se (parile) svaki dan. Kad počnu da besne i skviču pustim im vepra zvanog Toporko i smiri ih. Veprovi su posebna priča, osim Toporka ostala dvojica su uštrojena. Toporka čuvam da bi svet ugledala prasad. Voli da popije pivo sa uživanjem. Tada je najmoćniji. Pravi srpski vepar. Po jedna svinja oprasi od 10 do 12 prasadi. Sila je Toporko, sve njegove vrline, jer mana nema, moraju da se upišu u dnevnik. Ako treba i fotografije ću da zalepim o svim njegovim aktivnostima koje utiču na dobijanje zdrave hrane - kaže Goran.


Bora Nedeljković, krepka starina, i njegov sin Micko čuvaju oko 60 ovaca.


- Ne pričajte mi o zakonima, preturio sam preko glave više država i nisam upamtio ni jedan. Dnevnik neka vodi sin, ali kako će se snaći ne znam jer je glavni oko ovaca pastir Stanoje Mitić poznat u selu pod nadimkom Tajson Doživotna. On ne zna da piše, ali pamti. Mogao bi da priča, a školovana deca da zapisuju. Ona iz inspekcije. Naše ovce pasu po zlatokopačkim ridištima, tu u blizini i sve je pod kontrolom. Od našeg Tajsona i vukovi beže. Ne muzemo ovce, ne pravimo sir, samo jaganjce prodajemo i to na kuću, na pijac ne nosimo - kaže Bora.

Antibiotik i kvočke

Seljaci ne daju antibiotike kokoškama, kad neka poče da kunjavi odmah završi u loncu.
- Ko će da ih leči, mada se ne razboljevaju. Ovde ih treba paziti od kuna i lasica. Koljemo ih, mora da se jede. Nasadimo kvočku, izlegnu se pilići i obnovimo kokošarnik - ističe Jagoda.

Neko od komšija koji je prisutan dobacuje da je higijena bitna i da tu mora da se pazi.


- Neka paze oni što prave mleko i sir. Znam mnoge koji prave ovčji sir, pitajte po ovim našim selima da li ima tog kome nije upao brabonjak u mleko i kako ga vadi prstima - smeje se Bora i nastavlja - Što se nas tiče, ako treba ovce ćemo da kupamo, jaganjce da češljamo i vežemo im mašnice pred prodaju.


Jagoda Ristić sa suprugom i dvoje dece živi u selu od suprugove plate, a kućni budžet dopunjuje od čuvanja kokošaka i prodaje jaja. Ima oko 50 kokošaka koje slobodno šetaju po dvorištu i jedu prirodnu hranu.


- Koncentrat dobijaju u malim količinama jer je skup. Imamo svoju hranu, nose redovno, ne toliko kao kad bi bile na veštačkoj hrani. Kažete, moraćemo da vodimo dnevnik. Pa, dobro, tu su deca, ona će da pomognu u tome. Da sam bila za školu, ne bih ostala domaćica i čuvala kokoške. Mogu da upišu koji koncentart kupujemo. Najbitnija hrana je pšenica, kukuruz, ječam sa naših njiva. Njive nisu tretirane hemikalijama, mi za tako nešto i ne znamo. Prinosi zavise od Boga, da ima kiše kad treba, sunca, takođe, kad treba, a da nema poplave pored Morave i slučajno gradobije. To neka upišu deca i obavezno da navedu su naša žumanca jarko crvene boje, zato se sva kupe za kuću. Za pijac i nemamo. Da proširimo uzgoj ne smemo. Ako podbaci letina na njivama, šta ćemo? - priča Jagoda.


Seljaci iz vranjskih sela spremni su za hasap i Zakon o bezbednosti hrane.


- Hrana će biti bezbedna od strane seljaka, ali seljaci od strane države neće - ističu meštani Zlatokopa.

Sutra - Srpska hrana i Evropa (3): Trošak od 100.000 evra

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.07.2011. 08:36
Pametni seljaci,lepo zbore,a Srbija je uvek prezivljavala preko njihovih ledja,i hranila se zdravo.
Ponedeljak 04.07.2011. 09:21
To je super imat takvu finu imanje , stoku i poljeprivredu kakva vremena dolaze najlakse ce prezivet oni koji budu sami kuci proizvodili hranu . A Eu i njeni zakoni , je jedino dobro za to da se uniste mali proizcođaci i da se kupuje hrane od njihovih korporacija , tih par koncerna koji kontrolisu Eu trziste. A i mozemo da vidimo kolko je njihov zakon dobar , kad imaju samo neke opasne bakterije , stoku hrane dioksinom i kostnim brasno pa kakve sve bolesti ne dolaze onda iz Eu .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online