Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 02.07.2011.
09:51
Vestionline A

Beogradsko čudo od mosta na “Diskaveriju“

Dokumentarni film o izgradnji novog beogradskog mosta preko Ade Ciganlije prikazan je sinoć na američkom TV kanalu "Diskaveri" u okviru nove sezone popularnog serijala "Vrhunsko graditeljstvo".

Most na Adi: Najveći most sa jednim pilonom koji se trenutno gradi u svetu

Jednosatni dokumentarni film o jednom od najvećih mostova na svetu sa jednim pilonom - što je i privuklo pažnju voditelja "Vrhunskog graditeljstva" Denija Forstera koji sedmu sezonu vodi gledaoce "Diskaverija" kroz najrazličitije krajeve sveta prikazujući im arhitektonska čuda - snimljen je u Beogradu u decembru prošle godine.

Isečena seča Kosmeta

 

Iako je u emisiji o mostu na Adi koja je premijerno prošlog meseca bila prikazana u Americi, navedeno da se Jugoslavija raspala na sedam država, uključujući i Kosmet, u evropskom izdanju je taj deo filma izostavljen.

Forster je na licu mesta snimio podizanje pilona visokog 198 metara ističući da do sada nije bilo takvih graditeljskih pokušaja da se konstrukcija teška 8.600 tona podigne i dodao da se radi o podizanju jednog od najtežih tereta ikada.

Most dugačak 580 metara poseban je zbog asimetričnosti, obzirom na položaj stubova na Adi u odnosu na dužinu mosta. Radi njegove ravnoteže i mogućeg krivljenja upotrebljeni su različiti materijali.

Specifičnost mosta preko Ade je i ta što se svi delovi ručno rade na licu mesta, naveo je Forster i dodao da je most najveći projekat mostogradnje u Evropi i prvi mega projekat u Beogradu posle 1990-ih.

POVEZANE VESTI

Subota 02.07.2011. 10:12
Ovaj most kosta 500 miliona evra (zvanicno) ...za te iste pare su mogli po Srbiji da naprave jos 10 mostova i u BGu da naprave pristojan a ne nesto ovako da se kurcimo dok ljudi umiru od gladi. Da se razumemo ovo izgleda fantasticno, ali ajde realno razmislite. Pare su uzete kao jos jedan nePOVOLJAN kredit, strane firme (najvecim delom) su placene za izvodjenje radova, dali su se izvele kakve ekonomske studije u vezi potrebe/isplativosti ovakvog mosta? Kako/Kada ce se ova investicija isplatiti? itd. Pitanja koja se u svim normalnim zemljama pitaju pre poduzimanja ovakvih projekata. Ali eto....
Subota 02.07.2011. 10:08
Zahvaljujuci nekopetentnosti Mrkonjica i njegovih prisipetlji most je skuplji 5 puta nego sto su stvarni troskovi...Sramota! Izgleda da je vazno samo evropskim - Rotshildskim bankama podmazati dobro, ne brinuci o sopstvenoj zemlji i narodu! "Cudo"...kazu...zvuci jadno aludirajuci na troskove!
Subota 02.07.2011. 10:17
srbi iz srbije moraju preuzeti brigu o beogradu i srbiji . ko zaduzuje srbiju i ko ce te novce da vrati?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online