Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 09.06.2011.
09:19
Vestionline, Press A

Oružari se dogovorili sa Vladom Srbije

Predstavnici sindikata kragujevačke fabrike "Zastava oružje" postigli su dogovor sa predstavnicima Vlade Srbije tako da je otkazan za danas najavljeni protest oružara u Beogradu, rekao je agenciji Beta predsednik sindikata "Zastava oružja" Dragan Ilić.

"Dogovorili smo da budu odobreni ugovori o izvozu oružija koji su bili na čekanju, zatim ulaganja u nabavku opreme i socijalni program za 200 radnika koji su tehnološki višak, a do kraja godine za dodatni broj zaposlenih koji će napustiti fabriku", rekao je Ilić.

On je naveo da će se u Kragujevac vratiti više od 1.000 radnika "zastava oružja", koji su danas pre podne sa 20 autobusa stigli do Smedereva i tu čekali ishod pregovora u Beogradu.

Oružari se vraćaju kućama

  

Vlada Srbije će danas, kako je dodao Ilić, formirati radnu grupu koja će se baviti problemima u preduzećima iz grupacije odbrambene industrije.

Radnici kragujevačke fabrike "Zastava oružje" su u štrajku od 23. maja. Oni traže isplatu zaostalih zarada, kao i rešavanje statusa fabrike i problema sa izvoznim dozvolama.

Kragujevačka vlada finansirala put oružara u Beograd

 

Kragujevačka gradska vlada je, na molbu sindikata fabrike "Zastava oružje" i na predlog gradonačelnika Veroljuba Stevanovića, juče odobrila da se iz budžeta izdvoji milion dinara za organizaciju protesta u Beogradu. Novac je namenjen za prevoz radnika u 35 autobusa, prenosi "Pres".

 

Gradonačelnik Stevanović rekao je "Presu" da je ova odluka "neka vrsta upozorenja".
- Smatramo da je zahtev oružara opravdan jer se radi o najstarijoj fabrici, koju moramo da očuvamo. Tu nema politike. Potpuno je nebitno ko je predsednik vlade, jer bismo u svakom slučaju podržali zahtev 2.150 građana Kragujevca koji rade u namenskoj - rekao je Stevanović.


Na pitanje da li je uputno da gradonačelnik jednog grada plaća put za blokadu drugog, Stevanović kaže da je to zamena teza.
- Radnici planiraju da otputuju ne da bi blokirali grad Beograd, već da bi izvršili pritisak na institucije koje se nalaze u glavnom gradu - istakao je gradonačelnik Kragujevca.

 

Politički poeni preko radničkih leđa

 

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić smatra da je potez Stevanovića skandalozan.


- On koristi radnike da bi sakupio političke poene. U predizbornoj godini sve je moguće, pa i da gradonačelnik o trošku budžeta šalje štrajkače u Beograd. Da to nije politički marketing, ja bih takav postupak pozdravila i rekla da je pozitivno što imamo gradonačelnika koji je socijalno odgovoran - rekla je ona za "Pres".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.06.2011. 13:41
Не зна се ко је глупљи, да ли пољопривредници, да ли оружари. Власт их вуче за нос као малу децу. Тадић почетком недеље: Нема новца за субвенције. За три-четири дана: одједном ИМА новца за субвенције! Ове су малтретирали две недеље, кренули на Београд, кад, одједном - све уредно и решено... Па ко је ту мајмун, ко ту кога за јебава?
Četvrtak 09.06.2011. 09:53
"Није тако лоше као што је изгледало" - рече Шунтавац и оде да поправи шминку.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online