Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.06.2011.
11:18
Press A

Najbolji mladi Srbi: Ne mrdamo iz zemlje

Najboljih 725 đaka nagrađeno je plaketama "Dositej" za uspehe na takmičenjima. Oni su poručili da će svoj trud i talenat pokloniti svojoj zemlji u kojoj vide budućnost.

Ponos kraljevačke matematičke gimnazije: Uroš, Danilo i Andrija 

Najtalentovaniji đaci iz Srbije, njih 725, nagrađeni su juče plaketama "Dositej", koje dodeljuje Fond za mlade talente za postignute uspehe na takmičenjima u zemlji i inostranstvu u toku 2010. godine. Primajući nagrade, uglas su poručili da svoju budućnost vide u svojoj zemlji i da će ovde nastaviti školovanje.


Ove godine u ulozi domaćina na dodeli nagrada našla se Aleksandra Dimić, trostruka dobitnica ovog prestižnog priznanja, a sada student prve godine Fizičkog fakulteta u Beogradu. Vrata svih svetskih univerziteta bila su širom otvorena za Aleksandru, koja je odavno prestala da broji nagrade. Ipak, ona je izabrala da ostane ovde.

"Velika mi je čast što sam se ove godine našla u ulozi domaćina jer nakon tri nagrade fonda, sa velikim žarom nastavljam da se usavršavam daljim školovanjem u Srbiji", poručila je Aleksandra Dimić.


Nagradu "Dositej" dobila je učenica srednje muzičke škole "Kosta Manojlović" Jelena Ilić, koja svira violončelo. Ona je na svetskom takmičenju u Austriji uspela da ostavi žiri bez daha i osvoji prvo mesto. Jednako značajan uspeh postigao je i Aleksandar Pavlović, učenik prvog razreda muzičke škole "Dr Vojislav Vučković", koji je pobedio na međunarodnom takmičenju pijanista u Rimu. Nagrađen je i Ivan Tanasijević, učenik prvog razreda Matematičke gimnazije, koji je osvojio prvo mesto na 15. međunarodnoj olimpijadi iz astronomije.


"Za mene, a verujem i za ostale mlade talente koji su ovde, ovo priznanje je i moralna i finansijska podrška da nastavimo da radimo na sebi i da se trudimo. Mnogo nam je drago što neko u našoj zemlji vidi i ceni naše uspehe", rekao je Ivan.


Među nagrađenim učenicima bili su i Andrija Prodanović, Uroš Joksimović i Danilo Stevanović, maturanti kraljevačke Matematičke gimnazije koji su uspeli da se okite nagradama na državnim takmičenjima iz fizike, informatike i matematike.


"Osvojio sam prvo mesto na državnom takmičenju iz fizike. Ovo je za mene najvrednija nagrada za trud koji sam uložio od šestog razreda, od kada se bavim fizikom. Planiram da upišem elektroniku na ETF-u jer, iako je fizika moja velika ljubav, ovaj smer mi daje veće šanse za zaposlenje. Moj trud se isplatio samim tim što sam zbog osvojenih nagrada oslobođen polaganja prijemnog ispita", kaže Andrija i dodaje da, iako može da bira, svoju budućnost vidi u Srbiji.

Ministarka omladine i sporta i predsednica Fonda za mlade talente Snežana Samardžić-Marković pozdravila je najuspešnije srpske đake i poručila im da se rad i učenje uvek isplate!
 

"Zadovoljstvo mi je da vidim ovoliki broj mladih i talentovanih ljudi na jednom mestu, okupljenih oko jedne ideje - bolje budućnosti u Srbiji. Fond za mlade talente neguje tradiciju ulaganja u najbolje učenike, u buduće stručnjake... Do sada je stipendirano i nagrađeno više od 6.000 talenata. Posebno mi je zadovoljstvo što smo još jednom pokazali da se učenje i stalno usavršavanje isplati", istakla je ministarka.


Rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Branko Kovačević takođe se obratio nagrađenim srednjoškolcima i istakao značaj ulaganja u mlade talente za budućnost jedne zemlje.  

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online