Petak 24. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 18.06.2011.
19:45
M. Todorović - Vesti A

Nosači žive vage

Da i u Nišu postoje šerpasi može se uveriti svako ko iz znatiželje ili potrebe ode na obližnju stočnu pijacu u Mramoru. Ova pijaca poznata je na jugu Srbije po odličnoj ponudi žive stoke, posebno prasadi i jagnjadi koja se mogu odmah pripremiti za pečenje. Naime, u okolini se nalazi dvadesetak malih porodičnih klanica. Potrebno je nakon kupovine sačekati pola sata i posao je završen stručno i vešto.

JEDINI ŽENSKI ŠERPAS: Jasmina Mitić
 

Prodavci stoke ranije su Nišlijama za džabe prenosili prasad i jagnjad do klanica, ali više to ne žele da čine. Tako je rođeno novo zanimanje - pijačni šerpas.


Nišlija Zoran Đurđanović objašnjava da se svima više isplati da kupe stoku po ceni žive mere nego u mesarama u gradu.

- Mnogo više se isplati kupovine sitne stoke po ceni žive mere. Kilogram žive prasadi je samo 150 dinara na pijaci, a čak od 350 do 399 dinara u mesarama. Zato Nišlije, ali i stanovnici okolnih mesta i gradova dolaze u Mramor. Mi smo se organizovali da prenosimo prasiće i jagnjad od mesta prodaje do malih klanica blizu pijace. Četvrtkom, kad je najjači pijačni dan, mogu da zaradim i do 2.500 dinara, a kako u poslednje vreme pijaca radi i subotom, zaradim i dodatnih 1.500 do 2.000 dinara. Za svako preneto prase naplatim 50 dinara, što za onoga koji ga je kupio, a ne želi da se prlja, malo. Zarada nije velika, ali kako sam ostao bez posla, mnogo mi znači.

 

Zoran prenosi prasad na ramenima, u džakovima. Svi su zadovoljni. Nišlije ne prljaju ni svoje automobile ni sebe. Sednu u neku od obližnjih kafanica, popiju piće i sve je očas gotovo...

Na pijaci u Mramoru kod Niša prasiće od mesta prodaje do klanica prenosi i Jasmina Mitić, iz obližnjeg sela Krušce, za sada jedina žena šerpas.

- Ne stidim se. Ostali momci se ne bune, a ja se borim za svako prase. Čekam pored kola gde se prodaju i ponudim onome ko kupi da prenesem do klanice. U početku je to za mnoge bilo čudno, ali već su se svi navikli na mene. Moram, drugog posla nemam, nemam nikakvih drugih prihoda za kuću. Suprug već 10 godina nigde ne radi, sin pohađa srednju školu u Nišu. Svo troje smo u jednom sobičku, uveče uz sveću, jer nam je još 1999. godine isečena struja zbog duga koji je tada iznosio samo 2.000 dinara. Sedimo u mraku, ponekad uz sveću. Najlakše mi je da dođem u Mramor i prenosim prasiće. Lakši su oni od života - kaže Jasmina, koja je donedavno nosila prasiće u džaku preko ramena, ali je kupila građevinska kolica i sebi olakšala posao...
 

Čista računica


- Prase do dvadesetak kilograma se i može odneti na ramenu, ali ona veća i teža iziskuju više napora - priča šerpas Ljubiša Jovanović. - Kako su prasad od četrdesetak i pedesetak kilograma jeftinija, onome ko ih kupi, a odmah želi da se zakolju i spreme za pečenje, isplati se da doplati i 10 dinara po kilogramu da mu se prenese do klanice. Umesto da prenesem po 30 malih za dan, unosnije je da se malo više angažujem i prenesem pet-šest težih i tako zaradim isto. Napornije je, ali mora se. Ostao sam bez posla prošle godine i ovo mi je jedini izvor prihoda.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online